Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretin 2020 için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüzde 15.04 olarak belirlenen yeni ücret çalışan kesimin beklentisinin de hayat pahalılığının da çok altında kalınca tepkiler yükselmeye başladı.
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, “Bu ücret ile emekçi, yoksulluk sınırına, hayat pahalılığına ezdirilmiş oldu. Bir ailede çalışan iki asgari ücretlinin yoksulluk sınırına ezdirilmemesi adına talebimiz net 3 bin 200 lira idi. Kredi kartı borçları, tüketici kredileri, eksi hesaplar her geçen gün artıyor. Bununla birlikte intihar vakaları da artıyor. Konfederasyonumuzdan gelecek haberi bekliyoruz. Basın açıklamaları ve eylemler yapabiliriz. Zor zamanlardan geçiyoruz ve daha zor günler bekliyoruz” dedi. Görüşlerini sorduğumuz kent halkı ise yeni asgari ücret değerlendirmelerin de işçi de mutsuz, işveren mutsuz ortak kanaatine vardı.

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücretin 2020 için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüzde 15.04 olarak belirlenen yeni ücret çalışan kesimin beklentisinin de hayat pahalılığının da çok altında kalınca tepkiler yükselmeye başladı.

“YİNE HER SENE OLAN OLDU, SÖYLENENLER YERİNİ BULMADI”
Türk İş ve DİSK’in asgari ücretle ilgili beklentilerinin karşılanmaması sebebi ile eylemsellik sinyali beklediklerini vurgulayan DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı  Metin Ceylan, emekçinin yoksulluk sınırına ezdirilmemesi için 3 bin 200 liralık talepte bulunduklarını ifade ederek, “DİSK Konfederasyonuna bağlı sendikalar olarak talebimiz net 3 bin 200 lira idi. Bunun da sebebi bir ailede çalışan iki asgari ücretlinin yoksulluk sınırına ezdirilmemesi idi.  Bu ücret en azından yoksulluk sınırına yaklaşacak ve yeterli olacaktı. Artan vergiler karşısında emekçinin ezdirilmemesini istedik fakat maalesef yine her sene olan oldu, söylenenler yerini bulmadı. Türk İş’in 2 bin 578 lira talebi vardı, masadan kalkacağını söylemişti. Ama 2 bin 324 liraya sözleşme bağlandı” dedi.

“ÇARŞININ PAZARIN ENFLASYONU YÜZDE 30”
Türk İş ve DİSK’in asgari ücretle ilgili beklentilerinin karşılanmaması sebebi ile eylemsellik sinyali beklediklerini vurgulayan Ceylan, “Kredi kartı borçları, tüketici kredileri, eksi hesaplar her geçen gün artıyor. Bununla birlikte intihar vakaları da artıyor. Birçok emekçi arkadaş kredilerini ödeyemiyor. Çanakkale yerelinde konuşuyorum, bu arkadaşlar bize de geliyor, bilgimiz oluyor. Hedeflenen enflasyon yüzde 10, gelen zam yüzde 15 Bu yetersiz.  Çarşının pazarın enflasyonu yüzde 30 seviyelerinde. Yeni yıl ile birlikte yeni zamlar da gelecek. Tüm vergilere yüzde 22.58 zam yapıldı. Bu 2 bin 324 lira yeni gelecek zamların karşısında da zaten ezilecek. İki asgari ücretli bir ailenin, çocukları varsa geçim şansı yok. Doğalgaza elektriğe gelen zamlar ortada. Bununla ilgili konfederasyonumuzdan gelecek haberi bekliyoruz.   Basın açıklamaları ve eylemler yapabiliriz,  ortak bir karar bekliyoruz. Zor zamanlardan geçiyoruz ve daha zor günler bekliyoruz” dedi.
Çanakkaleliler ise yeni asgari ücreti değerlendirirken ne işçinin ne de işverenin mutlu olmadığı yönünde ortak kanaat ortaya koydu.

“Bu ücretle çalışanların da insanca yaşamaya hakkı var”
Yeni asgari ücretle ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkaleli işletmeci Mümin Patan, “Yaptığım iş açısından kış mevsiminde olmamız ve piyasalardaki nakit akışının az olması sebebiyle çalışanlarımıza vereceğimiz ücretler bizi öncelikli olarak alakadar etmektedir. Bu rakamlar her ne kadar işverene külfet gibi görünse de ekonomiye katma değer olarak geri döneceğine inanıyorum. Sonuç olarak bu ücretle çalışanların da insanca yaşamaya hakkı var” dedi.

“İşveren de mutsuz işçi de
Okşan Beycan, “ Çalışanlar bir beklenti içerisinde idi, ama beklenen yine olmadı. Çevremdeki herkesin mutsuz  olduğunu görüyorum.  Bu artış, yeterli bir artış değil. Emeklilere bakıyorsunuz onlar da zor geçiniyor, işverene bakıyorsunuz maaşları zor veriyoruz diyor. Evde iki kişi çalışsanız  4 bin 600 lira geliriniz olur. İki çocuk ve  kiralık bir evde bu ücretle  nasıl geçinilir, bilemiyorum.  Allah yardımcımız olsun”

“Umutsuzluk yasadışı yollara iter ya da intihara sürükler
Psikolog Nurşen Güngör Albayrak, “Ne yazık ki asgari ücretliler artık sefalet içinde, hele tek maaş ve kirada iseler çaresiz. Umutsuzluk yasadışı yollara iter ya da intihara sürükler. Adaletsizlik düşüncesi sonunda öfke krizlerini ve şiddeti arttırır. Her geçen gün ahlaki değerlerini yitirmiş bir topluma dönüşme utancı içindeyiz. Yazık” dedi.

“Ekonomik sıkıntıda olan firmaları düşünmeli”
Muhsin Cesur, “Tabii yeterli değil ancak ekonomik sıkıntıda olan firmaları düşününce bundan fazlasını vermeleri daha da ciddi sıkıntılara yol açardı, ticaret yapanlar, personel çalıştıranlar için ciddi bir yük oluştu. Şimdi bu durum işsizliğin daha da artmasına sebep olacak, işçi çıkarmaları başlayacak, işsizlik artış gösterecek, yani işçi açısından da patronlar açısından da sıkıntı büyük” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen