İlçe minibüslerinin mahkeme kararı ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne çıkamaması konusunda Kepez Belediyesi ile Çanakkale Belediyesi ortak basın toplantısı düzenledi.
Kepez Belediyesi’nde düzenlenen toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan katıldı. Toplantıda konuşan Birol Arslan, “Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir. Ama kamuoyuna sanki bu kararı Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır” derken, Başkan Gökhan ise, “Mağduriyetin önlenmesi için ring ve direk seferler başlattık. İlçelerden Çanakkale Devlet Hastanesi’ne gelen hastalar var. Bu hasta gruplarının özellikle ilçelerden sabah ilk gelişlerinde sıkıntı olabilir, çünkü bu hasta grupları içerisinde ortopedik hastalar, hamile hastalar, bebekli hastalar, yaşlı hastalar olabilir.  Bu hasta gurupları Çanakkale’ye geldiklerinde sağlıklı bir şekilde devlet hastanesinin kapısına ulaşmaları gerekir. O bakımdan şimdilik bizim sabah 07 ila 09 arası ilçelerden ilk gelen hastaların devlet hastanesine ulaşmaları ile ilgili girişimimiz var” dedi.

Toplantıda ilke olarak Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan Arslan, süreç ile ilgili bilgi verdi. Arslan, “Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin hizmet vermeye başlaması ile ulaşımın araçlar ile sağlanmasının zorunlu hale gelmesinin ardından, özellikle ilçelerden devlet hastanesine gelecek olan vatandaşların sağlık hizmetinden daha kolay faydalanmaları için İl Trafik Komisyonu kararı ile İlçe minibüslerinin,  şehir içi yolcusu almamak şartı ile belirli saatlerde Devlet Hastanesine gitmeleri için güzergah izin belgesi verildiğini söyledi.

Ancak ilçe minibüslerinin şehiriçi yolcu almaları dolayısıyla şikayetlerin başlaması nedeni ile ilerleyen süreçte konunun Sınırlı sorumlu 18. Nolu şehiriçi taşıyıcılar Kooperatifi tarafından yargıya taşındığını ve İdare Mahkemesi’nin kararı ile ilçe minibüslerinin Devlet Hastanesine gidemeyecekleri yönünde karar aldığını söyledi. Bu kararın ardından da ilçeden gelen minibüslerin devlet hastanesine gidemediğini söyledi.
Arslan açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

“İlçe minibüsleri hakkında şikayet var”
“Malumunuz; son günlerde Çanakkale kamuoyunda en çok konuşulan konulardan biri de İlçe Minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine girişlerinin İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi oldu. Bugün burada İlçe minibüslerinin, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne ulaşımı ile ilgili en başından bugüne kadar yaşanan süreci kamuoyu ile paylaşmak üzere toplandık. Sizleri ve kamuoyunu yaşanan süreçle ilgili olarak Sayın Başkanımla birlikte bilgilendirmek istiyoruz. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kepez Hamidiye Mahallesi’nde Ekim 2017 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Hastanemize konumu itibariyle ulaşım araçlarla sağlanmak zorundadır. Dolayısıyla İl Trafik Komisyonumuz 07.11.2017 tarihinde karar alarak, İlçe minibüslerimizin sadece hastaneye 07.00-11.00 ve 15.00-18.00 saatleri arasında yolcu getirmeleri ve getirdikleri yolcuları almaları, gittiği güzergahta şehir içi yolcusu almamaları kaydıyla ilçe minibüslerimize güzergah izin belgesi vermiştir. 2018 yılında ise Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimliğinin İl Trafik Komisyonuna başvurusu üzerine ilçe minibüslerinin gün ve saat aralığı olmadan yolcu getirmeleri ve almaları talebi komisyonca kabul edilerek uygulanmaya başlanmıştır. Alınan bu karardan sonra ilçe minibüslerinin şehir içi yolcusu aldıkları yönünde şikayetler başlamıştır.”

“Konu kooperatif tarafından yargıya intikal ettirildi”
“S.S.18 No’lu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi yetkilileri bunun üzerine 08.01.2019 tarihinde Çanakkale İl Trafik Komisyonu’na “ilgili İl Trafik Komisyonu kararının yeniden gözden geçirilmesi” talebinde bulunmuştur. Başvuruları reddedilmiştir. Bunun üzerine  kooperatif Çanakkale İdare Mahkemesi’ne İl Trafik Komisyonu’nun aldığı kararın iptali için dava açmıştır. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin dayanağı olan komisyon kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın iptaline karar vermiştir. Bunun üzerine Çanakkale Valiliği bu kararı bir üst mahkeme olan İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf etmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi ise istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir. 30.01.2020 tarihi 650 sayılı Çanakkale Valiliği Emniyet Müdürlüğü yazısıyla belediyemize İl Trafik Komisyonu kararının iptal edildiğini,  ilçe minibüs ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine gidemeyeceklerini bildirmiştir. “

“Kepez ve Çanakkale Belediyeleri konuya taraf değildir”
“Gelinen noktada Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir. Ama kamuoyuna sanki bu kararı Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Çanakkale Belediye Başkanım ve ben bu sorun çözümü için iki kez görüştük. Çözüm olarak; bizler yaşlı, engelli, hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için, belli saatler arasında ilçe minibüsleri ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne giderek; indirme yapmasının ve yolcu almadan aynı güzergah üzerinden geri dönmesinin, kamu yararına olacağı görüşüne vardık. Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi yetkilileri, Kepez Belediyesi yetkilileri ve SS 18 No’lu Şehir İçi Minibüsçüleri Kooperatifi yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi.”

“İlçe yolcularının sabah saatlerinde hastaneye gitmelerini sağlamaya çalışıyoruz”
“Sabah 07.00 – 09.00 saatleri arasında ilçelerden gelen minibüslerin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmesine ve yolcu almadan aynı güzergahı kullanarak dönmesinde bir sakınca olmadığı kararına vardık. Bu toplantı sonrasında oluşan uzlaşı üzerine Kepez Belediye Başkanı olarak ben Çanakkale Valiliği İl Trafik Komisyonuna 07.00 - 09.00 saatleri arasında ilçe minibüslerinin hastaneye ulaşımı için gerekli iznin verilmesi talebinde bulundum. Eğer İl Trafik komisyonu uygun bulur ve ilgili kararı alırsa ilçe minibüsleri artık yalnızca sabah saatlerinde hastanemize ulaşım sağlayacaklardır.”
Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale ve Kepez Belediyelerinin ilçe minibüslerinin şehir içine girmemesi ile ilgili İdare mahkemesi kararı ile ilgilerinin olmadığını, bu karardan etkilenecek olan ilçe yolcularının Devlet Hastanesine ulaşmaları konusuna çözüm aradıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Çözüm arıyoruz”
“Kepez Belediye Başkanımız Birol Arslan çok net anlaşılır şekilde ifade etti konuyu. Peki ben neden buradayım Çanakkale Belediye Başkanı olarak? Çünkü Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi Toplu Taşıma Hizmetini beraber veriyoruz. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kepez Belediyesi’nin mücavir alanı ve sorumluluk alanında. Biz ilk Devlet Hastanesi açıldığında hatta Üniversite Hastanesi Kepez’ in içindeyken Kepez’ in içine de ilçe minibüsleri giriş çıkış yapıyordu. Çanakkale Merkezdeki Devlet hastanesi de yeni yerine taşınınca bu güzergahtaki  saatlere uygun olarak bu güzergahta ilçe minibüslerinin sabah 07 ila 09, akşamda 16 ila 18 arası şehrin içine girişleri uygun bulunmuştu. Aynı yöntemi Kepez yeni Devlet Hastanesi için de uygulamaya başladık. Daha sonra bu durum ilçe minibüslerinin Kepez’ de bulunan Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesi’ ne giriş ve çıkış için 24 saat olarak karar alındı, ancak bu karara itiraz geldi. Sonrasında bu itiraz mahkemeye taşındı ve mahkeme bu itirazı kabul etti. Mahkemenin kararına göre şu an hiçbir ilçe minibüsü Çanakkale içine giremez ve yolcularını da devlet hastanesine bırakamaz. Burada şöyle bir sıkıntı var sonuç itibari ile ilçelerden Çanakkale Devlet Hastanesine gelen hastalar var. Bu hasta gruplarının özellikle ilçelerden sabah ilk gelişlerinde sıkıntı olabilir, çünkü bu hasta grupları içerisinde ortopedik hastalar olabilir, hamile hastalar olabilir, bebekli hastalar olabilir, yaşlı hastalar olabilir.  Bu hasta gurupları Çanakkale’ye geldiklerinde sağlıklı bir şekilde devlet hastanesinin kapısına ulaşmaları gerekir. O bakımdan şimdilik biz sabah 07 ila 09 arası ilçelerden ilk gelen hastaların devlet hastanesine ulaşmaları ile ilgili girişimimiz var.”

“Mağduriyetin önlenmesi için ring ve direk seferler başlattık”
“Biz bu arada Çanakkale ve Kepez Belediyesi olarak ring uygulamasına başladık Üniversite Hastanesinin önüne bir durak oluşturduk ilçeden gelen hastalar bu durakta aktarma yapıyor. Böylece Çanakkale Onsekiz Mart Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi arasında ring seferlerini başlattık. Saat 07.10’ da ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinden ring seferler başlıyor. Bu şekilde İlçeden Devlet Hastanesine gelmek için Çanakkale gelerek üniversite hastanesi aktarma durağında indirilen yolculara bu şekilde devlet hastanesine ulaşmalarını sağlayan bir hizmet veriyoruz. Bu sitem sabah ilk saatlerden sonra uygun olabilir ama sabah ilçelerden gelen ve Devlet hastanesine gidecek ilk guruba bir kolaylık sağlanması gerekiyor diye düşündük Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi bu fikri tutanak haline getirdik. Şimdi Kepez Belediye Başkanlığı bu tutanağı İl Trafik Komisyonu’na sundu. Kepez Belediyesi ilçe minibüslerinin sadece sabah 07 ila 09 arasında devlet hastanesine girebilmesi için dilekçesini verdi. Bizde bu dilekçe Çanakkale Belediyesi olarak İl Trafik komisyonunda destek vereceğiz. Bu şekilde en azından ilçeden sabah ilk gelen hastaların zahmetsizce devlet Hastanesine ulaşmalarını sağlayacağız. Bu arada direk Çanakkale Otogardan’ da direk Devlet Hastanesine Ç 11 KS Sefakent seferleri ile direk Otogardan Devlet Hastanesine yolcuları taşıyan seferini de yaparak yolcuları taşıyoruz. Şu an itibari ile bu şekilde hizmet veriyoruz.”

“İlçe minibüsleri duraktan durağa yolcu almaya devam ediyor”
“Bu konu ile ilgili şöyle bir algı oluştu, sanki ilçe minibüslerinin Çanakkale’ye girişlerini biz yasaklamışız gibi bir algı oluşturuldu. Ve bu algı özellikle Çanakkale Belediyesi üzerine oluşturuldu. Çanakkale Belediyesi yasaklamış gibi algı oluşturulsa da, tam tersi biz Çanakkale Belediyesi olarak vatandaşın yararına olacak her şeye destek verdik. Daha öncesinde ilçe minibüslerinin Çanakkale’ ye girişleri 24 saate çıkaran izni de onayladık. Ancak söyle bir durumla karşılaştık. Sınırlı Sorumlu 18. No’lu taşıyıcılar kooperatifi  konu ile ilgili haklı. Çünkü ne yazık ki yıllardan beri sadece Devlet Hastanesi’ne değil , şehir içine de giren ilçe ilçe minibüsleri duraklar arasında bile yolcu aldığı tespit edildi. İlçe minibüsleri kooperatifleri ile defalarca toplantılar yapıldı. Çanakkale merkezden duraklar arası yolcu almayın, yapmayın dendi. İlçe minibüsleri sadece ilçe yolcularını alabilir. Bu konuda da ileriye dönük yapacağımız çalışmada ilçe yolcuları için belirli duraklar yapacağız. Aslında yasalara göre ulaşım otogardan otogaradır. Ancak Çanakkale’nin durumu farklı. İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de iş yapan ya da tersi Çanakkale’ de yaşayıp ilçelerde iş yapan Çanakkaleliler var. Bu hemşehrilerimize mesai saati başlangıcı ve mesai bitiş saatlerinde ilçe minibüslerinin şehir içine girmelerine müsaade ettik. Ama maalesef ilçe minibüsleri şehir içinde duraktan durağa yolcu almaya devam ediyor. İlçe minibüslerinin bu tavrı devam ederse bu gidişle ilçe minibüslerinin Çanakkale şehir içine girmeleri tamamen yasaklanacak. Çünkü yasa bunu diyor. Biz İl Trafik Komisyonu’nda kooperatifin itirazlarına rağmen dedik ki; bu konuda hemşerilerimizin mağduriyeti var.bu şekilde ilçe minibüsleri bizim kooperatifin ekmeğine göz dikmiş oluyorlar bu hoş değil. Kepez belediyemiz ilçe minibüslerinin sabah saat 07 ila 09 arasında devlet hastanesine girmesi ile ilgili müracaatını yaptı. Şimdi İl Trafik komisyonunda da bu dilekçeye destek vereceğiz.”

Ogün İnal