TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, hazırladıkları 36 maddelik Hayvan Hakları Kanun Teklifi'nin iki ay içinde Meclis'e geleceğini açıkladı. Kanun çıkarsa artık hayvanlar 'eşya' olmaktan kurtulup "canlı' gibi korunacak. Hayvan hakları önlemlerini almayan belediye başkanları yargılanacak. Evdeki hayvanlara çip takılacak, sokağa bırakanlara da 10 bin TL'ye kadar ceza kesilecek.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eceabat Sokak Hayvanları (Ece Hayder)Gönüllüsü Necla Varol, “36 maddelik Hayvan Hakları Kanunu’nun iki ay içinde nihayet meclise geleceği açıklandı. 2014 yılından bugüne beklenen yasa niyette kalmayıp hayata geçirilmeli. TBMM Hayvan hakları araştırma Komisyonu’nun yayınladığı rapora uygun olan bir yasa bekliyoruz” dedi.

“Sahipli, sahipsiz hayvan ayrımına son verilecek”
Necla Varol gazetemize yaptığı açıklamada, “36 maddelik Hayvan Hakları Kanunu’nun iki ay içinde nihayet meclise geleceği açıklandı. 2014 yılından bugüne beklenen yasa niyette kalmayıp hayata geçirilmeli.  Bu durumda sahipli-sahipsiz hayvan ayırımına son verilmesi, hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılması gündeme gelecek. Sahipli, sahipsiz hayvan ayrımına son verilecek. Apartmanlardaki keyfi kısıtlamalar da son bulacak. Apartman yönetimleri ‘Kedi köpek besleyemezsiniz’ yasağı koyamayacak. En önemlisi de hayvanı öldürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve hayvan dövüştürme suç kapsamında sayılacak” dedi.

“Belediyelere de idari ve cezai yaptırımlar gelecek”
Belediyelere de zorunluluk geleceğini ifade eden Varol, “Belediyelerin 5199 sayılı Kanunu'nda ve Kanunu Uygulama yönetmeliğinden gelen bir sürü ödevleri, görevleri, yetkileri ve hükümlülükleri vardı. Ancak herhangi bir ihmal ve ihlallerin de herhangi bir şey söz konusu değildi, cezai uygulama yoktu kendi insiyatiflerine bırakılmıştı. Belediyelere de idari ve cezai yaptırımlar gelecek. TBMM Hayvan hakları araştırma Komüsyonu’nun yayınladığı rapora uygun olan bir yasa bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım