Corona virüsü can almaya devam ediyor. Virüs Çin başta olmak üzere hemen bütün dünyayı tehdit ediyor. Birkaç gündür sosyal medyada, Propolis’in Corona virüsüne karşı etkili olduğuna dair paylaşımlar yapılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) arı ürünlerinin destekleyici ve tamamlayıcı tedavide kullanımı alanlarında Avrupa Birliği projeleri yürütüyor.
 
Propolisin etkileriyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Proje Koordinatörü Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin, “Propolis içerisinde Corona virüsünün de bulunduğu Herpes Virüsü, İnfluenza (grip) Virüsü, Adenovirüs, yalancı Veba Virüsü, Poliovirüs, Rotavirus gibi değişik virüslerle de savaşımda başarılı olmaktadır. İnsan ve hayvanlar için baş belası olan Candida Albicans, Candida Glabrata, Candida Krusei, ve Trichosporon spp. gibi mantar türlerine karşı çok etkilidir. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin piyasadan topladığı Propolis örneklerinin yüzde 88-92’sinin propolis içermediği tespit edildi. Bu durum Propolis’e olan güvene zarar veriyor. Binlerce yıldır kullanılan bu doğal mucizenin sahtesini üretmeye kimsenin hakkı olmadığı gibi, bilimsel yöntemlere göre hazırlanan Propolis’in kullanılması gerekmektedir. Sahte Propolis, ancak sahte Corona’ya etkili olabilir, oysa Corona’nın  şakası yok” dediler.
 
2019 yılında tamamlanan Apiterapi Projesi ve halen yürütülmekte olan APIHEALTH projesinde, Propolis detaylı bir şekilde araştırılmış ve önemli sonuçlara ulaşıldı. Büyük Britanya’da kraliyet ailesinin en fazla kullandığı ürünlerin başında Propolis geliyor. Yine “Tıbbın Arenası” olarak kabul edilen “Pubmed”de Propolisin sağlık koruma, destekleyici ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında kullanımıyla ilgili binlerce araştırma makalesi yer alıyor. 3 binden fazla özgün ve nitelikli araştırmaya dayalı makalenin tarandığı çalışmalarda Propolisin birçok bakteri, virüs ve mantar türü / ırkı üzerinde yıkıcı etkilere sahip olduğu tespit edilmiş durumda.
 
Proje koordinatörü Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin’in verdiği bilgilere göre, “Farklı kaynaklardan elde edilen propolis çeşitlerinin tamamı antimikrobiyal etkiye sahip. 55 bakteri türünü baskı altına almaktadır. İçerisinde Corona virüsünün de bulunduğu herpes virüsü, influenza (grip) virüsü, adenovirüs, yalancı veba virüsü, polio virüs, rotavirus gibi değişik virüslerle de savaşımda başarılı olmaktadır. İnsan ve hayvanlar için baş belası olan Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei, ve Trichosporon spp. gibi mantar türlerine karşı çok etkilidir. Propolis, içeriğindeki etken madde ve bileşiklerle yaşlanmayı hızlandıran ve insanı hasta eden serbest oksijen moleküllerinin zararlı etkilerini ortadan kaldırmakta, çeşitli kanser türleri, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, romatoid artrit, kardiovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara karşı vücudu korumaktadır. Propolis birçok hastalığın tıbbi tedavisinde, önemli destekler sağlamaktadır. Astım, romatizma, akciğer hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, sindirim, solunum, dolaşım sistemi bozuklukları, beriberi, deri ülseri, ağız içi yaraları, aft, mide ülseri, nefrit, verem, hipertansiyon, kolesterol ve trigliserid sorunları, unutkanlık, kalp yetmezliği, prostat sorunları, damar sertliği gibi sorunlarda kullanılmaktadır. Çağdaş dünyada hızla yaygınlaşan Propolis kullanımı, Türkiye’de bilinmekte fakat kullanımıyla ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Destekleyici ve tamamlayıcı tıbbi uygulamalarla ilgili araştırma sayısı çok sınırlıdır. Yine eğitim müfredatında pek yer verilmediği gibi kimya sektörüne dayalı tıbbi eğitim baskın gelmektedir. Propolis’in etkileriyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çelik ve Baytekin, Hacettepe ve İstanbul Teknik Üniversitelerinin piyasadan topladıkları propolis örneklerinin yüzde 88-92’sinin propolis içermediğini tespit ettiklerini belirterek, bu durumun propolise olan güvene zarar verdiğini, binlerce yıldır kullanılan bu doğal mucizenin sahtesini üretmeye kimsenin hakkı olmadığını, bilimsel yöntemlere göre hazırlanan Propolis’in kullanılması gerektiğini, sahte Propolis’in ancak sahte Corona’ya etkili olabileceğini, oysa Corona’nın sahtesinin ve şakasının olmadığını ifade ettiler.
 
Mine Tarım