Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarımsal kredilerde faizin indirildiğini ifade ederek, yüzde 9'a kadar düşen kredilerdeki faiz desteği oranlarında da değişikliğe gittiklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkanı getiriyoruz" dedi. Doğal afetler nedeniyle kredilerinin geri ödemesini yapamayan çiftçiler için haberin müjde niteliğinde olduğunu belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, doğal afet yaşayan çiftçilerin daha da zor duruma düşmemeleri için çiftçiler adına yeniden yapılandırma taleplerini her zaman üst makamlara ilettiklerini ifade etti.

Kaya açıklamasında doğal afet yaşayan çiftçilerin bu yönde bir beklenti içinde olduklarını dile getirerek, “ Devletin uygulamış olduğu politikalardan, iklim şartlarından, doğal afetlerden dolayı bir kısım üretici Ziraat Bankası’na olan kredi geri ödemelerini yapmakta büyük sıkıntı yaşıyordu.  Bu nedenle Ziraat Odaları’na da çiftçilerimizden çok yoğun talepler geliyordu. Tabii biz Ziraat Odaları olarak çiftçilerimizin bize gelen sorunlarını üst makamlara iletiyorduk. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklaması doğal afet yaşayan üreticilere müjde niteliğindedir. Bu aşamada doğal afet yaşayan üreticilerimizin kredi geri ödeme sıkıntısı Ziraat Bankasına giderek borcun 5 yıla tekrar vadelendirilmesi çiftçi için çok önemli ve çok kıymetli” dedi.

“Kredi geri ödeme yapılandırması alışkanlık haline getirilmemeli”
Bakan Albayrak’ın Ziraat Bankası’na borcu bulunan ve doğal afet yaşaması nedeni ile kredi geri ödemesinde sıkıntı yaşayan çiftçilere yapılan bu düzenlemenin tekrarlanması gerektiğinin de altını çizen Kaya, “Ancak bu durum alışkanlık haline getirilmemeli. Sürekli borçların yapılandırılması olmaz. Borçların yeniden yeniden yapılandırılması değil, düzenli ödenmesini sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi lazım. Bu arada kredi geri ödemesini zamanında yapan çiftçilerin de mükafatlandırılması gerektiğine inanıyorum. Sosyal sıkıntı oluşmaması içinde kredilerini ödeyen ile ödemeyen arasında da fark olmalı, ödeyen çiftçilere belirli kolaylıklar sağlanmalı. Dediğim gibi bu haber doğal afet sebebi ile kredi geri ödemelerini yapamayan çiftçilerimiz için süper bir haber oldu” diye konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal