Çanakkale’ de Arıcılık sektörü çok kısa zamanda önemli bir ivme kazandıran Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri kısa zamanda önemli bir mesafe kaydederek arıcıların hem üretim, hem de pazarlama yönünden üst seviyeye çıkardıklarını ve arıcıların ürünlerini pazarlama noktasındaki sıkıntıları aştıklarını söyledi.
Birlik kurulmadan önce Çanakkale arı üreticilerin geleneksel yöntem ile arı yetiştirdiğine dikkat çeken Başkan Cahit İleri, “ Birliğin kurulması ile beraber hem üretim,  hem de ürettiğimiz ürünlere pazar bulma konusunda yaptığımız çalışmalar meyvesini verdi “ dedi.
İleri açıklamasında şu cümlelere yer verdi:
“Çanakkale arıcılık sektörü acısından tamamen altyapısı hazır. Bu zamana kadar bu sektör ile ilgilenenler,  kendi beldesinde, kendi köyünde geleneksel olarak bu işi yapar durumdaydı. Arıcılar Birliği, arıcıların kendi başına yapamadığı işleri üstlendi. Arıcılar Birliği olarak çok büyük mesafeler aldık. Arıcılar üretiyorlar, ama üretmek yetmiyor, ürettiğine pazar bulamadıktan sonra, arı üreticisi para kazanamadıktan sonra üretmeninde bir esprisi kalmıyor. Dolayısı ile biz Arıcılar birliği olarak önce paketleme tesisimizi kurarak arıcılarımızın ürettiği ürünlerin pakete alıp kavanozlayıp pazar bulmaya çalıştık. Bu konuda yaptığımız girişim ve çalışmalar netice verdi ve ürünlerimizi pazarlayabileceğimiz alanlarımız açıldı. Çanakkale İli genelinde, yerelde ürünlerimizi iyi satıyoruz, Çanakkale halkı kendi markasına sahip çıkarak bizi destekliyor. Bizde hakiki ve doğal ürünleri Çanakkalelilere sunabilmekten gurur duyuyoruz.  Ayrıca Çanakkale dışına da ürün satışlarımız var. Ürünlerimizi internet sitemizden’ de satıyoruz. İstanbul’ dan İzmir’ e  Marmara’nın birçok bölgesine satışımız var.
“Analizden geçmeyen hiç bir ürünü kavanoza koymuyoruz”
İleri bak kalitesine çok önem verdiklerinin de altını çizerek tamamen organik bal üretiyoruz. Birlik üyelerimizin ürettiği her bal analizden geçirilerek kavanoza konuyor” diyerek şunları söyledi. Üretici arkadaşlarımız da çok kaliteli üretim yapıyorlar. Biz kaliteli bir üretim için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda özellikle arıcılarımızın sektör ile ilgili eğitime çok özen gösteriyoruz.  Bal’da ve arı ürünlerinde katkı ve kalıntı olmamasına dikkat ediyoruz. Biz ürettiğimiz bütün ürünleri analizden geçiriyoruz. Analizden geçmeyen hiçbir ürünü kavanoza koymuyoruz.
“Kurduğumuz tesis ile üretim miktarımızı arttırıyoruz”
Kooperatif Başkanı Cahit İleri Biga’ da kurulan balmumu dönüştürme tesisinsin sektörleri ve arı yetiştiricisi ve bal üreticileri olarak çok büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “ Biga’da kurduğumuz tesis bizim için çok önemli. Arıcılıkta özellikle Balmumu baldan çok daha önemlidir. Çünkü balmumu,  genç işçi arıların karnının altındaki dört balmumu bezleri ile salgıladıkları çok özel bir üründür. Balmumunu arılar petek yapmada kullanıyorlar. Bu çok zor şartlarda yapılıyor. Hatta bir arı kolonisi,  bir kilo bal mumunu yaparken 16 kilo bal kaybediyor. Yani balmumu arıcılar açısından son derece önemlidir. Özellikle arıcılarımız kullanmadığı petekleri eritip geriye dönüştürüyorlar. Bizde Biga’ da kurmuş olduğumuz bu tesiste bunu maddeyi yeniden işleyip arıcılarımıza tekrar balmumu olarak veriyoruz.  Eğer bu maddeyi tekrar balmumuna dönüştürmezsek arıcıların bal üretim miktarları azalır. Biz bir kilo balmumunu arıcımıza verdiğimiz zaman arıcımız 16 kilo bal kazanmış oluyor. Dolayısı ile tekrar söylüyorum,  Balmumu dönüştürme tesisi bizim için çok önemli. Bu tesisi kurmamız ile arıcımız kendi dönüştürdükleri balmumlarını geri alabiliyorlar. Bu nedenle arıcımıza kaliteli balmumları hazırlamaya çalışıyoruz. Balmumu bal’ ın saklandığı korunduğu bir kap. Bu kapın temiz ve güzel olması lazım. Bizde bu konuda en iyi şekilde bunları işleyip arıcılarımıza vererek arıcılarımızın kullanımına sunuyoruz” diye konuştu.
“Fuarlara katılmaya önem veriyoruz” 
Birlik olarak kurdukları “Arıburnu“ markasının tanıtımını yapmak için büyük fuarlara katıldıkları ve bu fuarlarda ilgi gördüklerini de ifade eden İleri “Fuarlara katılmayı önemli buluyoruz. İzmir fuarı Çanakkale’ye yakın olması ve Türkiye’nin en büyük Tarım Fuarı olması nedeni ile katıldığımız bir fuar. Her yıl katıldığımız bir fuar. İzmir Tarım Fuarına bu yılda katıldık. Fuara yoğun bir katılım vardı. Fuara gelen ziyaretçiler bizim stant açtığımız bölüme çok ilgi gösteriyorlar. Orada kendi ürettiğimiz ürünleri tanıtıyoruz ve satışını da yapıyoruz. İzmir bizim ürettiğimiz ürünlere Pazar olması açısından bizim için önemli. Bu kapıyı zorluyoruz. Özellikle İzmir’ e toptan mal konusunda satışlarımız var. İzmir Tarım Fuarı bizim açımızdan verimli geçti. Bu tür fuarlarda balımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Geçenlerde Ankara, Bursa ve İstanbul’ da açılan fuarlarda da yerimizi almaya çalışıyoruz. Bu fuarlarda ürettiğimiz organik balımızın sofralarda yerin alması için gayret gösteriyoruz.” dedi.
“Propolis arıların ürettiği doğal bir antibiyotiktir”
Son dönemde Propolis ismini sıkça duyulduğunu genç işçi arılar tarafından üretildiği bilgisini veren Başkan İleri,  Propolis’in insan sağlığının korunmasında önemli olduğunun altını çizerek, “Yeni keşfedilen bir ürün. Ancak arı dünyada olduğundan bu yana Propolis vardı.  İnsanlar bir şekilde bu ürünü kullanıyorlardı. Hatta milattan önceki zamanlarda bile tarih kitaplarında okuduğumuz mısır piramitlerinin içinde bulunan firavun mezarlarındaki kral kraliçe ve önemli isimlerin mumyalanmasında Propolis’in kullanıldığını biliyoruz. Propolis’ in içinde ne var?  Ne yok? Yeni bilimsel araştırmalar var. Propolis özellikle arının kendine hastalıklara karşı koruduğu, kovanı diğer bakterilerden izole ettiği doğal bir antibiyotik. Bilim adamları bunu keşfetmişler bunun insan sağlığı açısından da kullanıma sundular. Özellikle insan vücudunun sindirim ve bağışıklık sistemini çok önemli katkısı olan çok özel bir maddeyi İnsanlar kullanıyorlar. İnsanlar Propolis kullanarak hastalıklara karşı dirençlerini arttırıyorlar“ dedi.

Özel Haber: Ogün İnal