Mikropların kol gezdiği, hastalıkların arttığı kış aylarında, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon şikayetleri ile vatandaşlar Aile Hekimlerinin, Acil Servislerin ve Dahiliye Bölümlerinin yolunu tutuyor.
Ateş, kas ağrısı ile başlayan ve boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürükle savaşan hastalar ilaçlar yanında destekleyici formüllere de başvuruyor. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona yakalanan hastalar aktarları da ziyaret ederek hem hızlı iyileşebilmek hem de bağışıklık sistemlerini üst düzeye çıkarmak için tavsiye alıyorlar. Hastaneden sonra aktarlara koşan hastalar buralarda da yoğunluk yaşanmasına neden oluyor. Aktarlar gelen müşterileri Ihlamur, Adaçayı, Kuşburnu, Kabuk Tarçın, Zencefil, Havlıcan bitkilerini önerirken, kış aylarının en çık satan ve bağışıklı sistemini güçlendirdiği ifade edilen karışımı ise Kış Çayı oluyor.  Adı fazla duyulmayan ama aktarların müşterilerine mutlaka kullanmalarını tavsiye ettikleri Havaciva’dan yapılan bitki çayı da yatağa düşmüş,  güçsüz kalmış hastaların imdadına koşuyor. Çanakkale’ de bulunan aktarlar son zamanlarda önemli derecede yoğunluk yaşadıklarını ifade ederken gelen müşterilerine yardımcı olmak için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini, yine de hasta olduktan sonra değil, olmadan önce aktarlara gelinmesi gerektiğini hatırlattılar.

“Önlemleri hasta olmadan almak gerekiyor”
Aykız Doğal Ürünleri İşletmecisi Hilal Çakır hasta olduktan sonra gelen müşterilere bitki çayları ve hastalıktan daha çabuk kurtulmaları konusunda yapmaları gerekenleri tek tek anlattıklarını ifade ederek, “Ancak en önemlisi hasta olmadan önce vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek” dedi. Çakır, “Özellikle son dönemlerde müşterilerim soğuk algınlığı ve üşütme ile ilgili konusunda geliyorlar. Akciğer bölgesindeki şikayetler ile geliyorlar ve bu yaşadıkları sorunları hafifletecek bitkisel çay ve benzeri maddelerden hangilerini kullanmaları gerektiği konusunda bilgiler alıyorlar. Ama ben gelen tüm vatandaşlara, “Hasta olduktan sonra değil, olmadan önce aktarlara gelip, günlük hayatımızın içine,  zaten sezonu olan, günde bir ya da 2 fincan sıcak içecek koyarsak, soğuk algınlığına yakalanmadan, grip olmadan, solunum konusunda akciğer sorunları yaşamadan, hasta olmadan tedbir ve kış hastalıklarının önleme amaçlı çok iyi olur” diyorum. Tabii son dönemde yoğun şekilde grip ile ilgili gelen müşterilerimize baktığımda aslında şu gerçekte ortaya çıkıyor. Kış aylarında birazda giyimimize dikkat etmeliyiz. Biraz kalın ve mevsim şartlarına uygun giyinirsek, hiç hastalanmadan kışa çıkarmamız mümkün. Özellikle Propolis gibi arı ürünlerini kullandığımızda bağışıklık sistemimiz için zaten en üst düzeye çıkacaktır. Böylelikle vücudumuza girecek olan mikroplar bizi etkileyemeyecektir. Bu konuda biraz daha bilinçli ve özellikle sürekli, Ihlamur, Adaçayı, evet bu bitkiler çok kıymetli bitkiler, ama bunun gibi çok kıymetli olan çok fazla bitkimiz var. Bu Sıçak içecekler konusundaki yelpazeyi biraz genişletmek lazım. Mesela bir Havaciva bitkisinden günde bir fincan içildiğinde kolay kolay gribal enfeksiyona yakalanmazsınız. Bu konuda aktarlara biraz daha detaylı bilgi sorup farklı bitkileri denemek gerektiğini düşünüyorum. Şahsen ben yıllardır bu bitkileri kullanıyorum ve yıllardır hasta olmuyorum. Burada önemli olan bağışıklık sistemimiz en üst düzeye çıkarmak. Tabii grip hastalığına ve soğuk algınlığına yakalandıktan sonrada bize gelen müşterilerimize mutlaka ilk olarak mutlaka biraz dinlenmelerini tavsiye ediyoruz. Ama maalesef müşterilerimiz bunu pek uygulamıyor. Hasta olanlar istiyorlar ki bir bitki çayı içeyim ve hemen ayağa kalkayım. Böyle bir şey mümkün değil. Vücudun biraz dinlenmesi gerekiyor. Ama bunun yanı sıra bol liman ve c vitamini fazla tüketeceğimiz karışık bitki çaylarımız var, bol bol zencefil tüketilmesini öneriyorum. Bunun gibi bir takım çayları önererek müşterilerimizin hastalıklarını hafifletmek ve çabuk iyileşmelerini sağlamak için tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

“En çok kış çayı alınıyor”
Çanakkale’nin en eski aktarı olan Özen Baharat İşletmecisi Hasan Aksoy kış hastalıkları ile ilgili kendilerinden yardım isteyen müşteri sayısında ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, “Kış mevsiminin de hastalıkların en yoğun olduğu bu dönemde soğuk algınlığı ve grip ile ilgili şifa bulmaya gelen ya da hastalığın etkilerini azaltmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için gelen müşterilerimize Ihlamur, Adaçayı, Kuşburnu, Kabuk Tarcın, Zencefil, Havlıcan çok sıklıkla satıyoruz. Bu dönemde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon ile ilgili gelen müşteri sayımı inanılmaz derecede arttı. Bu dönemde her gelen müşterimize özellikle Kış Çayı’nı tavsiye ediyoruz. Çünkü Kış Çayı’nın içerisinde 15-16 çeşit bitki var. Kış Çayı da bu tüm bitkilerin karışımından oluşuyor. Ben kendim de kış çayını kullanıyorum” diye konuştu.

Ogün İnal