Kış mevsiminde havaların dengesiz gitmesi ve yağışlardaki azalma tarımı olumsuz etkiliyor. Küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık nedeniyle tarım,  gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her aşaması tehdit altında kalıyor.

Bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması risk teşkil ederken gazetemize açıklamada bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu sene yağışların istenilen ölçüde olmadığını ve gölet ve barajlardaki doluluk oranının ise beklenilen seviyede olmadığını belirterek, önümüzdeki aylarda yağışlardan umutlu olduğunu, öte yandan karamsar bir tablo çizmeden, suyu tasarruflu kullanarak tedbirler alınması gerektiğine işaret etti. Kaya, “Daha önümüzde Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları var. Geçmiş yıllara baktığımızda bölgemiz bu dönemlerde zaman zaman yağışlar almıştır, yine yağış alma ihtimali yüksektir. Eğer ki kış aylarında olmayan yağışlar bu aylarda olursa zaten sıkıntı tamamen ortadan kalkacaktır. Göletlerimiz barajlarımız tam manasıyla dolacak, yine üreticilerimiz için kullanıma sunulacaktır” dedi.

BARAJDA SEVİYE YÜZDE 50
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Bazı yıllarda bölgemizde istediğimiz yağışlar olmaz. Bu yıl da istediğimiz yağışların olmadığı bir yıl. Beklediğimiz yağışların göletlerimiz için, sebzelerimiz için ekeceğimiz ürünler için gereksinim duyduğumuz yağışlar olmadı ve göletlerimiz ve barajlarımız şu anda istediğimiz seviyede değiller. Ama bununla alakalı çok kötü senaryolar yazmanın da anlamı yok. Şu anda il genelindeki göletlere barajlara baktığımızda bir iki geliri az olan gölet ve baraj haricinde birçok büyük barajımızın yüzde 50’ler seviyesinde olduğu görülmekte. Daha önümüzde Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları var. Geçmiş yıllara baktığımızda bölgemiz bu dönemlerde zaman zaman yağışlar almıştır, gene yağış alma ihtimali yüksektir. Eğer ki kış aylarında olmayan yağışlar bu aylarda olursa zaten sıkıntı tamamen ortadan kalkacaktır. Göletlerimiz barajlarımız tam manasıyla dolacak, yine üreticilerimiz için kullanıma sunulacaktır. Ama kötü senaryoyu konuşacak olursak, bundan sonra da yağışların az olmasını değerlendirecek olursak ki, biz öyle olmayacağını umuyoruz, öyle olmayacağını düşünüyoruz. Daha önceden de bunun örnekleri zaman zaman yaşanmıştır. Bu yıllarda az yağış düşüp daha sonra Nisan ve Mayıs aylarında ciddi şekilde yağışlar düşüp gölet ve barajlarımızın su seviyesi istenilen düzeye gelmiştir. Kötü senaryoyu düşünecek olsak bile birçok barajımız yüzde 50 civarlarında. Bunu da idareli kullandığımızda, biraz daha bilinçli kullandığımızda bu su seviyeleri bile bizim üretimimizi engellemeyecektir. Gene geçmiş yıllarda olan üretimleri yapmaya devam edeceğiz anlamına gelir” dedi.

“Önümüzdeki günlerde barajların göletlerin doluluk oranlarına göre yine değerlendirilecektir”
“En kötü senaryoyu düşünecek olursak burada çok su kullanılan ürünleri üretim yelpazesinden çıkarır veya azaltma durumumuz gündeme gelir” diyen Başkan Kaya, “Bölgemizde en çok üretilen ürünlerde su nerede kullanılır? Çeltikte kullanılır. Ama şu ana kadar çeltik sahalarına su veren barajlarımızın doluluk oranlarına baktığımızda yüzde 50 civarında görünmekte ve havzaların çok geniş, gelirlerinin de çok fazla olduğu o bölgelerde, önümüzdeki günlerde hiç yağış almasa bile yüzde 60 seviyesine çıkacağı düşünülmekte. Ama yağışların olma durumunda bu seviyeler doluluk oranına erişecektir. Dolayısıyla çeltik dahil bir ürünün ekimini azaltma veya üretmeme durumu söz konusu değildir. Önümüzdeki günlerde barajların göletlerin doluluk oranlarına göre yine değerlendirilecektir. Komisyonlar tarafından bu raporlar daha net ve sağlıklı şekilde hazırlanacaktır. Biz umut ediyoruz ki; bu yıl susuzluktan kaynaklı üretim noksanlığı olacağını düşünmemekteyiz. Burada su kullanan üreticilerimizin de şunu çok çok iyi bilmesi gerekiyor. Önce birlikte hareket etmek gerekiyor. Birlikte hareket etmenin önemini hep söylüyoruz, her platformda bunu anlatmaya çalışıyoruz. Birlikte hareket etmek demek illa birisiyle beraber yol yürümek veya birlikte bir iş yapmak değil. Beraber iş yaptığımız insanlara saygı duymakta birlikte hareket etmenin bir parçasıdır” diye konuştu.

“Suyumuzu dikkatli ve bilinçli kullanmalıyız”
Kaya devamında ise, “Su kullanımı noktasında su israfından kaçınılmamız gerekiyor. Kendimizin de komşularımızın da su israfından kaçınaraktan bir başkasının zarara uğramasının önüne geçmek için suyumuzu dikkatli ve bilinçli kullanımı sağlamak zorundayız. Bitkinin istediği kadar bitkiye su verdiğimizde daha kaliteli, daha verimli olacağını da düşünürsek şuanda sahip olduğumuz varlıkların en kıymetlisi suyu bu vesileyle daha çok sahip çıkmanın, daha çok önemsemenin, israf etmemenin altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım