Çanakkale Belediyesi’nin desteği ile yardımlaşma amaçlı tezgâh açtıklarını, ikinci kere esnafın baskısından dolayı yer değiştirdiklerini, defalarca sorun yaşadıklarını iddia eden dernek üyesi Dayanışmacı Ayla Eroğlu, “ Ne kadar zorluk yaşarsak yaşayalım, tezgâhımızı da dayanışmayı da bırakmayacağız. Tüm kadın derneklerini ve yardım derneklerini tezgâhımıza bize destek olmaya çağırıyoruz” dedi.
Uzun zamandır Cuma pazarında tezgâh açarak ikinci el ürünler satan ve gelirini yardıma muhtaç kadınlar ile paylaşan Sokak Cadıları Kadın Derneği üyeleri, dün sabah pazar yerine geldiğinde, ürünlerini darmadağın buldu.

“KADINLAR İLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEKLER”
Sabah tezgâha geldiklerinde çok şaşırdıklarını araç bulamadıkları için ürünlerini tezgahın arkasında bırakmak zorunda kaldıklarını ifade eden Dayanışmacı Ayla Eroğlu, “Sabah geldiğimizde tüm ürünlerimiz ve tezgahımız yerde idi.  Normalde ürünlerimizi tezgahta bırakmıyoruz.  Götürecek araç bulamadık, ürünlerimizi tezgâhın arkasında çuvallar ile koyduk. Gelip de tezgâhın arkasına bakmayan bunu göremez. Gelir gelmez de iki zabıta, tuvalet sorumlusu bir esnaf arkadaş gelip sizin yüzünüzden böyle sorunlar çıkıyor, etraf dağılıyor falan dedi. İki hafta önce de hayvan sever arkadaşların tezgâhında tartışma çıktı.  Zabıta da biz sizin arkanızı toplamak zorunda değiliz, malınızı burada bırakamazsınız dedi.  Ürünlerimizden biz sorumluyuz evet bununla ilgili sıkıntımız yok. Ama bazı esnaf arkadaşlar biz vergi ödemiyoruz diye aynı kulvarda ürünler satmadığımız halde,  biz geri dönüşüme katkı sağladığımız halde,  belediyenin duyarlılık göstermesine rağmen bizimle uğraşıyor. Bu kaçıncı oldu.  Ürünlerimiz çalınmamış, çalınsa idi biz ihtiyaç vardır diye düşündürdük.  Kendilerini kınıyoruz, asla buradan gitmeyi düşünmüyoruz, alışacaklar.  Bu konuda derneklerin ve toplumun duyarlı kesimini dayanışmaya devam ediyoruz. Tezgâhımıza uğrasınlar.  Bu toplumun erkek egemen sistemini kadınlar ile yaşamayı öğrenecek” dedi.

“DAYANIŞMA İÇİN BU DERNEĞİ KURDUK”

 Dayanışmacı Neslihan Ülkü Baş da bir açıklama yaparak“ Burada büyük bir konfor ile iş yapmıyoruz.  Büyük zorluklar içerisindeyiz. Bu ürünlerin taşınması, kurulması dayanışma ile oluyor.  Araba yardımı alıyoruz, tezgâh toplama kurma yardımı alıyoruz. İnsanlar kendi kazançları ile bizim kazancımızı kıyaslıyor ama biz 1 TL’ye ürün satıp, grubumuzdaki kadınlara dağıtıyoruz. Bize bu şekilde eziyet etmelerini hoş ve ahlaki bulmuyoruz.  Pazar içerisinde biz başka esnaflara dayanışma sağlıyoruz, yardım ediyoruz.  Onlara engel teşkil etmiyoruz. Biz bunun için bu derneği kurduk, anlamalarını bekliyoruz” dedi.

Dilek Akşen