Çanakkale’nin turizm potansiyeline sahip en önemli beldelerinden biri olan,  Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi kabuğunu kırmaya hazırlanıyor.

Doğal muhteşem koyları ile turizme, tüm Türkiye’ de marka haline gelen ve kendi ismini taşıyan Karabiga jumbo karidesi ile, geleneksel hale gelen Priapos Deniz Festivali ile atağa geçmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yerel seçimlerde AK Partili belediyeler arasına katılan Karabiga Belediyesi beldeyi hareketlendirdi. Karabiga’nın yeni Belediye Başkanı Ahmet Elbi göreve gelir gelmez belde için çok önemli olan yol sorununa el attı. Beldeye dışarıdan gelecek olan misafirlere konforlu kolay bir ulaşım sağlamak amacı ile çalışmalara başlayan Elbi bağlantı yolunu neredeyse tamamladı. Beldenin doğal koylarını turizme açmak için kolları sıvayan Elbi göreve geldikten hemen sonra koylarda Karabiga’ ya gelen misafirlerin denize girmesini sağlayacak çözümleri devreye koyarak misafirlerinin belde’ den mutlu ayrılmasını sağladı. Başkan Elbi Türkiye’ de bilinen Söğütlü Yalı Koyu’nda ise turizmin canlandırılması için çok önemli projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Karabiga’ nın hem lezzet hem de iriliği ile bilinen Karabiga Karidesine’ de hem tescil,  hem de coğrafi işaretleme alarak beldesi ile özdeşleşen deniz ürününe sahip çıkıyor.  Hedeflerinin Karabiga’ yı tercih edilen bir turizm beldesi yapmak olduğunu ifade eden Başkan Elbi Karabiga’ yı bu platforma çıkarabilmek için tüm eksikliklerin giderilmesine yönelik bir çalışma başlattıklarını ifade etti.
Turizm potansiyeli yüksek bu beldeyi birde Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi projelerini şu şekilde anlattı:    

“Hedeflerimize ulaşabilmek için hemen çalışmaya başladık “
 “Karabiga’mızın birinci sorunu Biga Sapağından başlayan ve yolcuları Karabiga’ ya getiren yoldur. Bu önemli sorun özellikle Karabiga Belediyesinin AK Partiye geçmesi ile bu önemli sorun çözümü AK Parti Milletvekillerimizin de çok önemli gayretleri ile ivme kazandı. Bu önemli yol ile ilgili Belediye Başkanı seçilmemden sonraki süreçten bugüne kadar olan süreyi tabir yerindeyse dolu dolu çalışarak geçirdik. Biga sapağından Karabiga’ ya kadar olan yolun Karabiga merkeze bağlanmasına bir buçuk kilometre kaldı. Ama bugünlerde mevsimsel şartlar nedeni ile bağlantı yolu çalışmalarına bir buçuk ay bir ara vermek zorunda kaldık. Bu çalışmamız bahara doğru tekrar kaldığı yerden devam edecek. Bu çalışmanın 2020 sonunda tamamlanması öngörülüyor. Biga sapağından Karabiga merkeze kadar olan yolun 14 kilometre uzunluğunda 12 metre genişliğindeki yol tamamen Sıcak asfalt ile kaplanacak. Bu yolun tamamlanması ile Biga- Karabiga arasındaki ulaşım hem daha rahat hem de daha konforlu bir şekilde sağlanacak. Karabiga’ ya ulaşımındaki bu konfor ve rahatlama da Karabiga’ ya gelecek olan yerli ve yabancı misafirlerinin Karabiga’yı tercih etmelerinde tercih sebebi olacak.”

“2022’de Karabiga’da doğalgaz evlerde kullanılmaya başlanacak”
“Karabiga’ nın en büyük sıkıntılarından biride doğalgaz. Beldemizde doğalgaz olmadığı için kış aylarında ısıtma sorunumuz hat safhaya çıkıyor. Bu sorundan dolayı da kış aylarında kalmayan Bursa, İstanbul ve Biga’ya giderek oralarda kışı geçiren vatandaşlarımız var. Tabii birde ısınma sıkıntısından dolayı yeni evlenen gençlerimiz Biga’yı tercih ediyor.  Doğalgaz konusunda müjde milletvekillerimiz Bülent Turan ve Julide İskenderoğlu tarafından verildi. 2021 yılında Karabiga’ ya doğalgazın gelmesi ile ilgili çalışmalar başlamış olacak. 2022’de de doğalgaz Karabiga’ da evlerde kullanılacak duruma gelecek. Böylelikle Karabiga’ mıza doğalgaza kavuşturmuş olacağı bu konuda bizim için çok önemli.”

