Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Mart Ayı Belediye Meclis Toplantısında Şubat ayında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen törende “Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülünü alan Geleneksel Çanakkale Seramiği Ustası İsmail Bütün’ü tebrik etti. 

Çanakkale Seramiğinin tanıtılması için verdiği emekler nedeni ile Bütün’e teşekkür eden Başkan Gökhan; “Bugün eşi ile birlikte İsmail Bütün Usta aramızda. Kendisi geçen ay Cumhurbaşkanlığı tarafından UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen törende hazırlanan programda ödül aldı. Bu ödül nedeni ile İsmail Ustayı kutluyoruz” dedi.

“İsmail Usta İçin Bakanlığa Başvuruda Bulunduk”
İsmail Usta için 2012 yılında Kültür Bakanlığına başvuruda bulunulduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi olarak 3 Mayıs 2012’de Kültür ve Turizm Bakanlığına, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında İsmail Usta’nın ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ olabilmesi için başvuruda bulunmuştuk. Geçtiğimiz şubat ayında da düzenlenen törenle İsmail Ustamız ödüllendirildi. Buna vesile olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“İsmail Usta Sayesinde Çanakkale Seramiği Devam Ediyor”
Çanakkale Seramiğinin devam etmesinde İsmail Usta’nın büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “2011 yılında Çanakkale Seramiği ile ilgili Güney Marmara Kalkınma Ajansına sunulmak üzere bir proje hazırladık. Projenin kabul edilmesinin ardından Özgürlük Parkı’nda Çanakkale Seramiği Anı ve Eşya Merkezini kurduk ve kuruluşun hemen ardından da Çanakkale Seramiği imalatına başladık. Bu merkezde, imalatın da ötesinde yeni seramik ustalarını yetiştirmeyi amaçladık. İsmail Usta, Çanakkale’de son torna tezgahında seramik yapan ustaydı. Onun yetiştirdiği ustalar olmasaydı, Çanakkale’de seramik ustası olmayacaktı. Şu anda biz de Çanakkale Belediyesi olarak Geleneksel Çanakkale Seramiği üretimi yapıyoruz ve orada üretim yapan gençler de İsmail Usta’nın yetiştirdiği ustalar. Şimdi onlar da yeni ustalar yetiştirecek. Dolayısı ile İsmail Usta sayesinde Çanakkale Seramiğinin devam edebilmesi için önemli bir hamle gerçekleştirdik” dedi. 

“Yeter ki Çanakkale Seramiği Yok Olmasın”
“Yaşayan İnsan Hazineleri” ödülünü almasında emeği geçenlere teşekkürlerini sunan İsmail Usta; “Bana bu imkânı sağlayan Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a ve Çanakkale Belediyesine teşekkür çok ediyorum. 80 yaşındayım ve bir atölye daha açılsa, kursiyerlerim ile birlikte ömrümün sonuna kadar bu işi yapmaya hazırım. Yeter ki, Çanakkale Seramiği yok olmasın. Belediye sayesinde 6 dönem kursiyerler ile çalıştım ve Çanakkale seramiğini yurtiçi ve yurtdışında tanıtma fırsatı buldum” dedi.
Çanakkale Seramiğinin yaşatılması ve tanıtılmasında verdiği büyük emekler nedeni ile İsmail Usta’ya teşekkürlerini ileten Başkan Gökhan, plaket ve çiçek takdiminde bulundu. 

Ayrıca Mart Ayı Belediye Meclis toplantısında alınan Belediye Meclis Kararı ile Özgürlük Caddesi cepheli Parka Seramik Ustası İsmail Bütün’ün isminin verilmesine karar verildi. 


Kaynak: Haber Merkezi