Çanakkale Tüketici Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit tüketici sorunlarının ve ayıplı mal ile ilgili şikayetlerinin her geçen gün arttığını söyledi.

Gelişen teknoloji ile tüketicilerin internet üzerinden sosyal medya üzerinden ve televizyon reklam ve ilanları üzerinden alışveriş yapma alışkanlığı kazandığı ancak bu alışveriş tercihinin de tüketiciyi mağdur edebildiğini ifade etti. Son dönemde internetten alışveriş yapan tüketicilerin mağduriyet oranında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Berkit tüketicileri uyardı. Berkit, “Tüketiciler internetten ürün alırken,  mutlaka kontrollü kargo istesinler. Zaten kontrollü kargo talep ederlerse karşı taraf dolandırıcı ise kargoyu göndermeyecektir” dedi.

“Biz Tüketici Koruma Derneği Olarak televizyondan, internet üzerinden ve kapıdan satış ile ilgili sürekli basın açıklaması yaparak tüketicileri kaldırılmamaları ve mağdur olmamaları için uyarıyoruz” diyen TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Ruza Berkit, “Tüketicilerimiz mesafeli satış dediğimiz internet alışverişlerinde kesinlikle kurumsal olmayan sitelerden alışveriş yapmasınlar. Televizyonlarda ve diğer iletişim araçlarında çeşitli reklam ve tanıtımlar var. Örnek vermek gerekirse, yapılan reklam ve verilen ilanlarda piyasa değeri 3 bin TL, 4 bin TL olan cep telefonlarının 300 TL, 400 TL ye satın alınabileceği belirtiliyor. Kesinlikle bu reklam ve ilanlara itibar etmesinler. Ancak yine de bu ürünleri almayı tercih ederse mutlaka ve mutlaka kontrollü kargo istesinler. Zaten kontrollü kargo talep ederlerse karşı taraf dolandırıcı ise kargoyu göndermeyecektir. Ürün tesliminde kargocu önce parayı teslim alıyor, sonra kargoyu teslim ediyor. Bu anlamda da sıkıntılar var kamuoyunda bu kargo konusuna da tüketiciler çok dikkat etsin. Son dönemde tüketiciyi çok mağdur eden bir başka konu da ayakkabı konusu. Ayakkabı satışı ve mağdur olma konusunda Türkiye’ de Tüketici Hakem Heyeti’ne bu konuda başvuru sayısı 60 bin. İkinci mağduriyet konusu ise cep telefonları. Ayakkabı konusunda büyük sıkıntı söz konusu. Çok önemli markaların ithal edilen ayakkabılarında ciddi sorunlar var. Bu ayakkabılar gümrük kontrolü yapılmadan sadece beyana inanılarak Türkiye’ ye getiriliyor. Tüketici bu ayakkabıları yüksek paralar ödeyerek alıyor, kullanıyor ve bu kullanım sırasında da sorunlar çıkıyor. Ayakkabı kategorisinde piyasada çok niteliksiz ürün var. Tüketici ayakkabı alırken mutlaka sabit bir iş yerinden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Özel Haber: Altuğ Acer