Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında Ankara’da bir araya geldi. Bakan Koca,  Koronavirüs hakkında Bakanlığın aldığı tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.
 
Bugüne kadar 23 ülkede toplam 9 bin 810 vakanın görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Hayatını kaybeden vakaların büyük çoğunluğu bizim risk grubu değimiz kronik hastalığı olan 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük kişilerdi. Bu sayının yüzde 99'u Çin'de” şeklinde konuştu.
 
Bakanlıkta ivedilikle Bilim Kurulu oluşturduklarını söyleyen Koca, yeni tip koronavirüse karşı havalimanlarında alınan tedbirlere ilişkin şu bilgileri aktardı: “Havalimanlarında 365 gün 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerini devreye soktuk. Havayolu şirketleri, tur operatörleri ve turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmelerimizi yaptık. Çin’den gelen uçuşlarla ülkemize giriş yapan yolcuları, uçaktan inişte termal kameralarla tarıyoruz.”
 
“11 BİN YOLCU TARANDI”
Bakan Koca, şu ana kadar 11 bin yolcunun tarandığını ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadığını dile getirdi. Koca, “Ayrıca karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz, koruyucu ekipman ve malzemelerimiz tüm illerimizde ihtiyaç halinde kullanılmaya hazır olduğunun altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’DE KORONAVİRİSÜ TANISI OLAN HASTA YOK”
Farklı illerden şüpheli görünen 68 kişiden numune alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarında analiz edildiğini hatırlatan Bakan Koca, “Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak “koronavirüsü” tanısı alan herhangi bir hastamız olmadı. Eğer olursa tüm hazırlıklarımızın tamam olduğunu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
 
“BİZ VATANDAŞLARIMIZI SAHİPSİZ BIRAKMADIK”
Türk Hava Yolları’nın (THY) sorumlu bir adım atarak 9 Şubat’a kadar Çin uçuşlarını durdurduğuna dikkat çeken Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık bırakmamaya da kararlıyız. Bugüne kadar binlerce vatandaşımızı ülkemize getirdiğimizi biliyorsunuz. Wuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan vatandaşlarımız var. Biz tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız. Harekete geçip gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanması ardından TSK’ya ait A400M tipi uçağı ambulans uçağa dönüştürerek vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta 21 enfeksiyon uzmanı hocamız da hazır halde bulunacak.
 
“UÇAK İNDİĞİNDE EKİPLERİMİZ DE DAHİL OLMAK ÜZERE 14 GÜN GÖZLEM ALTINDA TUTULACAK”
Türk vatandaşlarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerden gelen taleple onların da vatandaşlarını tahliye edeceklerine dikkati çeken Koca, şunları kaydetti: “Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı, sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak. Vatandaşlarımızın hiçbirinde ve diğer vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. Buna rağmen en uç ihtimalleri de düşünerek, yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz. Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak.”
 
“GELEN YOLCULAR HASTANEDE GÖZETİM ALTINDA TUTULACAK”
Bakan Koca, Çin’den getirilen bu kişiler için şu an kullanılmayan bir hastaneyi tekrar kullanır hale getirdiklerini ifade etti. Sadece birkaç ülkenin hastanelerde belli bölgeler ayırdığını aktaran Koca, kendilerinin ise hastane ortamında, daha sonra kullanılmayacak, hastalarla temas olmayacak bir ortamı özellikle tercih ettiklerini, bu konuda bütün hazırlıkları yaptıklarını ve 14 gün boyunca buranın karantina altına alınacağını vurguladı.
 
“İLK GÜNDEN İTİBAREN DENETİMLERİ SIKI OLARAK UYGULADIK”
Gözetim altına alınan 70 vakadan pozitif olan bir vakanın çıkmadığını söyleyen Bakan Koca, şunları kaydetti: “Neden hiç çıkmadı sorulabilir çünkü biz özellikle ilk günden itibaren denetimleri sıkı olarak uyguladık. Çok hassas bir şekilde konuya yaklaştığımız için numune aldığımız hasta sayısı fazlaydı.”
 
Alınan tedbirlerin yeterliliğine değinen Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün dün duyurduğu tedbirleri biz 20 gün önceden uygulamaya başladık. Özellikle Çin’den gelen ya da Çin’den gelen biriyle teması halinde en ufak halsizlik dahil yakınmada gözetim altına aldık. Yine bilim kurulunun ortaya tedbirleri rehber haline getirdik. Bu anlamda eksik değil fazla yapılan bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi