“İş ve ticaret konusunda çekim merkezi olabiliriz”
 
 
Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay 2019 yılının ilk yarısını ve ekonomiyi değerlendirdi. “Çanakkale için adeta güzel haberler dönemi oldu” ifadelerini kullanan Okyay, “Çanakkale, “yaşamak için en ideal kent” olmaya hak kazandı. İş ve ticaret konusunda bir nebze daha atağa kalkarsak, bir çekim merkezi haline gelmemiz an meselesi. Çanakkale, Avrupa’nın en mutlu şehirleri arasında gösterildi. İlimizden dört şirket Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasına girdi. TOBB ve TEPAV’ın birlikte düzenlediği Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında bu yıl iki Çanakkale şirketi yer aldı. Tatlan Gıda ve Kodak Taşımacılık’ı tebrik ediyoruz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün deniz içindeki çalışmaları tamamlandı. 17 plajımız mavi bayrak aldı. Bayram boyunca kentimize 550 bin yerli turist geldi ve 650 milyon lira gelir bıraktı. Troya Müzesi, ilk yılında Avrupa’da yılın müzesi adayı oldu” dedi.
Okyay konuşmasında,“2019 yılının ilk yarısını geride bırakıyoruz. Küresel iktisadi faaliyetin yavaşladığı bir dönem yaşıyoruz. Amerikan ekonomisi görece güçlü duruşunu korurken diğer gelişmiş ekonomilerden Euro bölgesi ve Japonya ivme kaybediyor. Gelişmekte olan ülkelerden Çin, Hindistan ve Brezilya’da da büyüme hızı yavaşlıyor. Bu dönemin temel belirleyicisini, küresel ekonomi politikalarındaki belirsizliğin artması ve öngörülebilirliğin iyice zayıflaması olarak ifade etmek yanlış olmaz” diye konuştu. “Türkiye Ekonomisi, geçen yıl yediği kur atağına ilave olarak, küresel ekonomideki gelişmelerin ve hepinizin malumu olan askeri ilişkiler ve dış politikadaki gerilimin etkisiyle maalesef çok arzu etmediğimiz yeni bir patikada dengelenmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
“FİNASMAN PAKETİ DOĞRU HAMLE”
Okyay konuşmasının devamında, “Yaşadıklarımız hiç kolay değil. Zor küresel konjonktüre karşın 2017 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen anayasa referandumundan bu yana sürekli bir seçim atmosferindeyiz. Piyasada iş yapan herkesin tek temennisi, bu atmosferden mümkün olan en kısa sürede çıkılarak Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu kalıcı reformların hayata geçirilmesidir. 23 Haziran’dan sonraki takvimde görünen uzun seçimsiz sürecin, ülke olarak yeniden bir ivme yakalamak adına herkes açısından çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Siyasetin ikinci plana düşeceği, ekonomik çözümlerin konuşulacağı, eksilerimizin ve artılarımızın masaya yatırılıp tartışılacağı günlere bir an önce kavuşmamızı diliyorum. Ülke olarak yeniden bir ivme” yakalamaktan söz etmiştim. Geçen ay Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak tarafından açıklanan ve bugün detaylı bir sunumunu dinleyeceğimiz ‘İleri, Verimli, Milli Endüstri’ (İVME) finansman paketini hem ismi hem de içeriği açısından çok doğru bir hamle olarak gördüğümü belirtmek isterim. ‘İVME’ paketinin, piyasaların, özellikle de üreten kesimin ciddi nakit sıkıntısı yaşadığı, bu nedenle zaruri yatırımlarını bile ötelediği bir dönemde can suyu görevi üstleneceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “Türkiye olarak içinde bulunduğumuz ekonomik darboğazdan çıkmanın en etkin yolu daha fazla ve daha nitelikli sürdürülebilir üretim yapmak” diyen Okyay, “Ne yazık ki üretim konusunda büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Sıkıntılar bir türlü azalmıyor diye enseyi karartma lüksümüz yok. Bu ülkede ne badireler atlattık, bugünler de gelip geçecek. İş insanı, bardağın hep dolu tarafını görmek zorunda” diye konuştu. “Çanakkale için adeta güzel haberler dönemi oldu” ifadelerini kullanan Okyay, “ Forbes Türkiye dergisinin beşinci kez hazırladığı ideal kentler araştırmasında Çanakkale, “yaşamak için en ideal kent” olmaya hak kazandı. İş ve ticaret konusunda bir nebze daha atağa kalkarsak, bir çekim merkezi haline gelmemiz an meselesi. Nereden baksanız güzel haber. Benzer şekilde Çanakkale, Avrupa’nın en mutlu şehirleri arasında gösterildi. Çanakkale’den dört şirket Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasına girdi. TOBB ve TEPAV’ın birlikte düzenlediği Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında bu yıl iki Çanakkale şirketi yer aldı. (Tatlan gıda ve Kodak Taşımacılık’ı tebrik ediyoruz.) Kentimize büyük ivme kazandırmasını beklediğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün deniz içindeki çalışmaları tamamlandı. 17 plajımız mavi bayrak aldı. Bayram boyunca kentimize 550 bin yerli turist geldi ve 650 milyon lira  gelir bıraktı. Troya Müzesi, ilk yılında Avrupa’da yılın müzesi adayı oldu. Çanakkale Sualtı Hokey takımımız 1. Lige çıktı. Çanakkale’nin evlatlarından Feyzullah Aktürk Avrupa Gençler Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazandı; Bahar Koray kızımız karatede Balkan Şampiyonu oldu. Tüm bu gelişmeleri ve başarılı evlatlarımızı tebrik ediyorum” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy da, odanın faaliyetlerinden bahsederek, “Geçtiğimiz ay açıklanan FORBES’in “İdeal Kentler’ sonuçlarına göre Çanakkale, listede  “Yaşamak için en ideal İl” unvanı ile yer aldı. Ölçümlemeye esas olan 60 verinin neredeyse tamamında Çanakkale’miz ilk 25 içinde. Hep birlikte sevindik, gurur bu dereceyi yatırımlarıyla hak etti” diye konuştu.
 
Seda Atan