Corona Virüs salgın riskine karşı sağlık tedbirleri başta olmak üzere tüm önlemler alınırken özellikle salgın riski nedeni ile yaşanması öngörülen panikten nemalanmak isteyen fırsatçılara da geçit verilmiyor.

Dezenfekte kimyasalları ve kolonyalar başta olmak üzere gıda mamullerinde fiyatları fahiş oranda armasını önlemek için denetimler devam ediyor. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan Coronavirüs salgın riskine karşı piyasa denetimlerinin yaklaşık 3 hafta önceden yapılmaya başlandığının altını çizdi. Fahiş fiyat politikası uygulayan satıcılarında kendilerine şikayet edilmesi çağrısında bulunan Özcan, ”Fırsatçılara geçit vermeyeceğiz” dedi.

Ünal açıklamasında, “Biz Çanakkale esnaf teşkilatı olarak daha bundan 20 gün önce, bizim 32 tane mesleki odamız var. Bzim odalarımıza kayıtlı tarifeye tabi olanların hepsi de bu konu ile ilgili bizim esnaf odaları tarafından düzenlediğimiz fiyat tarifeleri var. Zaten üye esnaflarımızın b fiyat tarifesi üzerinde satış yapma imkanı yok. Vatandaşlar bu tarifeleri görerek ürün alıyor. İkincisi üye esnaflarımızın etiket bulundurma zorunluluğu var. Biz kendi sektörümüz ile ilgili, mesleki odalar bunun yanında Ticaret İl Müdürlüğü özellikle bütün herkese bilgi vererek, eğer normal etiket fiyatı ve tarifenin dışında satış yapan esnaf ve sanatkar varsa esnaf odalarına bu konuda şikayet etmelerini söyledik. Özelikle hijyen konusundaki sıkıntı bize bağlı esnaf ve sanatkarlar tarafından meydana getirilen bir sıkıntı değil. Sıkıntı üretici ve  tedarikçi firmalarda. Özellikle şirketleşmiş firmalar tarafından satılan ürünlerde sıkıntı var. Bizim bir bakkalımızda hijyen ile alakalı, örnek veriyorum rafında yada sergisinde 5 tane, bilemedik 10 tane kolonya vardır. Yada bizim esnaflarımızda hijyen ile ilgili malzemeler sayılı adettedir. Bu esnafların sattıkları malın üzerinde  etiketi değiştirme gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü neden yapılan denetimlerde alış faturasının üzerindeki kar marjını geçtiği an örnek veriyorum 7 bin TL’den başlayan 100 bin TL sınırına çıkan cezai işlemler söz konusu. Biz Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu konuda tüm esnaflarımızı uyardık. Biz diyoruz ki bu durumu art niyeti ile kullanan esnaf ve sanatkar varsa biz kurumsal olarak buradayız. Ve vatandaşlar bize şikayet etsinler. Biz şikayet bize ulaştıktan sonra gereken kurulları işleterek, Ticaret İl Müdürlüğü ile birilikte gereken çalışmaları yaparız. Ancak şuana kadar Çanakkale Merkezde ve ilçelerinde bu konuda bize ulaşmış bir şikayet yok “dedi.

Özel Haber: Ogün İnal