Geçen hafta depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltılan Anafartalar ilköğretim okulu öğrencileri 2019-2020 eğitim öğretim yılına Fatma Şemsettin Çamoğlu İlköğretim okulunda devam ediyor. Aynı şekilde depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltılan ve Cumhuriyet Meydanı’nın yanında bulunan eski Fen Lisesi alanına taşınan Gazi ilköğretim Okulu öğrencileri de 2109-2020 eğitim öğretim yılına Fen Lisesi’nin alanında devam edecek.

İlçelerde de bazı okullar depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltıldı. Çanakkale Merkezde özellikle Gazi İlköğretim Okulu ve ek binasının boşaltılması ve yıkılacak olması akıllara, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, 142. Şube Şefliği,  Gazi İlköğretim Okulu, bir dönem GESTAŞ binası yapılması için bakılan, ancak küçük olduğu gerekçesi ile vazgeçilen, İl Özel İdare’ye ait ve şimdi yıkılan Dardanelspor alt yapı tesisleri, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait lojman, toplantı salonlarının bulunduğu alan, Açık cezaevi ürün satış yeri ve eski Devlet Hastanesinin bulunduğu alanda yapılması düşünülen Millet Bahçesi’ni getirdi.

Çanakkale’nin en değerli ve en güzel alanın tamamının devlete ait olan müdürlüklerin olması nedeni ile geçtiğimiz dönem bu alana Millet Bahçesi projesi yapılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Şimdi bu büyük alanda il özel idaresine ait ve daha önce Dardanelspor altyapı tesisleri olarak kullanılan binanın yıkılması,  depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile Gazi İlköğretim Okunun yıkılacak olması, Karayoları 142. Şube Şefliğinin şehrin çok ortasında kaldığı gerekçesi ile başka bir alana taşınmasında gündeme gelmesi Millet Bahçesi Projesi’nin bu alana yapılacağı görüşünü güçlendiriyor. Bir süre önce ortaya atılan ve Gazi İlköğretim Okulu’nun yıkılması ile yeniden gündeme gelen  Millet Bahçesi Projesi bakalım bu alana projelendirilecek mi?  Özellikle Gazi İlköğretim Okulunun yıkılması ile tekrar gündeme gelen ve konuşulmaya başlanan şehrin en güzel ve en merkezi alanı bir başka görüş de,  bu alana rezidans yapılarak lüks  konut alanı olarak kullanılacak olması. Bu arada Çanakkale’nin Ezine ilçesinde Millet Bahçesi projesi onaylanarak çalışmaları başladı. Biga ilçesi ise Millet Bahçesi Projesi’nin onaylanmasını bekleniyor. Bakalım bugünlerde Çanakkale gündemini meşgul eden alan ile ilgili gelişmeler nasıl şekillenecek?

Ogün İnal