“Söğütlü Yalı Koyu’nu turizme açacağız”
“Turizm konusunda Karabiga çok bakir kalmış ve geliştirilememiş. Biz göreve geldiğimiz andan itibaren bu konuda hemen çalışmalar başlattık. Karabiga’mızın turizm açısında çok ilgi görebilecek koyları var. Bu koylarımız için çalışmalar başlattık. Bu koylar arasında ciddi derecede bilinirliği olan Söğütlü Yalı Koyumuzun, Karabiga turizmini geliştireceği düşüncesi ile belediye olarak çalışmalarımız başlattık. Orman müdürlüğümüzden koy alanının belediyemize tahsisi için kiralama işlemleri devam ediyor. Bu koy ile ilgili tahsis işlemleri tamamlandıktan sonra buraya yapacağımız konaklama tesisleri ile, denize girme alanları ile, seyir terasları ile, plajı ile Karabigamızda turizmi geliştireceğiz. Karabigamızın Girişinde de turizm potansiyeli olan çok güzel koylarımız var. Bu koylarımızın turizme hazırlanması konusunda da göreve gelir gelmez geçtiğimiz yaz sezonu için söylüyorum, bu koylarımızda gerekli temizlik ve düzenlemeleri yaparak misafirlerimizin denize girmelerini sağladık. Bu sene yaz sezonu hazırlıkları kapsamında bu koylarımızda denize girilebilir alanları fazlalaştırarak misafirlerimizin hizmetine sunacağız. Bu önemli alanlar ile ilgilide Millet Bahçesi projemiz var.  Bu projemize de başlattık. Millet Bahçemizin projeleri çiziliyor. İlgili bakanlıktan proje izinlerimizi aldıktan sonra, ihalesini yapıp beldemizin girişinin güzelleşmesi anlamında, vatandaşlarımıza spor, yürüyüş ve denize girme alanlarını anlamında beldemize Millet Bahçesini kazandıracağız.”     

İŞSİZLİK KONUSUNDA VERDİĞİN VAATLERİN ARKASINDAYIM
“Karabiga’ nın önemli sorunlarından biride işsizlik. Bu konuda da seçim öncesi Karabigalı vatandaşlarım ile paylaştığım gibi bir Halk Eğitim Merkezi oluşturduk. Bu merkezin yakın zamanda binası da tamamlanacak. Bina tamamlandıktan bu sonra bu alanda konfeksiyon atölyesi oluşturarak Karabigalı vatandaşlarımıza bu iş alanı ile ilgili eğitimler vermeyi planlıyoruz. Bu projemiz yaklaşık 400 kişilik bir istihdam sağlayacak. Biz büyük konfeksiyon firmaları ile görüşme halindeyiz, bu firmalara yer tahsisini yapacağız ve karşılığında da halk eğitim merkezimizin konfeksiyon atölyesinde yetişen Karabigalılara iş imkanı sağlamalarını isteyeceğiz.”

PRİAPOS DENİZ FESTİVALİ’Nİ HERSENE YAPACAĞIZ
“Geçen sen göreve gelmemden hemen sonra Karabiga  PRİAPOS DENİZ FESTİVALİ’ ni  yaptık. Festivalimiz çok ses getirdi. Popüler bir sanatçımızı ekibi ile birlikte burada ağırladık. Bu senede bu festivalimiz devam edecek. Bu senede vatandaşlarımızın istediği tercih ettiği sanatçılarımızı festivalimize davet ederek vatandaşlarımız ile buluşturacağız. Bu festivalimiz geleneksel olarak her sene yapılıyor. Bundan sonrada bu geleneği devam ettireceğiz. Bu festivalimizi hem Karabiga’ nın adını daha da fazla duyurmak ve Karabiga esnafına katma değer sağlaması açısından  önemsiyoruz.”

KARABİGA JUMBO KARİDESİNE TESCİL ALMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK
“Karabiga bir kıyı beldesi. Dolayısı ile deniz ürünleri ön plana çıkıyor. Deniz ürünleri ile ilgili balık tutma  meralarımız mevcut. Balıkçılarımız denizimizin bereketinden faydalanıyor ve ekonomik anlamda da kendilerine girdi sağlayabiliyorlar. Bu işten geçimini sağlayan ekmek yiyen balıkçılarımız, yazın sezonda olta ve ağlarını dolduruyor. Bunun yanında Karabigamızın meşhur olan ve dünyaca bilinen jumbo karidesi var. Bu canlının da merası Karabiga yerleşim alanına yakın bir alanda. Geçen yıl Jumbo Karides avında çok bereketli bir sezon geçirdik. Karabiga’ ya özel bu jumbo Karides,  büyük market zincirlerinde sadece jumbo karides olarak satılıyor ama öğle değil bu konu ile ilgilide bir çalışma başlattık,  Karabiga balıkçılık kooperatifi ile beraber.  Bu çalışmamızda Çanakkale su ürünleri kooperatifi ve Çanakkale onsekiz Mart Üniversitesi su ürünleri Fakültesi de bulunuyor. Bu çalışma ile Karabiga Jumbo Karidesimizi hem tescilleyip hem de coğrafi işaretlerini oluşturacağız.”

“BALIKÇI BARINAĞI VE LİMANIMIZ YETERSİZ KALIYOR”
“Karabiga Jumbo karidesimizi sahiplenme açısında bu çalışmamızı önemsiyoruz. Balıkçı esnafımızın bir diğer sıkıntısı Karabiga balıkçı barınağı. Bizim balıkçı barınağımız 1975 yılında yapılmış. Bu balıkçı barınağı artık yetersiz geliyor.  Milletvekillerimiz Bülent Turan ve Julide İskenderoğlu  aracılığı ile projelerimizi sunacağız. Balıkçı barınağımızı büyütmek istiyoruz. Gümrüklü liman sahamız var, daha fazla tonajlı gemilere hizmet verebilmek için bu limanımızı da büyütmek istiyoruz. Belediyemizin işletmeci olduğu Karabiga limanımızı büyütmeyi önemsiyoruz.”

Özel Haber: Ogün İnal