Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı meslek odaları başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan başkanlığında Türkiye Büyük Millet Meclisinde Çanakkale Milletvekillerini ziyaret etti.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile görüşmeler yapan heyet Esnaf ve Sanatkarların genelde ve yerelde yaşamış olduğu sıkıntıları, yapılan çalışmaları, istek ve talepleri yazılı ve sözlü olarak ilettiler. Özcan ziyaretlerden sonra yaptığı açıklamada,  bir süredir esnafların yerel ve genel sorunlarını istişare ile belirleyip bir dosya haline getirdiklerini ifade ederek “Bu ziyaretlerimizde ortak olarak belirlediğimiz sorunlarımızı hem yazılı hem de sözlü olarak ilettik” dedi. Esnafın kredi çekerken yaşadığı sıkıntılar, borçların ötelenmesi, kamyoncu esnafının yaşandığı sıkıntılar, e faturaya geçiş gibi konular meclis gündeminde aktarıldı.

Değerlendirmesinde önemli esnaf sorunlarına başlıklar halinde değindiklerini söyleyen Özcan, “ İl genelinde 32 mesleki odamız var bunların 8’i Çanakkale Merkezde 24 odamız da ilçe ve beldelerde. Ankara ziyaretlerimizde rahatsız olmalarından dolayı 2 meslek odası başkanımız bizimle birlikte olamadı. Hasta olan oda başkanlarımızı da bu ziyaretlerimizde başkanvekilleri temsil etti. 21.387 Esnaf ve Sanatkarın seçtiği ve kendilerini temsil etmek ile görevlendirdiği 32 oda başkanı ile beraber Ankara’ ya Türkiye Büyük Millet Meclisine gittik. Öncelikle T.B.M.M.’sine girişte bize büyük kolaylık sağlayan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan teşkilatlarım adına teşekkür ediyorum. Biz zaten aylardan beri görüşüyorduk, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir araya gelmek, Çanakkale milletvekillerimiz ile bir araya gelmek, bizim ilişkide olduğumuz Bakanlar ile bir araya gelmek istiyorduk. Turan o gün tüm danışmanlarını ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu’ nu da  görevlendirerek mecliste kim ile görüşmek istiyorsak bize çok büyük destek verdi. Ben tekrar teşkilatım adına Bülent Turan’a teşekkür ediyorum. Biz bulunduğumuz göreve gelirken hep şunu söyledik. Esnaf ve Sanatkarlar Birliği olarak birliğimize bağlı 32 meslek odasına kayıtlı üye esnaf ve sanatkarlarımızın yerelde ve genelde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi konusunda ne yapabiliriz, esnaflarımıza nasıl katkı sunabiliriz, yerelde ne yapabiliriz, genelde ne yapabiliriz. Bunun arayışı içinde olduk. Bu sorunların çözümünde 1. derece yetkili merci Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili bakanlıklar ve hükümet. Temelde ülke genelinde esnaf ve sanatkarların yaşadıkları sorunları var. Bu sorunlar ile ilgili bu ziyaretleri gerçekleştirmeden önce hazırlık yaptık. Teşkilat olarak Türkiye Büyük Milet Meclisine gittik. T.B.M.M.’ de ilk olarak Gururda duyduğumuz AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekili Bülent turan AK Parti Grup Toplantısında başkanlık yaptı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında Dünya ve Türkiye Gündemini değerlendirdi. Oda başkanlarım ile beraber grup toplantısına katıldık. Cumhurbaşkanımız ile görüşecektik ancak Cumhurbaşkanımızın çok yoğun programı olduğundan dolayı ve bize sorunlarımızı aktarmak için 10 dakika yetmeyeceğinden dolayı AK Parti Genel Başkan vekili hükümeti temsil eden kişi Numan Kurtulmuş ile ve milletvekillerimiz ile özel bir toplantı yaptık. Tüm oda başkanlarımız bu toplantıdaydı. Yaklaşık bir saati aşkın süren toplantıda Çanakkale’ de esnaf ve sanatkarlar olarak sıkıntılarımız ne? Ülke genelinde sıkıntılarımız ne? Tek tek anlatarak ilçelerin sorunları ne onları tek tek dinleyerek, Numan kurtulmuş özel notlar aldı. Sayın Bülent turan ayrı notlar aldı. Sonrasında ise bütün aldıkları notlara cevap verdiler. Hangi sorunun hangi bakanlığa iletilmesi gerektiğini, sorunların çözümü için ne yapılabilir bunları söylediler” dedi.

