Cumhuriyet Halk Partisi 37. İl Başkanlığı Kongresinde İl Başkanı olarak seçilen Metin Ümit Ural önceki gün yaşanan mazbata krizinin ardından mazbatasını aldı. Çanakkale CHP İl Başkanlığı’nda yapılan devir teslim töreninde İl Başkanlığı evraklarını, mühür ve anahtarlarını Eski İl Başkanı İsmet Güneşhan’dan teslim alan Metin Ümit Ural CHP İl Başkanlığı görevine resmen başlamış oldu.

Parti İl Binasında düzenlenen devir teslim törenine CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, eski ve yeni yönetim Kurulu Üyeleri ve partililer katıldı. Yapılan devir teslim töreninde bir açıklama yapan Eski İl Başkanı İsmet Güneşhan “Pazar günü İl Kongremizi Çanakkale’mize ve partimize yakışır bir şekilde bir bayram ve şölen havasında demokrasiden güzel örnekler vererek gerçekleştirdik.  Gerçekleştirdiğimiz bu kongre sonucunda delegelerimiz, Metin Ümit Ural arkadaşımıza iki yıl partiyi yönetme görevi vermiştir. Biz de geçmiş dönemde görev yapan arkadaşlar olarak, bugün  kendisine partimizin mührünü, evraklarını ve anahtarını teslim edeceğiz.  Cumhuriyet Halk Partisi bugün halkın umudu. Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar ortada. 25 Baro Başkanı bir açıklama yaptı.  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kriz olan, yargı krizinin yaşandığını söylediler. Onun için şu anda umut Cumhuriyet Halk Partisi’nde. Şu anda iktidar olmaya en yakın siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi. Onun için partimizi dışardan karıştırmak isteyen birçok güçler vardır. Ama biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak görevimizin bilinci ve sorumluluğu içerisinde, bu dışardan karıştırmalara kesinlikle izin vermeyeceğiz.  Birlik ve beraberlik içerisinde milletimizin ihtiyacı olan partimizi, iktidara getirmek için canla başla çalışacağız. Onun için bize düşen görev, örgütümüzün bize verdiği görevi harfiyen yerine getirmektir.  Ben ve arkadaşlarım, bundan sonra yeni seçilen İl Başkanımızın emrindeyiz.  Dediğim gibi bu dönem Cumhuriyet Halk Partisinin dönemi ve bu milletin AK Parti’den kurtulma dönemidir” dedi.

“Bayrağı iktidara taşımak için devraldık”
İsmet Güneşhan’ın konuşmasının ardından bir açıklama yapan ve görevini 4x4 bayrak yarışmasına benzeterek örneklerle gidilecek yol haritası hakkında bilgi veren yeni İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Baştan beri söylediğim gibi, bu bir bayrak taşıma yarışıydı. 4x4 bayrak yarışlarında etaplar vardır. Etapların sonunda da sonuç alınır. Biz de yönetimimizde bundan sonraki etapta bayrağı taşımak için görevi devraldık.  Bizim bayrağı taşımak istediğimiz yer ise iktidardır. İktidara ulaştığımızda o bayrak yerine ulaşmış olacak. Dolayısı ile bu etapta taşıyacağımız bayrak bizim için çok önemlidir.  Bu bayrağı taşırken iktidara giden etapta hızlı yol alarak iktidar olmak en büyük görevimiz olacaktır.  Bu dönemde bize çok görevler düşüyor. Bu görevleri yerine getirirken geçmişe sünger çekeceğiz.  İktidara giden yolda daha büyük başarılara imza atmak için çalışacağız. Hepimiz kol kola girerek omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

“Aramıza sızan biri yaptıysa gereğini yaparız”
Pazar günü yapılan seçimden hemen sonra, seçimi kaybeden İsmet Güneşhan’ın yer aldığı fotoğraflarla yapılan selalı videonun da sorulması üzerine Güneşhan, “Ülkemiz çok zor bir dönem ve süreçten geçiyor. Bu süreç içerisinde halkın da umudu Cumhuriyet Halk Partisi. Cumhuriyet Halk Partisini birbirine düşürmek için her türlü oyun ve tezgah yapılıyor. Genel Başkanımız da bunun üstüne basa basa söylüyor. Tüm Cumhuriyet Halk Partililerin uyanık olması ve bu tür oyunlara gelmemesini belirtiyor.  Ben bu videonun hiçbir Cumhuriyet Halk Partili arkadaşımın yaptığına inanmıyorum. Çünkü gerçek Cumhuriyet Halk Partililer bunu yapmazlar. Ama biz bu olayın üzerine gidiyoruz. Çünkü bazı arkadaşlarımız da zan altında bırakılıyor. Bunu çözeceğiz. Çünkü ben 1988’den beri aktif siyasetin içerisindeyim. Ama hiçbir dönemde böyle bir şey olmamıştı. Bu bizi birbirimize düşürmek için yapılmış bir olaydır. Ama kendi içimize sızan insanlar tarafından yapıldıysa da onlara karşı gereğini yaparız” dedi.

“Bizim itirazımız mazbataya engel değildi”
Güneşhan önceki gün yaşanan mazbata krizine yönelik sorulan soruya ise, “Burada o kadar büyütülecek bir olay yoktu. Çünkü Yönetim Kurulu, İl Disiplin Kurulu ve Kurultay Delegeleri bir oyla fark edildi. Biz başkanla beraber ayrı ayrı oyların tekrar sayılması ile ilgili İlçe Seçim Kuruluna itiraz ettik.  Ama sandık başına itiraz edilmediği için ret edildi.  Son aşama Yüksek Disiplin Kuruluna Tam Kanunsuzlukla ilgili yapılacak itirazdı.  Biz de 10:30’da itirazımızı gerçekleştirdik. Bu itirazlar da son derece demokratik bir haktır.  Ama bizim yaptığımız bu itiraz mazbataların verilmesine engel değildi. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ne zaman vereceği belli değildi.  İlçe seçim kurulunun yapması gereken mazbataların verilmesiydi.  Ben de sabah İlçe Seçim Kurulu başkanı ile konuştuğumda saat 15:00’da mazbataları vereceğini söylemişti. Hatta bne 12:00’da partiye geldiğimde Yeni İl Başkanımızı aradım ve planlamayı yapalım dedim.  Ancak hakim, bizim haberimiz olmadan kendi yetkisine dayanarak mazbataların verilmesini Yüksek Seçim Kurulu kararının verilmesinden sonrasına ertelemiş. Bununla ilgili de bizim hiçbir ilgimiz yok”  cevabını verdi.

Hasan Sami Er