Bugün Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Edremit Demokrasi Platformu ile birlikte, Yıldızlar Holding’e bağlı Nesko Anonim Şİrketi’nin Çanakkele’de Yenice İlçesi’nde Karaköy Maden işletmesindeki direnişe destek ziyaretinde bulundu.  Çakırköy’de CHP Çanakkale İl Teşkişlatı, Sol Parti ve Heryer Kazdağları temsilcileriyle buluşup yaklaşık 70 kişilik bir grupla maden alanına gitti.
Çalışma kapasitesi 200 işçi olan işletmede aşamalı alarak işten çıkarmalar sonucunda çalışan sayısı 94’ e düştü.  Uzun süredir maaşlarını alamayan işçiler, Disk’e Bağlı Dev Maden Sen sendikasında örgütlenip taleplerini daha güçlü olarak dile getirmeye başlayınca, işveren çareyi sendikalı işçileri işten çıkardı ve yaklaşık 10 kişilik bir işçi grubuna tazminatsız çıkış için ibraname imzalatmaya kalkınca işçilerin cevabı direniş oldu.  Üç gün önce madene inen vardiya işçileri dışarı çıkmayarak kendilerini madene kapamış ve haklarını almadan çıkmayacaklarını ilan etti.  Alanda bekleyen işçi yakınlarına desteğe gelenlerin de katılmasıyla yaklaşık 100 kişiye ulaşan topluluk madenin kapısı önünde sloganlar atarak direnen işçilerin yanında olduklarını gösterdi. Yeraltında direnen işçilerin eşleri olan  üç kadın (Fadime Çolak, Gülbeyaz Sarıkaya,  Şirin Çelik) , bir  işçi (İlhami Yakar), Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği (Recep Memiş)  ile  Edremit Demokrasi Platformu ( İbrahim Gümüştaş) temsilcileri ve CHP Çanakkale İl Başkanı ( Metin Ümit Ural)’dan  oluşan bir  heyet işletme sahası içindeki ofisinde Genel Müdür Baki  Ocak ile görüşüp durum hakkında bilgi aldı ve  talepler bir kaz daha dile getirildi.

Maden yetkilileri ile görüşüldü
Yapılan görüşmede ilk olarak Genel Müdür, “İşçilerin birer maaşının hesaplarına yatırıldığını, Pazartesi günü birer maaşlarının daha yatırılacağını, ve diğer maaş alacaklarının da peyderpey ödeneceğini ,  henüz resmen yetki almamış sendika muhatap kabul etmediklerini, hukuksuz direnen işçilerin  tazminatsız olarak çıkışları yapıldığı için tazminat haklarının bulunmadığını, yeraltındaki koşulların uzun süreli kalma halinde  işçilerin  sağlıkları açısından endişe verici  olduğunu,  idari mercilerle de görüşerek direnişi yukarıda sürdürmeleri için işçilere çağrı yaptıklarını” ifade etti. Söz alan işçi eşi kadınlar yeraltındaki eşlerinin can güvenliklerinden kendilerinin de endişe duyduğunu ancak doğrudan açlıkla yüzleşmelerine yol açan şartlar karşısında eşlerinin ölüm dair her sonucu bilerek direniş kararı aldığını, kendilerinin de eşlerinin arkasında olduğunu, eşleri aşağıda kendileri yukarıda ölene kadar direnme konusunda kararlı olduklarını söyledi. İşçi eşleri daha önce çıkartılan hiçbir işçiye tazminatlarının ödenmediği, taksitlendirilip ödeneceği vaad edilen maaş ve hak ettikleri tazminatları dava ederek takip edecek ekonomik güçleri bulunmadığını, bu nedenle de haklarını son kuruşuna kadar almadan direnmeyi bırakmayacaklarını ifade ettiler. Görüşme sonunda temsil heyeti kapıda bekleyen topluluğa görüşmenin detaylarını aktardılar. Burada bulunan Dev Maden Sen Başkanı Tayfun Görgün, sendika örgütlenme uzmanı  Muhammet Alkış  ile İşyeri temsilcisi Sercan  Fidan destek için ziyarete gelenlere teşekkürlerini ileterek 3 Mart Salı günü Sendika ve Disk Genel Merkezinden geniş bir heyetin geleceğini söylemiş ve o gün için geniş bir katılım çağrısı yaptı. Görüşmede İş verenin madenin ÇED raporunun olmaması nedeniyle madeni kapatacağını ve bu nedenle tüm işçileri işten çıkaracağını bildirdiği de öğrenilmiştir. Madenciler ve yakınları ile yaptığımız görüşmede  madenin yanıbaşındaki Kurşunlu Köyü’nün arazisini sulayan bir göletin de madenden etkilenerek kirlendiğini ve su yerine zehir aktığı  öğrendik. Bu konuda da inceleme yapılmasına ihtiyaç olduğunu beyan ettiler” dedi.

Maden işçilerinin talepleri tekrar iletildi
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden alınan bilgiye göre işçilerin talepleri görüşme sırasında tekrar işverene aktarıldı. Madende eylem yapan işçiler 4 aydır ödenmeyen maaşlarının ödenmesi, Firmanın iş güvenliği kurallarına uyması, İş yerinde bulunan ambulansın çalışır halde bekletilmesi(aküsü bittiği için hasta işçi araba kasasında taşınıyor,  Ayaklarına giydikleri çizmelerin ve maskelerin, tulumların yenilenmesi, Yemeklerin düzeltilmesi, Emekli olanların kıdem tazminatlarının ödenmesi istediler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinden yapılan açıklamada ise “Bugün Yenice’de, harçlık alamadan okula gitmek zorunda kalan çocukların çığlığını, tenceresini kaynatamayan kadınların ızdırabını, hakları gaspedilen ve evine ekmek götüremeyen işçilerin acısını gördük…Haklı direnişlerinde yanlarındayız. Emek hırsızlığı yapan ve doğayı kirleten Nesko patronları  en kısa zamanda Anayasa’ya, Sendikal Haklara ve Çevre Kanunu’na uymalıdır. Nesko İşçileri Yalnız Değildir!” dendi.


Kaynak: Haber Merkezi