Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, Ezine Kaymakamlığı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından ortaklaşa "Dünden Bugüne Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki gelişmeler ve 2019 Yılında Çanakkale Tarımı" konulu toplantı düzenlendi.
 
Toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı Lapseki Kaymakamı Tahir ŞAHİN, Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Kurum Amirleri, Oda-Birlik Başkanları ve Temsilcileri katıldı. Toplantıda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ 2019 yılında Çanakkale Tarımı konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Karadağ; "Çanakkale Ülkemiz Tarımının Lokomotif illerinden biridir. 2019 yılında Çanakkale'nin Tarımsal Üretim Gelirlerini toplamı 5 milyar 800 milyon liradan, 7 milyar 200 milyon TL yükselmiştir. İlimizde 112 farklı ürün üretilmekte olup, bu ürünlerden 44 tanesi üretim miktarı bakımından ülkemizde ilk on içerisindedir. Ülkemizde üretilen Tarla ürünleri ve sebzenin % 2,6, meyvenin % 2,4 ü Çanakkale de üretilmektedir. Kapya Biber, Nektarin, Şeftali gibi 8 ürünün üretiminde Türkiye de birinci sıradayız. Sofralık domates ve Çeltik üretiminde 4. sıradayız. 2019 yılında üreticilerimize 180 milyon lira destekleme ödemesi yaptık. Düzenlediğimiz çiftçi Toplantılarına, Tarla Günlerine, Kurslara 36 bin üreticimiz katıldı. Geçen hafta içinde 10 ayrı noktada Tarım Sigortaları konusunda TARSİM Bölge Müdürümüzün de katılımıyla eğitimler verdik. 671 km sahil şeridine sahip ilimizde ruhsatlı aktif balıkçı sayımız 5.339 kişi. 28 adet Su Ürünleri Kooperatifimiz var. Hayvancılık alanında ise; Ülkemizde Bakanlığımız tarafından il ve tek yaptırılan mezbahane Gökçeada da yaptırılmış ve hizmete girmiştir. İlimizde 217 bin büyükbaş, 716 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Yıl içinde 1 milyon 400 bin hayvan aşıladık. Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Bakanlığa gönderdiğimiz 62 projenin tamamı kabul edildi. Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Alanlarının iyileştirilmesi konusunda hazırladığımız proje Kalkınma Ajansı tarafından birçok projenin için de öne geçerek kabul edilen tek proje. Bu yıl bu projeyi hayata geçireceğiz. Yine Örtüaltında proje çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
 
Ardından Ezine Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan tarafından Dünden Bugüne Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki gelişmeler konusunda sunum yapıldı. Yapılan çalışmalar ve gelinen nokta konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi. Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından, Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan çalışmalar Vali Orhan Tavlı Başkanlığındaki heyet tarafından yerinde incelendi.
 
Haber Merkezi