Çanakkale’de pilot seçilen Cevatpaşa Ortaokulu ve Küçükkuyu Fenurr Sözen Ortaokulu’nda uygulamanın başladığını, İngilizce eğitim veren ağırlıklı okullarda uygulandığını söyleyen Mantaş, “Bu konuda yasal düzenleme ve mevzuat yok.  Hala pilot olarak uygulanıyor, resmi alana geçirilip, geçirilmeyeceği daha tam belli değil. Eğitim, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik gibi o yaşlardaki çocukların ihtiyaç duyduğu alanlar ile ilgili de norm fazlalıkları oluştu ve öğretmenler de bu konuyla ilgili mağdur oldu.  Birçok sendika bu anlamda bu uygulamanın çok başarı getirmeyeceğini ve sağlıklı olmadığını vurgulasa da bakanlık, ısrarla o projesine devam ediyor, ama hayata geçirmiş değil, sendika olarak takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Mantaş yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı iki yıl önce ortaokullarda İngilizce ağırlıklı bir eğitim müfredatı öngörmüştü. Türkiye’de bazı illerde pilot uygulama yaparak, bu belirlediği müfredatı o okullarda uygulamaya yaparak bu uygulamayı çalışmıştı. Bu İngilizce ağırlıklı müfredatın uygulanacağı okullarda 5.Sınırflardan başlayarak, öğrenciler 10-16 saat olmak üzere İngilizce ağırlıklı ders görüyorlardır. Akademik derslerin yanı sıra Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik gibi sanat ve spora dayalı derslerin uygulamasını da kaldırmışlardı. Çanakkale’de Cevatpaşa Ortaokulu’nda bu uygulamayı yaptılar. İki yıldır yapıyorlar. Küçükkuyu’da Fernur Sözen Ortaokulu’nda da bu uygulamayı yaptılar. Bazı ilçelerde de var bu uygulama. Dil ağırlıklı olan proje ortaokulları. Bunun uygulanabilirlik seviyesine baktığımız zaman yani MEB bir proje uygulamadan önce mutlaka öğretmenlere sormalı, fikirlerini almalı. Bu konuyla ilgili eğitim sendikalarının da düşüncelerini almalı. Hala pilot olarak uygulanıyor, resmi alana geçirilip, geçirilmeyeceği daha tam belli değil. Ne zaman geçileceği de belli değil. Sosyal medyada önümüzdeki dönem müzik, beden eğitimi ve görsel sanatlar gibi derslerin kaldırılacağı yoğun olarak konuşuluyor. Bu konuda şu anda yasal bir düzenleme, mevzuat falan yok. Sadece sosyal medyada vatandaşların kullandığı bir paylaşım” dedi.
Bu uygulamanın başarı getirip, getirmeyeceği konusunda da bilgi veren Mantaş, “Belki dil eğitimi açısından okullara farkındalık kazandırabilir, ama Türkiye’deki eğitimdeki başarısızlığa çözüm olacağını sanmıyorum.  Şundan dolayı zannetmiyoruz, çünkü 1 milyon öğretmen ve 18 milyon öğrenci ile eğitimde neden bir mucize yaratmadığımızın sebepleri eğitimin bilimsellikten uzaklaşması ile ilgili. Türkiye bilimsel eğitimden uzaklaştıkça ve dinsel eğitim, imam hatipleşme ve gerici eğitim modeline yaklaştıkça eğitim daha fazla başarıdan uzaklaşıyor ve kötüye gidiyor. Türkiye’de özellikle sınav sonuçlarına baktığımız zaman bunu görebiliyoruz. Eğitimi değerli kılabilmek için mutlaka çalıştaylar düzenleyerek, bu çalıştaylardan çıkan fikirlerin ve düşüncelerin öncülüğünde bir çalışma modeli ortaya konulmalıdır. Bu yapılan pilot uygulamalarında çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor Türkiye’de.  İngilizce ağırlıklı olduğu için norm kadro uygulamalarında çok fazla İngilizce öğretmen açığı ve ihtiyacı doğdu. İngilizce öğretmen normları şişirildi. Eğitim, Görsel Sanatlar, Beden Eğitimi, Müzik gibi o yaşlardaki çocukların ihtiyaç duyduğu alanlar ile ilgili de norm fazlalıkları oluştu ve öğretmenler de bu konuyla ilgili mağdur oldu. Birçok sendika bu anlamda bu uygulamanın çok başarı getirmeyeceğini ve sağlıklı olmadığını vurgulasa da bakanlık, ısrarla o projesine devam ediyor, ama hayata geçirmiş değil, sendika olarak takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım