MEB tavsiye etti:  “Çiçek dikin, iyilik yapın”

2018-2019 eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte il merkezinde 28 bin 114, il genelinde ise toplam 76 bin 469 öğrenci, karne heyecanı yaşadı. Gazi Ortaokulu'nda karne dağıtım töreni düzenlendi. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Vali Orhan Tavlı ve beraberindekiler, karnelerini dağıttıkları öğrencilere iyi bir tatil dileğinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin yaz tatili boyunca aileleriyle yapabilecekleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri içeren tavsiye listesi oluşturdu. Liste okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine karne alırken dağıtıldı. Listede öğrencilere çiçek ekmeleri, doğa yürüyüşü yapmaları, kitap okumaları ve kişisel gelişmelerine ve el becerilerine katkıda bulunacak uğraşlarla vakit geçirmeleri önerildi.
  Çanakkale merkezde 28 bin 114, Ayvacık’ta 3 bin 965, Bayramiç’te 3 bin 678, Biga’da 14 bin 324, Bozcaada’da 164 Çan’da 7 bin 530, Eceabat’ta 839, Ezine’de 3 bin 582, Gelibolu’da 5 bin 992, Gökçeada’da bin 268, Lâpseki’de 3 bin 344 ve Yenice’de 3 bin 669 öğrenci karnelerini aldı. Üç ay boyunca tatilin tadını çıkaracak öğrencilerden Gazi Orta Okulu Öğrencilerinin karne heyecanına Vali Orhan Tavlı ve İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz eşlik etti. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin yaz tatili boyunca aileleriyle yapabilecekleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri içeren tavsiye listesi oluşturdu. Liste okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine karne alırken dağıtıldı.
Listede, "Bir çiçek dikin ve büyütün", "Doğa yürüyüşü yapın", "Üç ağaç türü öğrenin", "Kuşlara ve sokak hayvanlarına yem verin", "Salıncak kurun", "Uçurtma uçurun", "Yemek yapın", "Kitap okuyun", "Film izleyin", "Mektup yazın", "Düğme ve sökük dikmeyi öğretin" şeklinde yaratıcı ve duyarlı kişilik gelişimine katkı sağlayacak 73 etkinlik yer alıyor. Çocukların gündelik hayattaki yemek yapmak, düğme ve sökük dikmek gibi basit kişisel ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilme becerilerinin de öğretilmesinin tavsiye edildiği listede, ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin de bu yaz birlikte yaşanmasının yararlı olacağı ifade ediliyor. Bakanlık tarafından listeye ilişkin yapılan açıklamada ise, Eğitimin hapsolduğu sınıflardan çıkartılıp ait bulunduğu yere eve, bahçeye, sokağa, doğaya, hayatın içine çıkartılması gerekir" denildi. Etkinlikler sayesinde anne ile babaların çocuklarıyla telaşsız ve sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlayacağını, ebeveynlerin de stresini azaltıp çocuklarıyla bağlarını pekiştireceği vurgulandı.
“MÜZEYİ, ANTİK KENTİ VE ŞEHİTLİĞİ ZİYARET EDİN”
Vali Tavlı Gazi Orta Okulu sekizinci sınıf öğrencilerine tek tek karnelerini dağıttı.  Bütün öğrencileri tebrik eden Vali Orhan Tavlı bir ilköğretim sınıfını da ziyaret etti.  Minik öğrencilerin de karne heyecanına ortak olan Vali Tavlı, öğrencilere yaz tatilinde Troya Müzesi’ni, antik kenti ve Çanakkale Şehitliğini gezmelerini tavsiye etti.
“İYİ TATİLLER DİLİYORUZ”
 İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz karne töreninden sonra bir açıklama yaparak, “Çanakkale’de bugün 66 bin 700 öğrencimiz eğitim-öğretim yılının sonuna ulaştı. Karnelerini dağıttık. Kendilerine şimdiden iyi tatiller diliyoruz. Tatil dönemi her ne kadar tatil olarak anlaşılsa da öğrencilerimizin hem sosyal hem kişisel gelişimlerine katkı sunulacağını umduğumuz bir tatil geçirmelerini istiyoruz. Bununla ilgili bakanlığımızın kendilerine tavsiyelerini ilettik. Öğrencilerimizin bir yandan tatil yaparken, bir yandan da kendilerini geliştirecekleri faaliyetler içerisinde olmalarını istiyoruz. Biz bu eğitim-öğretim yılında güzel bir zaman dilimi geçirdik. Gayet mutlu bir şekilde eğitim- öğretim yılımızı tamamladık” dedi.
Dilek Akşen