Ocak ayında vergilerle birlikte vatandaşların faturasına yansıyan zamlı tarifeler dikkat çekti. Vatandaş son dönemde birçok kalemde yapılan yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değişen zam oranları karşısında zorlanırken, 2020'nin ilk gününden itibaren devreye giren zamlar etkisini göstermeye başladı.
1 Ocak 2020'den itibaren birçok vergi, harç ve trafik cezaları en az yüzde 22.55 oranında arttı. Yıl başında memur maaşlarına sadece yüzde 4, emekli aylıklarına ise sadece yüzde 6.6 zam yapılırken, 2020 yılı itibari ile kiralara gelen zam oranı, kabarık doğalgaz faturaları, elektrik ve suya gelen zamların ardından asgari ücretlinin eline geçen zam oranı hızla erirken,  vatandaşlar gelir ve gider dengesini sağlamakta güçlük çektiklerini ifade ederken, gelirlerinin çok büyük bir kısmının faturalara gittiğini, yaşamak için geriye para kalmadığını belirttiler.

MUSTAFA HELVACI:
İnsanlar yokluk ve yoksulluk içinde savaşıyorlar, bu zamların olması hiç adaletli değil. İnsanın en doğal hakkı olan su hakkı getirilen zamlarla birlikte daha da durumlar kötüleşiyor. Çanakkale halkı yeterince zaten bunun ceremesini çekiyor zamların bir an önce geri çekilmesi gerekir. 2009'da su formu yapıldı sanırım ve suyuma dokunma kampanyası başlatıldı. Su gibi temel ihtiyaç ucuza verilmelidir halkın ihtiyacıdır. Tarım Orman İş Sendikası olarak da suyuma dokunma diyoruz.

ÖMÜR KESKİN:
Bildiğim kadarıyla Türkiye’de suyu zaten en pahalı kullanan il Çanakkale, ona rağmen artmış kabul edilebilir bir şey değil bence herkesin tepki koyması lazım. Mardin’de bile daha ucuz, çöl olduğu halde. Gerçekten insanlar çok haklı, hem işverenler asgari ücretin üzerinde kimseyi çalıştırmıyorlar hem kira, hem elektrik, hem doğalgaz, hem su hem otobüs biletleri çok pahalı. Doğalgaz en düşük derecede bile 300 liranın altında gelmiyor, yaşamak gittikçe zorlaşıyor.

NAZAN AYGEN:
Artık temel ihtiyaçların bile bu kadar yüksek fiyatlar olarak halka ulaşması yaşamı daha da zorlaştırıyor. Bu yüksek fiyatlar insan yaşam kalitesini düşürdüğü gibi birçok sorunu beraberinde getirecektir. Örnek suyun bu kadar yüksek fiyatlarla halka ulaşması, insanlarda kullanım kısıtlamasına sebep olacak temizlik hijyen problemleri oluşup hastalıklar için ortam hazırlanmış olacaktır. Halkın su elektrik ısınma gibi ihtiyaçları hem kolay ulaşılabilir, hem de uygun fiyatlı olması gerekir. Sağlıklı bir toplum için önce temel ihtiyaçlar giderilmelidir.

SİBEL BOZKURT:
İğneden ipliğe her şey zamlı, su hayat kaynağı, tabii ki rakamlar çok yüksek. İnsan nereye yeteceğini bilemiyor. Elektrik su en temel ihtiyaç. Bütün para böyle gidiyor. Isınmak zorundayız, millet kombiyi açmaya korkuyor. Sonra herkes hasta oluyor, ilaçlar desen, onlar ayrı pahalı.

ÖZNUR TÜRK:
Zor olan geçim şartlarında faturaları hesaplarken kalan bütçe ile geçinmek bel bükerken, faturaların daha çok zamlanması ile yaşam kalitesi de maalesef düştü. İnsanlar gelirlerinin büyük bir kısmını kira ve faturalara aktarıyorlar. Geriye yaşayacak alan kalmıyor.  

Mine Tarım