“ESNAF VE SANATKARLARIN BORÇLARI EN AZ 1 YIL ÖTELENMELİ “
“Esnaf ve Sanatlar 2019 yılında Türkiye’ de dış güçler tarafından yapılan operasyonla dövizde müthiş bir şekilde Türk Lirası karşısında değer kazandı” diyen Özcan, “Bunun sonucunda banka faizleri müthiş şekilde arttı. Bunlara bağlı olarak biz esnaf ve sanatkarın girdi maliyetleri arttı. Bu durumda esnaf, Esnaf Kredi Kooperatifinden düşük faizli aldığı, bankalardan kullandığı kredileri, kredi kartı ödemelerini, vergi ve sosyal güvenlik ödemelerini yapamadı ve tıkandı. Bu durum karşısında devletimiz ne yaptı? Sosyal Güvenlik ile ilgili Bağkur ile ilgili dönem dönem yapılandırma fırsatı sağladı. Esnaf ve Sanatkarların yüzde 70’ i bu yapılandırmaları ödeyemedi. Toplantıda dedik ki; “Biz Esnaf ve Sanatkarlar olarak tarım sektöründe güzel bir düzenleme yapıldı. Esnaf ve Sanatkarların Banka kredileri, sosyal güvenlik borçları, vergi borçları, kredi kartları borçları gibi temel borçlarının en az 1 sene ödemesiz ondan sonrası 2 yıla 3 yıla şu anki düşük faizler uygulanarak yapılandırılmalı. Bu yapılırsa piyasayı rahatlatmış oluruz.”  Esnaf ve sanatkarın gelirleri düştü. Daha önceki dönemlerde esnafların günlük ortalama bir geliri vardı. Piyasalarda alım gücü zayıfladığı zaman, insanlar belirli şeylerden tasarruf etmeye mecbur kalınca esnafın günlük kazançları da düştü. Buna bağlı olarak esnafın 1 yıla, 2 yıla 3 yıla serpilmiş borçları vardı. Bu borçlar ödenemez duruma geldi. Borçların ötelenmesi ile ilgili talebimizde yapılandırma uygun şekilde yapılırsa piyasaların açılacağına inanıyoruz. Şuanda faizler müthiş bir şekilde aşağıya çekildi. Dolar kuru iyi bir yere oturdu. Biz tüm bu anlattıklarımızı Numan bey, Bülent bey bununla ilgili bir çalışma olması gerektiğini, talebin uygun ve haklı olduğu yönünde notlarını aldılar.

“ESNAF KREDİ ÇEKEBİLME ŞARTLARINI KAYBETTİ”
Özcan devamında, “Esnaf kredi kooperatifinden esnaflarımıza yüzde 4.5 ile kredi veriliyor. Ancak esnaflarımız bu zor süreçlerden geçerken kredi çekme şartlarını kaybetti. Esnaf ve sanatkarlarımızın 4’te 3’ü bu uygun kredilerden yararlanamıyor. Esnaf Kredi Kooperatifi  krediyi verirken kefil istiyor, başka bir bankaya borcu olmaması ve kredi borcu ile ilgili düzenli ödeme yapılmış olması  halk dilinde konuşulan kırmızı çizgiyi yememiş olmasını istiyor. Bu konuda ne yapılabilir esnafın düşük faizle kredi çekmesini sağlamak için işte bu konuda düzenleme yapılabilir. Bu konuda ne yapılabilir konunun çözüme kavuşması için taleplerimiz oldu” dedi.

E-FATURAYA GEÇİŞ KONUSUNDA ESNAFIN BÜYÜK SIKINTILARI VAR
“Türkiye modern dünyada olarak diğer devletler gibi elektronik ortamda işimizi yapıyoruz” diyen Özcan, “Devlette her işini elektronik ortamda yapmak istiyor bunu saygıyla karşılıyoruz. Ama E- Fatura konusunda altyapı sorunlarımız var. Her işyerinde internet bağlantısı iyi olmaya biliyor internet bağlantısında sorunlar olabiliyor özellikle sanayi sitelerinde. Her işyerinde bilgisayar yok. Bu sorunu dile getirdiğimizde peki ne olabilir sorusunu sordu Numan kurtulmuş. Biz dedik ki “söyle bir uygulamayı teklif ediyoruz esnaf camiası olarak. E-fatura kapsamına giren Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili belli süreli kademeli bir dönem yapalım. İlk önce diyelim ki 2019 yılında şu kadar ciro yapan esnaflar bu uygulamaya girecek. Bu uygulamaya başlandığı zaman ne eksikler görüldü bunları ortaya çıkaralım, kademeli kademeli e-daturaya geçelim” dedik. Numan bey bu geçişin kademeli bir şekilde uygulanmasının mantıklı olduğunu uygulamadan geri adamın atılmayacağını talepleriniz haklı diyerek notlarının aldı, ve konuyu bakanlık ile görüşeceğini ifade etti” şeklinde konuştu.
“KAMYONCU VE NAKLİYECİLERİN SORUNLARINI DA AKTARDIK”
Özcan, “Kamyoncu ve nakliyecilerinin sorunlarını da yapılan özel görüşmede aktardık. E-fatura kapsamında takograf,  yolda fatura kesmeleri ile ilgili büyük bir tepki oldu ülke genelinde. Haklı olarak kamyoncular ve taşıma işi yapan esnaflar eylemler yaptı. Esnaf temsilcileri olarak bu sorunu biliyoruz. Yeni yılda Çanakkale’ye gelen Hazine ve Maliyeden sorumlu bakan Berat Albayrak ‘ a yaşanan bu sorunu ilettik. Yazılı olarak gerekli bakanlıklarda konu ile ilgili başvuru yapmıştık. Bülen Turan’a da konuyu aktarmıştık. Dedik ki biraz bekleyelim. Biz esnaf ve Sanatkarlar olarak Haklı olduğumuz konuda Kavga ederek değil, kendimizi ifade ederek sorunlarımızı çözmemiz lazım. 4 gün sonra Takograf ile uygulama 2024 yılına uzatıldı.6 aylık geçiş süresi verildi. Bu konu ile ilgili kamyoncu ve nakliyeci esnaflarımız rahatladı ama biz esnaf temsilcileri olarak konunun tabiî ki takipcisi olacağız. Bu konu ile de 9 şoförler Odası ile birlikte ortak rapor hazırladık ve yapılan özel toplantıda bu raporları Numan Kurtulmuş’ a ve Bülent Turan’a sunduk. Ulaştırma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile çalışma yapıldığını konunun çözüme kavuşturulacağı konusunda bizlere söz verildi. Bu konuda da teşekkür ediyoruz kendilerine” dedi.

“ZİNCİR MARKETLER İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”
“Ben Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar odaları birliği başkanı olarak tüm ilçelerdeki Esnaf ve Sanatlarlar’ dan sorumluyum. Kanunun bana verdiği yetki ve görevler çerçevesinde. Özel toplantıda Çanakkale Merkez’in küçük Sanayi Sitesi sorunu, Ezine’nin Küçük sanayi Sitesi sorunu aktardık” diyen Özcan,  “Bülent Turan sağ olsun her yere gerekli talimatları verdi. Bu konu ile ilgili süreç mükemmel işliyor. Eceabat Sanayi Sitesi ile ilgili sorun vardı, o sorun da çözülüyor. Anlattığımız sorunlarımızla ilgili bizi dinleyen, notlarını alıp ilgili konu ve sorunların bakanlıklara ve Sayın Cumhurbaşkanı’na aktarılacağını söyleyen bir kesim var. Biz bu konuda esnaf teşkilatı olarak şanslıyız. Toplantıda vekillerimiz danışmanlarının telefonlarını tüm oda başkanlarına vererek sorunları hemen kendilerine iletmelerini istediler. Bundan çok memnun kaldık esnaf teşkilatı olarak. Ayrıca tüm Türkiye’ deki Esnaf ve Sanatkarları ilgilendiren bir konu var. Ben onların ismini üç harfli koydum.  AVM’ ler ve ayrıca tüm sokak aralarına, bütün mahalle aralarına gelen zincir marketler anlattık. Bu konu ülkenin kanayan yarası . Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmakta geç kalındı. İvedi olarak yasal düzenleme yapılmalı. Bunların işyeri açılışlarına sınırlamalar ve kriterler getirilmeli. Bunların sabah ve akşam açılış kapanış saatleri ile hafta sonu mesailerinin düzenlenmesi gerekli. Ayrıca mahalle ve sokak aralarına açılan zincir marketler ile ilgilide yasal düzenleme yapılmalı. Bu yetki bizde değil. Çanakkale’ deki esnafı  bu konuda inanın mahvoldu. Durum Türkiye genelinde de böyle. Bu konu ile ilgili Ticaret Bakanlığının çalışması vardı. Düzenleme yapılması gerekliliği ile ilgili herkes hem fikir. Bu konu ile ilgili düzenleme bekliyoruz. Özel toplantıda Kdv indiriminin diğer iş kollarına da sağlanması konusu,  Esnaf ve sanatkarın sosyal haklar ve emeklilik sorunları konusunda da bilgiler verdik. Özetle sorunlarımızın tümü ile ilgili dilimizin döndüğünce bilgilendirme yaptık. Sorunları dosya halinde de yazılı olarak sunduk. Bu arada yapılan güzel düzenlemeler ile ilgilide teşekkürlerimizi sunduk. CHP Çanakkale Milletvekilimiz Özgür Ceylan’ı da ziyaret ettik. Tüm bu konu sorunları kendisine de anlattık. Kendisinden ve partisinden Esnaf ve sanatkarlar ile ilgili meclise gelecek yasa tekliflerinin geçmesi için destek beklediğimizi söyledik. Özgür bey de bu konularda her türlü desteği verdiklerini ve vereceklerini söyledi.CHP Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile genel merkezin İstanbul büyük şehir belediyesi ile ilgili bir konuda görevlendirildiğinden ötürü bizimle olamadı onu ziyaret edemedik ama sayın Erkek’e de teşekkür ediyoruz danışmanları ve sekreteryası bizim gurubumuzla ilgilendi” dedi.

“ESNAFLARIMIZ YAŞADIKLARI SORUNLARI MUTLAKA BİZE BİLDİRSİN”
Özcan son olarak, “Meclis ziyaretinin ardından oda başkanlarımız ile beraber bizim üst kuruluğumuz Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ziyaret ederek Genel Başkanımız Bendevi Palandöken ile bir araya geldik. Burada da sorunlarımız ile ilgili ve konfederasyonun bu sorunlar ile ilgili yaptığı çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Ben esnaflarımızdan şunu rica ediyorum. Yaşadıkları sorunları aktarmak için bağlı bulundukları odaya girsin sorununu ve sıkıntısını nasıl çözülebileceğini burada anlatsın. Mesleki odalarımızda çözülemeyecek olan esnaflarımızın sorunlarını biz üst kurula taşıyoruz ve iletiyoruz. Peki 2020’de neler yapacağız. Bu ziyaretimizde sorunlarımızı TBMM çatısı altında milletvekillerimize ve hükümete anlattık bundan sonra sırası ile ana muhalefet partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’ e dönem dönem ziyaret edip iktidar partisinden Esnaf ve Sanatkarlar adına ne istediysek onlardan da aynılarını ve aynı destekleri isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

Ogün İnal