Aylardır beklenen emekli maaş promosyonu belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol kapsamında yeni dönem için promosyon ödemesi kapsamında emekli aylığı bin 500 TL’ye kadar olan emeklilere 500 TL, bin 500-2 bin 500 TL arasında olan emeklilere 625 TL, 2 bin 500 TL üstünde olanlara ise 750 TL tutarında promosyon ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Karar emekli sendikalarını memnun etmedi.

Taleplerinin 3 yıllığına en az 2 bin TL olması için mücadele ettiklerini belirten Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, “İkinci 3 yıllık emekli maaşı promosyonları konusu gündeme geldiğinde Ocak ayı başından itibaren Türkiye genelinde 132  örgütlü şube ve temsilciliklerimizin bulunduğu yerlerde alanlara çıktık ve emeklilerimizin dertlerini anlattık. En son düzenlediğimiz imza kampanyamızda maaş farklarının gözetilmeksizin tüm emeklilere 3 yıllık emekli maaşı promosyonu olarak 2 bin TL ödenmesi konusunda bir talebimiz oldu. Çanakkale’ de çok kısa sürede bine yakın imza topladık. Bugün görüyoruz ki Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası’nın anlaşmasında 500, 650 ve 750 TL gibi rakamlarda promosyon ödenmesi kararlaştırılmış. Bu promosyon tutarları emeklileri tatmin eden promosyon miktarları değil. Bir de maaş farkının gözetilmesi , düşük emekli maaşı alan emeklinin daha fazla paraya ihtiyacı olmasına rağmen düşük maaşa düşük promosyon ödenecek. Bu belirlenen promosyon miktarları insan onuruna ve insan yaşamına aykırı kararlardır. Emekli maaşları ve emekli promosyon miktarları nasıl düzelir? Biz Emekli Statü Yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Emekli Statü yasasının çıkarılması içinde Tüm emekliler Sendikası olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittik. Burada tüm siyasi partilere emekli statüsü yasası ile ilgili açıklamalar yaparak bilgilendirdik. Ancak ve ancak masaya pazarlık için oturabilirsek hem emekli maaş farklarını, yani emeklilerin insanca yaşayabilmesi için gerekli olan maaş artışını sağlayabiliriz. Bunca yıl 35,  40 sene çalıştıktan sonra emekli olan insanlarında hak ettikleri yaşama, maaş promosyonlarının katkı sağlamasını isteriz. Bundan sonraki süreçte yine alanlara çıkıp bu promosyon miktarlarını beğenmediğimizi, basın açıklamaları ve yürüyüşler ile hem konuyu halk nezdinde anlatıp hem de hakkımızı arayacağız.  Eylemlilik konusunda bir genel merkez kararı ya da eylemlerin tarihi konusunda bir netlik yok. Bu hareketleri de genel merkez talimatı ile Türkiye genelinde eş zamanlı yapmayı planlıyoruz. Geldiğimiz aşamada bankaların emekli promosyonları ile ilgili tavırları olumlu olmadığını yaşayarak görüyoruz. Emeklilerin isteklerine sırt çeviriyorlar. Biz alanlarda haklılığımızı halkımıza da anlatacağız. Biz dilenci değiliz, emekliyiz. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

“Emekli maaşları konusunda Avrupa ile kıyaslanabiliyor muyuz ?
Tüm Emekliler Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun zaman zaman Türkiye’ de önemli konularda hep Avrupa ile kıyaslama yapıldığını aynı kıyaslamanın emekli maaşları ile yapıldığında ise ortaya vahim bir tablonun çıktığı belirterek, “Avrupa ile maaş rakamları açından değil en başta insanlık açısından çok büyük farklar var. Avrupa’daki emekli emekli olduğunda en de ettiği emeklilik kazanımları ile dünya turuna çıkabiliyor. Türkiye’deki emekliler aldığı emekli maaşı ile ay sonunu getiremiyor. Kendi üyelerimizden de biliyorum Türkiye’ de ki emeklilerimizin yüzde sekseni emekli olduktan sonra ikinci bir işte çalışıyor, çalışmak zorunda kalıyor. Oysaki bunca yıl çalışmış ve emekli olmuş bir kişi, devlete primini ödemiş, bunun karşılığı olarak insanca bir emekli maaşı miktarını almak hakkımız bizim. Bunu ülkeyi yönetenlerde biliyor ama “bütçede para yok”  gibi mazeretler ile emeklinin insanca yaşama hakkı verilmiyor. Hem emekli maaşlarımızda hem de emekli maaşı promosyonlarımızda insanca yaşayabileceğimiz artışları almak için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal