İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru 19 Şubat'tan geçerli olmak üzere 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye yükseltildi. Bu da Türkiye genelinde eczanelerde bazı ilaçların bulunamaması konusunu gündeme getirirken, vatandaşlar özellikle kalp, şeker ve kanser hastalığında kullanılan ilaçların temininde zorluk yaşadıklarını belirttiler.

İddiaya göre, zam beklentisi nedeniyle bazı firmalar piyasaya ilaç vermiyor. Zam beklentisi yüzünden piyasaya sürülmeyen bazı kanser, şeker, kalp, hatta grip ilaçlarını bile eczanelerde bulmakta zorluk çekiyor.  Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale 36. Bölge Çanakkale Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Jale Karaata, “Bazen ilaç üretici firmaların ilaç yaptıkları hammaddede sıkıntı oluyor. Tahmin edilmeyen miktarlarda bazı ilaçlara talep geliyor. Bazen bazı kalem ilaçlarda sıkıntı oluyor ama böyle bir durum olursa o ilacın muadilini vererek hastanın tedavisine yardımcı oluyoruz.  İlaçların bulunamamasının nedenini zam olarak görenler de var. Şimdi bizim de eczacılar odası olarak bu zammın ardından beklentimiz ilaç firmalarının hammadde teminlerindeki sıkışıklığın giderilmesi, ilaçların üretilmesi ve bizim de bu bulunamayan ilaç sıkıntımızdan kurtulmamız” diye konuştu.

BUGÜNDEN GEÇERLİ TÜM İLAÇLARA YÜZDE 12 ZAM YAPILDI
Karaata, “İlaç üreticisi firmalar ham madde temininde kendilerini de korumak adına bugünden geçerli tüm ilaçlara yüzde 11 oranında zam yaptı. İlaç üretici firmalar ham madde temini için dolar kurunu 3.86’dan hesaplamış şimdi dolar fiyatına baktığımızda aradaki farkın çok ciddi bir fark olduğunu görüyoruz. Tabii bu fark nedeni ile de ilaç üretici firma bu konuda sıkıntı çekiyor. Yine de ilaç fiyatlarına neden zam yapıldığını tam bilmemekle beraber tahmin ediyoruz. Biz de eczacılar olarak ecza depolarında ilaç olursa alıyoruz, olmazsa alamıyoruz. Bulunamayan ilaçlar ile ilgili ecza depoları yok diyor, ilaç üretici firmalar fazla talebe yetişemedik, ilaç üretimde diyor. İlaçların bulunamamasının nedenini zam olarak görenler de var. Şimdi bizim de eczacılar odası olarak bu zammın ardından beklentimiz ilaç firmalarının hammadde teminlerindeki sıkışıklığın giderilmesi, ilaçların üretilmesi ve bizimde bu bulunamayan ilaç sıkıntımızdan kurtulmamız” diye konuştu.

Kalp hastası M.Ç: “Beş seneden beri kalp sorunları nedeniyle kullandığım Dideral marka ilacı Çanakkale merkezde gittiğim iki eczanede de ilacımı bulamadım. İlacın stoklarda kalmadığını söyleyen eczaneler ne zaman geleceğini de belirtmediler” dedi. 

Özel Haber: Ogün İnal