Çanakkale Belediyesi Kentsel Hizmetler Şirketi bünyesinde kurulan Depas Seramik Güzel Sanatlar Galerisinde açılışı yapılan “Geleneksel Çanakkale Seramikleri”  sergisi ilgi gördü.
Açılış Törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü ve çok sayıda davetli katıldı. Başkan Gökhan, “Çanakkale seramik şehri. Bu sanat dalını geliştirmek ve Çanakkale seramikçiliğini tanıtmaya devam edeceğiz “ dedi.

Çanakkale Belediyesi’nde seramik ustası Burak Çiftçi açılışta yaptığı konuşmada, “Depas Seramik olarak bugün ikinci sergimizi açmış buluyoruz. Bundan birkaç ay önce ilk sergimizi açmıştık. Yeni bir atölyeydik. Şimdi biraz daha güçlü, biraz daha bol eseri olan bol bir atölye haline geldik. Sergimizde geleneksel Çanakkale Seramikleri haricinde gündelik yaşamda da kullanmakta olduğumuz, tabak, fincan, bardak gibi eşyaları da göreceğiz. Sergimize özel birkaç tane özel seri çalıştık. Kazdağları serisi.  Kazdağlarına küçük bir vurgu yapmak istedik. Aslında atölyemizin ilk özel serisi diyebiliriz. Umarım sergimizi beğenirsiniz geldiğiniz için teşekkür ediyoruz” dedi.

“Çanakkale seramiğini geliştirerek yaşatıyoruz”
Ardından konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “2010 yılında Burak Çiftçi gazetecilik mesleğinden seramik çıraklığı yapması ile başlayan bir süreç. Bu süreçte bizim meşhur İsmail Bütün ustanın yanında çıraklık yaptı Burak Çiftçi. Ben İsmail bütün Usta’ya söyle demiştim. ‘Sen son ustasın, senden sonra arkandan gelen yok. Sen emekli oldun. Sen seramik ustaları yetiştirmen lazım. Seramik konusunda bilgi birikimini, tecrübelerini genç seramikçilere aktarman lazım. Sağ olsun beni kırmadı ve seramik atölyemizi açtık. Seramiğe ilgisi olan gençlerimizi atölyemize davet ettik. Genci, orta yaşlısı, hatta yaşlısı, kadını erkeği atölyemizde İsmail bütün ustamız denetiminde seramikçiliye başladı. Süreç içerisinde seramik atölyemizden birçok sanatçı çıktı. Bu yetişen seramik sanatçıları hem üretiyorlar, hem de Çanakkale’nin tanıtımına katkı sağlıyorlar. Şimdi bir aşamaya daha geçtik artık ürettiğimiz seramikleri satar hale geldik. Artık internet üzerinden ve mekanlarda ürettiğimiz seramikleri satabiliyoruz. Gerçekten keyif verici bir şey. Çanakkale seramik şehri tamam da seramik eserleri üretimi için ne yapıyoruz, işte bunları yapmaya başladık. Bu atölyemizden de genç yeni seramik ustalarını yetiştirerek Çanakkale’ ye kazandıracağız.  Bu sanat dalını geliştirmek ve Çanakkale seramikçiliğini tanıtmaya devam edeceğiz “ dedi.

SERAMİĞİN YENİ RENGİ “ALOMOS SARISI” OLDU
 Konuşmaların ardından Gökhan ve beraberindekiler sergiyi gezdi.sergi ürünlerini gezen Gökhan’a Burak çiftçi ürünler hakkında bilgi verirken çiftçi Balanban’ da ağaç katliamının yapıldığı yerden alınan toprakla geleneksek Çanakkale seramiği yaptıklarını,  getirilen toprağın işlem sırasında renk değiştirdiğini ve seramiğin bu rengine  “Alamos Sarısı” adını verdiklerini söyledi. Sergi 14 şubat’a kadar sanatseverler için açık kalacak.

Ogün İnal