2019 yılının en önemli gündem maddelerinden birinin imar barışı olduğunu kaydeden Müdür Bolat, “İmar barışı fırsatçılığına geçit yok”dedi.      
 
Çanakkale merkezde görevli tüm Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü personelin katıldığı toplantıda Ömer Bolat, 2019 yılındaki faaliyetleri ana başlıklar halinde yaparken, şube müdürlerine ve personellerine’ de emekleri, özverili çalışmaları ve katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
2019 yılının en önemli gündem maddelerinden biri olan İmar Barışı kapsamında İmar ve Planlamadan Sorumlu Şube Müdürlüğünün çalışmalarını değerlendiren Ömer Bolat,  2019 yılında Çanakkale’de toplam 39898 adet Yapı Kayıt Belgesi alınmış olduğunu, tamamlanan çalışmaların sonuçlarından elde edilen verilere göre Ayvacık, Lapseki, Eceabat ve Gelibolu İlçelerinde toplam 12870 yapının incelendiğini, 1316 adet yapı /eklentinin 31.12.2017 tarihi ve sonrasında kaçak olarak yapıldığının, 9135 adet yapının ise bir aykırılık içermediğinin tespit edildiğini ifade etti.
 
Yapı Kayıt Belgelerinin doğru alınıp alınmadığının gerek beyan, gerek yapılış tarihi itibariyle sistemde incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Bunların içinde uygun olmayanlar tespit edildiği takdirde iptal işlemi ile yasal işlemlerin uygulanacağını söyledi. Ayrıca, şikâyetler üzerine bizzat mahallinde tutanak tutularak belirlenen, 31.12.2019 tarihi itibariyle 474 adet Yapı Kayıt Belgesinin iptal edildiğini, 348 adet suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Bolat, Çanakkale’de İmar Barışı fırsatçılığına geçit verilmeyeceğinin, kaçak olduğu tespit edilen yapılar hakkında yasal işlemlerin ivedilikle yerine getirildiğinin ve getirilmeye devam edileceğinin altını çizdi. İmar Barışını istismar eden, kaçak yapı durumuna düştüğü tespit edilen ve hukuki işlemleri tamamlanan yapılardan 45 adetinin yıkıldığını kaydeden Ömer Bolat, Çanakkale’de kaçak yapıya fırsat verilmeyeceğini, konunun takibinin ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı. 
 
“Sıfır atık için farkındalık büyüyor”
 
Bakanlığın en önemli projelerinden “Sıfır Atık” konusunda 2019 yılında Çanakkale’de hedeflendiği üzere plastik poşet ve plastik kullanımının doğada meydana getirdiği zararlar, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, bez çanta kullanılması üzerine farkındalık yaratıldığını ifade eden Ömer Bolat, Çevre Yönetimi ve Denetiminden Sorumlu Şube Müdürlüğünce Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar doğrultusunda başlayan uygulamalar hakkında yapılan bilgilendirme toplantıları ve şehrin belli noktalarında kurulan stantlarda bez çanta dağıtılıp vatandaşa yapılan bilgilendirmelerle bu yolda büyük aşama kaydedildiğini ifade etti. Ayrıca, okullarda geleceğin minik çevrecileriyle bir araya gelinerek yapılan etkinliklerde Sıfır Atık Projesinin amacı olan israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılıp atıkların geri dönüştürülmesi, çevre dostu tüketim alışkanlıkları kazanılması yönündeki sunumların ve uygulamaların da önemine değindi. 
 
“Riskli yapıların yıkımı devam ediyor”
 
Bolat, “Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğünce; 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 23 adet binanın risk tespiti yapıldı, riskli olduğu kesinleşen toplam 58 adet binanın yıkımı gerçekleşti. Yıkılan binalarda ikamet eden 74 malik ve 7 kiracıya toplam 1.460.512,00 TL tutarında kira yardımı yapıldı” dedi.
 
“Ayvacık ve Ezine köylerindeki deprem konutlarının inşaatı ve alt yapı çalışmaları devam ediyor”
 
20 Şubat 2019 tarihinde İlimiz Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem için oluşturulan hasar tespit ekiplerinin deprem bölgesindeki çalışmalarıyla maddi hasarların tespit edilip vatandaşların yaralarının sarılması için hızla harekete geçildiğini belirten İl Müdürü Ömer Bolat, 2017 yılında Ayvacık’ta meydana gelen depremin ardından Ayvacık ve Ezine İlçelerine Bağlı Köylerde Afet Konutu Yapım İşi projesi kapsamında 20 köyde 246 konutun yapımına başlandığını, yeni deprem yönetmeliğine uygun, en kaliteli yapı malzemeleri kullanılarak yapılan inşaatların devam ettiğini, örnek bir proje olarak vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.
 
Ayrıca, Proje ve Yapım İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğünce; 2019 yılı içinde 214 adet ihaleye ve ödeneğe esas yaklaşık maliyet hazırlandı.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat’ın paylaştığı verilerin ardından verilen hizmetlerin hem vatandaş hem de personel açısından iyileştirilmesi konusunda öneriler ve 2020 yılı hedeflerinin ortaya konmasının ardından toplantı sona erdi.  
 
Dilvin Altıkardeş