2019 yılı ilk beş ayında Çanakkale’de açılan iş yeri sayısı 1483 olurken kapanan işletme sayısı 481 oldu. Aynı zaman diliminde sadece Merkez İlçe’de 443 iş yeri açılırken, kapanan iş yeri sayısı 140 oldu.

Ortalama bir hesap yapıldığında il genelinde her ay 300’ e yakın Merkez’de de ortalama 90 işletme açıldı. 2018 yılının tamamında il genelinde açılan iş yeri sayısı 2759 olurken kapanan iş yeri sayısı 1102 olmuştu.    Bu yılın ilk beş ayında açılan iş yeri sayısını korursa yılsonunda yaklaşık üç bin işyeri açılmış olacak.

Verileri gazetemize değerlendiren Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan,“Şuan ki şartlarda esnaflık mecburi gibi duruyor. Üniversite mezunu gençler ne devlette ne özel sektörde iş bulamayınca sermayesinin yettiği kadar iş yeri açmaya çalışıyor. Emekli kesim de Çanakkale’yi yaşanır bulduğu için gelip burada bir iş yeri açıyor. Zaman içerisinde ekonomiye katkı anlamında baktığınız zaman bu işletmeler hem Çanakkale hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor.” dedi.

2019 yılı ilk beş ayında Çanakkale’de açılan iş yeri sayısı 1483 olurken kapanan işletme sayısı 481 oldu. Aynı zaman diliminde sadece Merkez İlçe’de 443 iş yeri açılırken, kapanan iş yeri sayısı 140 oldu.

“EN BÜYÜK İSTİHDAMI ESNAF SAĞLIYOR”
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, sayısal verileri gazetemiz ile paylaşarak, “2019’un ilk beş ayında il genelinde 1483 işletme açıldı. Çanakkale Merkez’de ise 443 işletme açıldı.  Aynı zaman diliminde il genelinde 481 işletme kapanırken,  Merkez’de 140 işletme kapandı.Şu an itibari ile il genelinde her ay 300’ e yakın Merkez’de de ortalama 90 işletme açılmış. Bu oranlara bakıldığında, devletin istihdam seferberliği açısından bakıldığında en büyük istihdamı esnaf ve sanatkâr sağlıyor” dedi.

“ESNAFLIK MECBURİ GİBİ DURUYOR”
 Durumu ekonomik kriz açısından değerlendiren Başkan Özcan, “Çok iyi ya da çok kötü demek de zor. Üç günde işletme açılmaz da kapanmaz da. Şu anki şartlarda esnaflık mecburi gibi duruyor. Üniversite mezunu gençler ne devlette ne özel sektörde iş bulamayınca sermayesinin yettiği kadar iş yeri açmaya çalışıyor. Zaman içerisinde ekonomiye katkı anlamında baktığınız zaman bu işletmeler hem Çanakkale hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“CAN SUYU KREDİSİ BEKLİYORUZ”
 Can suyu kredisini beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “Oranlara baktığımız zaman iş yeri açılışı daha fazla ve Çanakkale iş yeri açılışı konusunda diğer illere oranla daha yüksekte bir il. Gerek emekliler gerekse gençler arasında Çanakkale’ye yerleşerek iş yeri açan çok. Uzunca bir süre seçim dönemi geçirdik. Son olarak 23 Haziran seçimlerinin ardından her kesimin beklentileri var.  Şimdi Türkiye genelinde teşkilat olarak ilgili bakanlıklara girişimler yapmıştık.  Esnaf dilinde can suyu diye tabir edilen, 50 Bin TL’lik faizsiz kredi teşviği istedik. Bakanlık, 25 Milyar TL’lik, 12 banka ile anlaşmalı bir teşvik yapacak.  Bunun kriterleri ne olacak şimdilik bilemiyoruz ama istediğimiz tüm esnafı kapsaması ve bir yıl geri ödemesiz olması. Bu piyasaları canlandırır. Ayrıca kişinin sosyal güvenlik kurumuna, vergi dairesine ya da bankalara borcu var diye bu kredileri kullanamamasının önüne geçilmesini bekliyoruz. Devlet de kazansın. Bu teşvik borçlu esnafa veriliyorsa, içinden kesilsin.  Umarım beklentimiz gibi çıkar” dedi.
Özel Haber: Dilek Akşen