Çanakkale’de fuarcılık sektörünün gelişmesi için 2020 yılında Çanakkale’de çeşitli tarihlerde 4 fuar düzenleyeceklerini belirten Agonya Fuarcılık Kurucusu Musa Uzun, düzenlenecek fuarların hepsinin Çanakkale’ ye uygun olduğunun belirtti. Çanakkale’ de fuarcılığın şimdiye kadar gelişmediğinin de altını çizen Uzun, “Aslında bölge olarak fuarcılığın gelişmesi gerekirdi nedenine gelecek olursa aslında fuarcılık panayırcılığın modern versiyonu olarak görebiliriz. Bölgemizde de eski zamanlara panayırcılığın çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bölgemiz panayırcılıktan fuarcılığa hızlı geçişi maalesef sağlayamamışız “ dedi.  

“Panayırcılıktan fuarcılığa geçişi sağlayamamışız”
“Fuarcılık bu bölgenin aslında temel etkinliklerinden biri olması gerekirken, ihmal edilmiş bir etkinlik olduğundan dolayı Agonya fuarcılık olarak bunun farkına vararak bu işe girdik” diyen Uzun, “Neden temel ve eski bir etkinlik. Fuarcılık aslında panayırcılığın temel versiyonu. Panayır kültürü ürün tanıtım ve satış ile ilgili bu bölgenin yaygın ve oturmuş bir kültürü. Ancak bu kültür şartlar gereği kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Ancak bu bölge panayırcılığın modern versiyonu olan fuarcılığa hızlı bir geçiş ve öncülük yapamadı ve geride kaldı. Anadolu’nun bir çok yerinde ilçeler dahil fuarla kendilerini tanıtıyorlar, ürünlerini tanıtıyorlar yada Pazar ile alıcı kitleyi buluşturuyorlar ve fuarcılıkla bölgelerine ciddi yarar sağlıyorlar. Çanakkale’nin özellikle merkezi, fuarcılık konusunda ciddi güzel bir potansiyeli olmasına rağmen fuarcılıkta geri kalmıştı. Biz bunu fark ettik ve kendi alanımız olan tarımdan başlamak üzere tarım Fuarı yapmak amacı ile yola çıktık. Fuarcılık yapabilmenin, fuarcılık firması kurmaktan geçtiğini öğrendik ve Çanakkale’de yetkili fuarcılık firması olmadığını öğrendikten sonra kendi adımıza bölgemizin de ismini taşıyan Agonya Fuarcılık firmasını kurduk. Agonya Fuarcılık olarak Türkiye Odalar ve Borsalar birliğinden yetki belgesi aldık. Şu an itibari ile aldığımız Çanakkale’nin bu yetki alan tek firması olarak Çanakkale’ de faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bir etkinliğe Fuar isminin yazabilmesi için bir yasal mevzuat var. Bu yasal mevzuatın gereği yerine getirilmeden etkinliğe Fuar yazmak etkinliği yapanları tüketiciyi aldatmak durumuna düşürür. Bu nedenle Belediyelerimizi, kamu Kuruluşlarımızı, bu tür etkinlik yapmak isteyen diğer kişi ve kurumları bu konuda bilgilendirmek isterim. Fuar yapmak istiyorlarsa mutlaka yetkili bir fuar firması ile anlaşarak bu etkinliği yapmaları gerekir” dedi.

“Fuarımızı görmeden evlenmeyin. Evlilik fuarı ilginizi çekecek”
Agonya fuarcılık kurucusu Musa Uzun Agonya Fuarcılık olarak 2020'de Çanakkale’de 4 fuar düzenleyeceklerini ifade ederek, “Agonya Fuarcılık olarak Çanakkale’nin Fuarcılık potansiyelini ortaya çıkarmak için çabalarımız devam ediyor. Çanakkale’ de gerçekleştireceğimiz fuarlar için bir takvim hazırladık. İmkanlarımız dahilinde ve yöremize uygun olduğunu düşündüğümüz bir fuar programı yaptık. Şu an 2020 yılı için kesinleşen 4 tane fuarımız var. Agonya Fuarcılık olarak üzerinde çalıma yürüttüğümüz de iki fuarımız var. Kesinleşen fuarları ve tarihleri konusunda bilgi vermek istiyorum. 25 – 28 Mart tarihlerinde 'Fuarımızı Görmeden Sakın Evlenmeyin' sloganı ile evlilik fuarımız var. Bölgemizde yıllık yaklaşık 3 binin üzerinde evlilik gerçekleşiyor. Bu çok ciddi bir potansiyel. Bu potansiyelin tüketim maliyetleri yaklaşık 15 Milyon TL’yi bulan bir rakam çıkıyor ortaya. Bu rakam alıcısını satıcısını bir araya getirerek, gerekirse önemli indirimler yapıldığı, gerekirse bunu bir şenlik haline getirilmesi ile alakalı böyle bir evlilik fuarı yapacağız. Özellikle en yakın tarihte yapacağımız evlilik fuarına katılacaklara, 2020 yılında evleneceklere güzel bir sürprizimiz var. Agonya Fuarcılık olarak hazırladığımız kartlar var. Bu kartları alışveriş yaptıkları yerlerden edinirlerse fuara geldiklerinde hediye çekilişine katılacaklar ve davetiyelerini bizlere gönderdiklerinde kazandıkları hediyeler ile beraber firma onların düğünlerine gidecek. Bu hediyeler isimleri henüz konmasa da  evlenecek çiftlerimiz için bazen eğlenceli bazen de ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklükte olacak. Fuarımızı 25- 28 Mart tarihlerinde Kepez Belediyesi Kıvanç Kaşıkçı Etkinlik Merkezi’nde olacak. Yeri gelmişken şu hatırlatmayı da yapmak istiyorum. Çanakkale’de yapacağımız 4 fuarımızda hepsi Kepez Belediyesi Kıvanç Kaşıkçı Etkinlik Merkezi ’nde yapılacak. Bu kapsamda Kepez Belediyesine bu fuar etkinlikleri ile ilgili protokollerin yapılmasında hızlı davrandığı ve kolaylıklar sağladığı için Başta Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan olmak üzere Kepez Belediyesine teşekkür ediyoruz. Dediğimiz gibi Fuarcılığı Çanakkale’ye alıştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda da bize yardımcı olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür etmekte görevimiz. Ticari bir faaliyet yapıyoruz ama yardımcı olunmadığı zamanda karşılaştığımız zorluklar yapacağımız işin uzamasına neden oluyor” diye konuştu.

“Tarım Fuarı” ve “Kitap, Eğitim ve Sanat Fuarı” ilgi görecek
İlkbahar ve yaz aylarında düzenleyecekleri iki fuar ile Çanakkalelilerin ilgilerini çekeceklerini ifade eden Uzun, düzenlenecek fuarlar ile ilgili de,  “İkinci fuarımız yine 3.sünü yaptığımız 'Tarım Fuarı'. 15-18 Nisan tarihlerinde yine 'Kepez Belediyesi Kıvanç Kaşıkçı Etkinlik Merkezi’ nde yapılacak bu sene. Bu fuarımız geçtiğimiz senelerde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası alanında yapılıyordu. 3. fuarımız Geçen sene ilkini yaptığımız, bu sene ikincisini yapacağımız 'Kitap, Eğitim ve Sanat Fuarı' böyle bir karışım hazırladık. Kitap, Eğitim ve Sanatın Birbirimi ile etkileşimi  çok. Bu fuarın biraz daha ilgi görmesini sağlamak için eğitim ve sanatı da fuara dahil ettik. Bu kapsamda Çanakkale merkezde bulunan değerli sivil toplum örgütleri ile görüşüyoruz. Bunlardan birisi Çağdaş Eğitim Kooperatifi. Fuarın eğitim bölümünü 'Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği' yönetecek, bu konuda katkı verecek. Son dönemde hızla gelişen 'Sanat Köyü Oluşturma Derneği' var. Bu dernekle beraber de fuarın sanat bölümünü koordine edeceğiz. Geçen yıl bize ciddi katkı veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ilgili bölümleri bu sene yine bu fuara katkı vermeyi düşünüyorlar. Dolayısı ile busene çok daha güzel Kitap, Eğitim ve Sanat Fuarı’mız olacak. Bu Fuarımızı 30 Mayıs – 7 Haziran arasında 10 gün süren bir fuar olacak. Bu Fuarımıza da Çanakkalelilerin ve halkımızın ilgisini bekliyoruz. 'Kitap, Eğitim ve Sanat Fuarı' mızı gerçekten büyütebilirsek, Çanakkale’ ye yakışır bir etkinlik olacak. Bu fuarımızın içerisinde çok sayıda resim sergisi, Heykel sergisi, atölye çalışmaları ayrıca kitaplar ve workshop’lar olacak. Konferanslar ve imza günleri de fuarımızda yer alacak” dedi.

“Çanakkale’nin en iyi nişancısı motosiklet kazanacak”
Geçen sene 1.sini düzenledikleri 'Avcılık, Atıcılık, Doğa Sporları ve Kırsal Turizm Fuarı’nın geçen sene olduğu gibi bu senede yoğun ilgi göreceklerine inandıklarını söyleyen Uzun, “Planlı olan dördüncü fuarımız ise 9 – 11 Eylül tarihlerinde 'Avcılık, Atıcılık, Doğa Sporları ve Kırsal Turizm Fuarı' ismi ile gerçekleştirilecek. Daha önce yaptığımız ve tecrübesini edindiğimiz ilgi gören bir fuar. Bu sene bu fuarın ikincisini yapacağız. Bu Fuarımızı iki yılda bir tekrarlamayı düşünüyoruz. Bu Fuarımız içerisinde bu sene çok erkenden başladığımız çok önemli etkinliklerimiz ile ilgili bir çalışmamız var. Şimdiden ön elemeleri yapılan bir “Atıcılık Şampiyonası” var. Atıcılık şampiyonasının içerisinde şuanda ilgili yerlerden alışveriş yapan vatandaşlarımız bu işyerlerinden ön eleme kartlar alarak, şehir içinde bulunan havalı tüfek poligonlarından belirli sayının üzerinde atış yapan ve hedefleri vurma becerisi gösterenler ve atıcılık derneklerinden gelecek atıcılarında olduğu bir şampiyona düzenlenecek. Bu şampiyonada ön elemeden geçtikten sonra elemelerde ok atma yarışması, simülasyon atışı sapanla hedef vurma yarışması, el topu ile hedef vurma, poligon atışı, basket atışı ve penaltı atışı, büyük sapan gibi atışlardan derece alanlar puanlamalarına göre sıralanacaklar ve şampiyonanın birincisine güzel bir motosiklet hediye edilecek. İkinciye havalı tüfek hediye edilecek. Fuar kapsamındaki bu şampiyonayı da şimdiden duyurmuş olalım. Bu fuardaki yarışmalarda atışların hepsi beceri atışları bu atışlar ateşli silahlar ile olmayacak hiçbir şekilde. Bu atışlara beceri gerektiren atışlarda diyebiliriz” dedi.

“Ankara’da “Çanakkale Fuarı” yapmayı planlıyoruz”
Uzun net olmamakla beraber 2020 yılı içerisinde 2 önemli fuarı yapmayı planladıklarının ançak bu fuarların henüz netlik kazanmadığını da belirterek “Kabaca 2020 planlamamız içerisinde  hazırlıkları tamamlanmış olan fuarlarımız bunlar.üzerinde çalıştığımız iki fuarımız var. Bunlardan bir tanesi “Körfez Zeytincilik Fuarı”  körfez bölgemizde, Edremit yada Burhaniye’ de bulabildiğimiz fuar yapmaya uygun alanlarda oradaki partnerler ile işbirliği ile “Körfez Zeytincilik Fuarı”’nı körfeze kazandırmak istiyoruz. Diğer bir fuarda Çanakkale Ticaret Borsasının destek verdiği,  Ankara’ da ki Çanakkaleliler Derneği’ nin destek verdiği    'Çanakkale Fuarı' var. Fuarımızı Ankara’ da yapmak üzerine çalışıyoruz. Bu fuarımızı da 2020 Ekim ayının sonlarına doğru tarih olarak belirlendi. Ancak bu fuarımız henüz çalışma aşamasında. Bazı eksikler var onları tamamladığımızda bu fuarımızı kamuoyuna duyuracağız. 2020’de planladığımız fuarlar böyle” dedi.

Röportaj: Ogün İnal