Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın düzenlediği "Homeros'tan Günümüze Troya" Konferansı Çanak Hotel’de gerçekleştirildi.
Konferansta Troya Kazı Başkanı Prof.Dr. Rüstem Aslan Homeros, İlyada ve Troya ile ilgili geçmişten günümüze yapılan araştırmalar, devam etmekte olan kazılar, keşif ve yorumlar ele alındı.

İlyada ve Odessa destanlarında geçen ve Troya'yı çevreleyen lokasyonlardan fotoğraflar ile örnekler veren Prof. Dr. Aslan, çok sayıda yabancı yapımcının Troya Belgeseli hazırlama sürecinde olduğunu ifade etti. Troya kazılarının tarihsel sürecini de aktaran Prof. Dr. Aslan, 1863 yılında Frank Calvert ile başlayarak, Heinrich Schliemann, Wilhelm Dörpfeld, Carl W. Blegen, Manfred Osman Korfmann süreçlerini anlattı. Schliemann'ın kazılar sırasında ilk kez fotoğraflama yaptığını da sözlerine ekleyen Aslan, "Arkeolojik buluntuları ile İlyada'yı ispatlamaya çalışırdı. Öte yandan, Osmanlı Devleti Troya'yı fark etmiş bir devletti. 1871 fermanında eğer Troya'ya ait duvarlar çıkarsa bunlar halka sergilensin ibareleri vardı. Siyasi ve ekonomik krizler nedeni ile Osmanlının yaralı olduğu bir döneme denk gelmişti” dedi.

Kazılarda amacın Troya Savaşını ispat etmek olduğunu da sözlerine ekleyen Aslan, "Troya ile ilgili tartışmalar her dönemde devam etmiştir. Troya'da bir yere dokunduğunuzda kılcal damarlara kadar inersiniz. Dünyanın en çok bilinen arkeolojik planı Troya planıdır" dedi.

Carl Blegen kazılarına iznin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğini de aktaran Aslan, "1932 yılında bu izin verilmiştir. Atatürk'ü Çanakkale Savaşları sırasında Alman Subaylar ile Troya sohbetleri yaptığı da bilinmektedir" dedi. Müze fikrinin Korfmann tarafından ortaya atıldığını da aktaran Aslan, "Türkiye'de ilk milli park planı Troya'ya aittir ve  dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylanmıştır. Demirel, o dönemde İbrahim Bodur ile yaptığı bir görüşmede İbrahim bu müze olacak' demiştir" ifadeleri ile anılara da yer verdi.

 Son beş yılda yapılanları da anlatan Aslan, son buluntuları da fotoğraflar ile anlatırken, “Çanakkalelilerin Troya'ya ödeyecek borcu çoktur. Troya Kudüs'ten sonra en çok araştırılan yerdir. Siz rehberlere de bu anlamda çok iş düşüyor" dedi.

Sunumun ardından soru-cevap kısmına geçildi. 150 yıldan fazla yıldır gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan çıkan buluntuları ile insanlığı görkemiyle büyüleyen Troya’nın anlatıldığı konferans yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konferansa turist rehberleri, turist rehberi adayı öğrenciler, ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü öğrencileri ve yakınları yer aldı.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, “Bilgi ve tecrübelerini paylaşarak konferansa katkı sağlayan Prof. Dr. Rüstem Aslan'a teşekkür ederiz “dedi. Konferans sonunda Müşterioğlu tarafından Aslan’a plaket takdim edildi.
 
Dilvin Altıkardeş