Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Çanakkale İl Kongresi ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde yapıldı. Sabahın erken saatlerinde İÇDAŞ Kongre merkezinde hazır bulunan İl Başkan adayları İsmet Güneşhan ve Metin Ümit Ural ve Yönetim Kurulu üyeleri kongreye gelen tüm partililer kongre merkezi girişinde karşıladı. Kongreye katılımın yüksek olduğu gözlenirken partililerin heyecanlı olduğu gözlerden kaçmadı. Kongreye Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Merkez ve ilçe İl Kongresi Delegeleri, siyasi partilerin il ve merkez ilçe başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, esnaf odaları başkanları, Çanakkale STK temsilcileri ve çok sayıda Cumhuriyet Halk Partili katıldı.

“Hedefimiz ilk genel seçimde iktidar olmak”
37. CHP Çanakkale İl Kongresi’nde Divan Başkanlığını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yaptı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından kongrenin açılış konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yaptı. Torun partililere hitaben yaptığı konuşmasında Türkiye gündemini değerlendirdi. Türkiye’nin AK Parti  Hükümeti tarafından kötü yönetildiğini söyledi. Torun konuşmasında “ Tek adam yönetiminin her türlü dayatmasına rağmen 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da bir sonuç aldık ve bu başarının arkasında olan yine sizlersiniz. Hep birlikte davamıza inandık ve başardık. İstanbul bizim için bir laboratuvar oldu aslında. 23 Haziran’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen bütün partililerimizle, İYİ Parti ve Demokrat Partililer ile birlikte olduk ve ilk defa dünya tarihinde bir tek adam rejiminin, bir diktatörlüğün sandık yolu ile, seçimle değişebileceğini gösterdik. Bunu siz başardınız. Demokrasimize sahip çıkacağız. Mustafa Kemal Atatürk bir ümmetten devlet çıkardı. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları saraydan aldığı yetkiyi halka verdi. Ama geçen süreç içerisinde biz maalesef yenildik ve halktaki yetkiyi saraya devrettik. Şimdi Cumhuriyeti kuran parti olarak bize düşen görev,  Cumhuriyeti ve demokrasiyi kurtaran parti olmak zorundayız ve bunu da hep birlikte başarmak zorundayız. Bunun için yeterli ekibimiz, donanımımız var. Ama şunu bileceğiz ki artık Cumhurbaşkanı sisteminde Millet İttifakını geliştirerek, güçlendirerek yolumuza devam etmek zorundayız. Bu genel seçim hepimiz için önemli bir süreç oldu. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 50.8’i Cumhuriyet Halk Partili belediyeler tarafından yönetiliyor. Ekonominin yaklaşık yüzde 60’ı Cumhuriyet Halk partisinin olduğu terde gerçekleşiyor. Bugün turizmin yüzde 97’si Cumhuriyet Halk Partisinin olduğu yerde.  Demek ki gücümüz var. Önemli bir mevziyi kazandık. Bunun için de yapacağımız iş, önümüzde yapılacak ilk genel seçimlerde de iktidara gelmek ve ülkemizin temel sorunlarını çözmek“ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardimcısı Seyit Torun' un konuşmasının ardından ve faaliyet raporu ile hesap raporları okunarak delegelerin oyları ile ibra edildi. Kongrenin dilek ve temenniler bölümünde yapılan konuşmalar beş dakika ile sınırlandırılırken konuşmalarda CHP İlçe Başkanları destekledikleri adayların lehine konuşma yaptılar.

“Görevimiz iktidar olmak”
Kongrede konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan “Sizleri Tarihi bir görev bekliyor. Son yerel seçimlerde  arttırdığımız belediyelerimiz ile birlikte İlçelerdeki çalışmalarımızla partimize çok önemli bir oy artışı potansiyeline sahibiz. Belediye Başkanlarımız bulundukları yerlerde partimizin oyunu arttırmak için ellerinden geleni yapacaklar. İl Genel Meclisi Üyelerimiz köylerde partimiz iktidar olursa neleri başarabileceğimizin çalışmalarını yapacaklar. Bu da halkımızın bizi görmesi açısından çok önemli. Tabii yine en büyük görev ilçe başkanlarımız, kadın kolları, gençlik kolları ve siz örgütümüze düşüyor. Bu bakımdan sizleri tarihi bir görev bekliyor. Bu tarihi görevde şunu bilin ki asla yalnız olmayacaksınız. Çünkü bu görev partimizi iktidara götürme görevidir.  Eğer birlik ve beraber olursak bu amacımız ulaşacağız. Tarihi bir göreve başlarken kavga etme gibi bir lüksümüz yok. Çanakkale Ruhunu da Mustafa Kemal Atatürk’ün tutkusuyla göz bebeğimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılında hak ettiği yere taşıyarak bu ülkeye demokrasi ve adaleti yeniden getireceğiz” dedi.

“Sihirli kelime demokrasi”
Özgür Ceylan'ın ardından konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, “Hiç kimsenin endişesi olmasın demokrasiyi hep birlikte tesis edeceğiz.  Bu tarihi topraklarda Adalet kurultayımızı gerçekleştirdik. Bu kurultay bizim büyük gururumuzdu. Ardından ittifaklar geliyor. İttifaklar çok önemliydi. Çünkü Türkiye’nin bugün verdiği mücadele bir ideoloji mücadelesi, sağ-sol mücadelesi değil, bir demokrasi mücadelesi veriyoruz hep birlikte. Liberal demokrat, muhafazakar demokrat, liberal demokrat, ülkücü demokrat  olabilirsiniz.  Ama buradaki sihirli kelime demokrasi. Biz de demokrasiye inanan ittifakları kurduk. Önümüzdeki dönemlerde de bu ittifakları canlı tutacağız. Memleketin her köşesinde bu ittifakları büyüteceğiz. Çünkü 31 Marttaki başarı böyle geldi. Arkasında 23 Haziran’da 14 binlik fark 800 bine çıkınca umutlarımız tekrar yeşerdi. Büyük bir şamar geldi tek adam rejimine, o gün hepimiz İstanbul’daydık. İşte bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz. Şimdi 28-29 Mart İktidar Kurultayına hazırlanıyoruz. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi, umut oldu, çözüm oldu artık. Arzumuz hiçbir zaman olmadığı kadar iyi durumda ve yüksek” diye konuştu.

“Meclis sistemini değiştireceğiz”
Erkek konuşmasının devamında ise,“28-29 Kurultayımızın ardından bir kurultayımız daha olacak. O da program kurultayımızı yapacağız. Bu kurultayda tüzüğümüzün bazı maddeleri çok daha ileriye götürülecek.  Dünya siyasi tarihine geçecek dünyada temel felsefesi sosyal demokrat olan partilerin örnek alacağı bir kurultaydan bahsediyoruz. Ekibin içerisinde çok değerli bilim ve siyaset adamları da var. Bu programda Türkiye’nin sorunları ve çok net çözümleri olacak. Ayrıntılara girilmeyecek. Ama toplumun önüne öyle bir reçete sunulacak ki ekonomik krizleri ortadan kaldıran, adaletsizliği de adaletle ortadan kaldıran bir program olacak. Rasyonelleştirilmiş Parlementer Sistemi göreceğiz hep beraber. O sistemde Adalet Bakanının bile belirlenmesi çok farklı olacak. O sistemde istikrarsızlık olmayacak” dedi.

“CHP OY ORANI OLARAK HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”
 “Yerelde çok önemli başarılar elde ettik hepinize teşekkür ederim” diyen Erkek, “Çanakkale İl Genelinde 16 bine yaklaşan üyemiz var. Bugün Çanakkale’de AKP hızla erirken biz büyüyoruz. AKP’de il genelinde istifa eden üye sayısı 6 bine ulaştı. Ama biz büyüyoruz. İlkesinde parti kültürünü barındıran üyelerimizle daha da büyüyeceğiz.  Partimize üye olanlara artık eğitim zorunluluğu getirdik ve iki gün süren çok keyifli bir eğitim ile parti bilincimizi öğrenecekler. Çünkü bizim için parti bilinci çok önemli. 31 Mart Yerel Seçimleri’nden önce daha önce yapılmayan şeyler yapıldı Çanakkale’de 12 İlçede de İl Genel Meclisi üyelerimizi Partililerimiz seçti. Geçmişte olmayan bu seçim çok önemlidir. Bugün tarihimizde ilk kez İl Genel Meclisinde birinci partiysek bugünkü il başkanımız ve yönetiminin çok büyük katkısı vardır. Hiçbir ayrım yapmadan 12 ilçede de sandık koydular. 2004, 2009, 2014 yerel seçimlerinde bu olmadı. Biz de il örgütü iradesi ile destek verdik. Onlar da örgütün iradesine saygı duyarak Genel merkez ile uyumlu çalıştık. Bu kapsamda Belediye Meclis üyesi ve İl Genel Meclisi üyelerimizin sayısını arttırarak önemli başarılara imza attık. Bu başarıları çok daha büyütmemiz gerekiyor” dedi.

“İktidarın yanlış politikalarına hep beraber dur diyeceğiz”
Kongrede il başkan adaylarının konuşma sırası Kongre Divan Başkanlığının yaptığı kura çekimi ile belirlendi. Kura çekimine göre ilk konuşmayı İl Başkan Adaylarından İsmet Güneşhan yaptı. Güneşhan konuşmasında, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nunelinde Adalet yazan bir pankart, dilinde ‘Hak, Hukuk, Adalet’ sloganı onun önderliğinde gerçekleştirdiğimiz yürüyüşe Adalet yürüyüşü dedik. Bu müstesna topraklarda, Gelibolu ve Eceabat İlçelerinde gerçekleştirdiğimiz ve Çanakkale İl Örgütü olarak ev sahipliği yaptığımız Adalet Kurultayımız da gururumuz oldu. İşte o yürüyüş bugün devam ediyor ve iktidara kadar devam edecek. Bu topraklara demokrasiyi, özgürlüğü ve adaleti getirene kadar çalışmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Çünkü biz kuruluş ve kurtuluşun partisiyiz. Biz gözlerinde bağımsızlık ve özgürlüğü olan Cumhuriyet Halk Partisiyiz. Türkiye iktidar elinde 17 yıldır her alanda geriletiliyor. Ekonomi çökmüş. Hatırlayın ülkemizde yazar kasa fırlatıldığında kıyamet kopmuştu. Şimdi her gün bir intihar haberi ile sarsılıyoruz. Türkiye artık yönetilmiyor, savruluyor. Artık Adalet hayal olmuş, yargıya kimse güvenmiyor. Vatandaşlarımız artık adaletin tecelli edeceğine, hukukun üstünlüğüne inanmıyor. Tek adam oturduğu sarayında her şeyi belirlemeye çalışıyor ve Saray adaletsizlik dağıtıyor. Meclis yok sayılarak millet egemenliği değil, ‘Şahsım’ diyor birisi. Dış politika Allaha emanet, eğitim, sağlık, tarım başta olmak üzere kötüye gitmediğimiz tek bir alan yok. Tablo hiç de iç açıcı değil. Bir yandan intihar eden yoksul vatandaşlar. Diğer yanda 5 milyonluk çanta takan saray sosyeteleri. Bir yanda depremlerde enkaz altında kalanlar, diğer yanda ülkeyi enkaz haline getirenler. Onlar istiyor ki adalet olmasın. Onlar diyor ki kaymayı yalnızca bir kesim cebe indirsin. İstiyorlar ki hukuk tek adamın keyfine göre işlesin. Halkımız yoklukla sınanırken kendileri badem unundan kurabiye yesin. İstiyorlar ki kendi çocukları gemicikleri yürütsün bizim gencimiz işsiz kalsın,  Mehmetçiğimiz İdlib’de ölüme gitsin.  Saray şatafatından, israfından kısılmasın ama Asgari ücret altında çalışanlar tasarruf yapsın. Artık yeter. Tek adam olup her şeyi belirlemeyi amaçlayabilir. Ama Türkiye bunu kabul etmiyor, ret ediyor. İşte bu yüzden İktidarın yanlış politikalarına hep beraber dur diyoruz.  31 Mart ve 23 Haziran seçimleri bize gösterdi ki, “Yolcudur Abbas bağlasan durmaz.” Artık İktidara güle güle demenin zamanı geldi. Ama kolay olmaz. İhtiyacımız olan şey daha çok çalışmak. İki yıllık görev sürecinde önemli çalışmalara imza attık. İlçe örgütlerimizle, yerel yönetimlerimiz ve Genel Merkezimiz ile uyum içerisinde çalıştık. Demokrasi mücadelesini yürüttüğümüz tüm siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarımızla dayanışma içerisinde olduk. Birlik olarak örgütlerimizle daha önceki seçimlerde yapılmayan başarılara imza attık. Yaptığımız ön seçim çalışmaları ile seçilen İl Genel Meclisi üyelerimiz mecliste birinci parti oldu.  Bugün İl Genel Meclisi üyelerimiz ilçelerde önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Artık kırsalda da gücümüz artıyor. AKP eriyor biz büyüyoruz. İl Genel Meclisimiz ve Belediye Meclisi üyelerimizi arttırdık. İnanıyorum ki önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde birlik ve beraberlik içerisinde çok daha büyük başarılara ulaşacağız” dedi.
İsmet Güneşhan' ın konuşmasın ardından Kürsüye İl Başkan Adayı Metin Ümit Ural yaptığı konuşmada, “Bu kongremizde kazanan arkadaşlar partimizi 37. Olağan Kurultayımızda partimizi iktidara taşıyacak siyasetimize yön verecek, Genel Başkanımızı ve Parti Meclisimizi seçeceklerdir kongre delegelerimizin kendi özgür iradeleri ile kullanacakları oyları için şimdiden hepsine çok teşekkür ediyorum. Partimizde kongreler sürecini yaşıyoruz. Bu süreç partimizi iktidara taşıyacak kadroları oluşturma sürecidir.  Bu süreçte farklılıklarımız zenginliğimiz olacaktır, bundan korkmamalıyız. Önemli olan bu süreci doğru yaşıyor olmamızdır. Bizler,  Dünya siyasi tarihine adı geçen Adalet yürüyüşünde, yürüyüş sırasında tırnakları dökülen Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlunun önderliğinde hak, hukuk, Adalet ve özgürlükler mücadelesi veren yol arkadaşlarıyız. Halkımız bizden iktidar bekliyor. İktidara giden yol mücadeleden, dokunmaktan, kucaklamaktan geçiyor. Mücadelemizi, örgütlerimizle, yerel yönetimlerimiz ve halkımız ile gerçekleştireceğiz. 1 Mart 2015 tarihinde ilk milletvekili adayı olduğumda söylediklerimi aynen tekrarlıyorum. O günde söylediğim gibi “ Doğamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tohumlarımızı, onurumuzu, sevdamızı, çocuklarımızı ve geleceğini çalanlardan hesap sormak için adayım.” Bugün yine aynı yerdeyim ve sözümün arkasındayım. Geleceği birlikte kurmak, geleceğimize sahip çıkmak birlikte ve örgütlü mücadeleden geçer”dedi.
Konuşmaların ardından Divan Kurulu görevini Seçim Kuruluna devretti. Kongreye gelen delegeler ardından ilçelere göre ayrılmış 2 oy kullanma alanında oy kullandılar. Saat 17.00 itibarı ile mühürlenen sandıklar açıldı ve oy sayımına geçildi. Oy sayımımın tamamlanmasının ardından oy kullanan delegelerinin 258’inin oyunu alan Metin Ümit Ural  CHP Çanakkale İl Başkanlığı Koltuğuna oturdu. İsmet Güneşhan ‘da delegelerin 254’ünün oyunu aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale 37. Olağan Kongresi sonuçlarına göre CHP Çanakkale İl Yönetim Kurulu ve il Disiplin Kurulu şu isimlerden oluştu.

İL YÖNETİM KURULU
Emir Berke Aktaş, Doğan Ateş, Ali Rıza Berkit, Hüseyin Çay, Nuriye Ecem Damar, Feride Demirtaş, Nedim Duran, Reyhan Elbasan, Süheyla Eriş Mehmet Gerçek, Nazmiye Gök, Aydın Karasaç, Sabiha Güler Koçer, Selma Kurtel, Meydin Nurlu, Mehmet Orhan Orhan, Mustafa Özkul, Serhad Savaş, İsmail Çağrı Uğur, Cenk Vural Yurdatap.

İL DİSİPLİN KURULU
Halil Aksoy, Sabri Ballıkaya, Şerife Selma Güler, Neşe Nur Kaya, İmalettin Meriç, Ayşe Şengün, Erkan Tüze, Tayfun Umur, Erdinç Üzden.

Ogün İnal