“Tasarrufla borç ödenmez, ek gelir lazım”
Halkın Belediyesini birlikte inşa etme, kol kola, hep birlikte yönetmek anlayışı ile çıkılan yolda Kepez Belediyesi birinci Halk Günü Toplantısında vatandaşlar Belediye Başkanı Birol Arslan’a ve belediyenin ilgili birim müdür ve yetkililerine birebir sorunlar ile ilgili sıkıntılarını aktardılar. Ulaşım, yollar, çevre temizliği ve halk tarafından önerilen görüşmeler konuşuldu. Toplantıda Başkan Arslan Kent Konseyi kurulacağını da belirtti. Tasarrufla borçlar ödenmez, ilave gelir buluyoruz” diyen Arslan, ek gelir kaynakları getirecek projelere de imza atacaklarını söyledi.
“HALK GÜNÜ, ESNAF GÜNÜ YAPACAĞIZ DEDİK”
Halk Gününün açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Birol Arslan, seçim öncesi verdiği vaatlerden bir olan Halk Gününün ilkini gerçekleştirdiklerini belirterek “31 Mart seçimleri öncesinde sizlere vaatlerimizi sunduk, projelerimizi anlattık, yapacaklarımız paylaştık. Su, ulaşım, çöpler dedik, sosyal belediyecilik ve yeşil belediyecilik dedik. Kazandığımız ilk günden sonra çalışmalarımıza başladık. Çözüm anlamında kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerimizi, projelerimizi hazırladık.  Şeffaf, hesap veren, güçten değil halktan yana olan Belediye olacağız dedik. Halk günü, esnaf günü yapacağız dedik. Bu anlamda ilk halk günümüzü de sizlerle beraber yapıyoruz.  Bugün burada mahallelerinizdeki sorunları dile getirip, Kepez ile ilgili projelerinizi anlatacaksınız.  Aynı şekilde esnaflarımızı ve Oda Başkanlarımızı da burada ağırlayacağız.   Oda Başkanlarımız sadece aidatlarını almayacak, aynı zamanda esnafların haklarını da savunacaklar” dedi.
Arslan konuşmasının devamında “Çağdaş, sosyal, çevreye duyarlı, hizmet odaklı, kültür odaklı bir Belediye olarak hareket edeceğiz. Bu değerlerine sıkı sıkı bağlı bağlı Belediye Meclis üyelerimiz, Belediye personellerimiz, bürokratlarımız, kent konseyimiz ve ayrıca siz halkımızla birlikte  yöneteceğiz dedik.  Ben belediye başkanı olarak personelimiz ile eşgüdüm içinde sorunlarımızı konuşacağız, tartışacağız ve çözümleri birlikte bulacağız. Kepez’i 31 Mart öncesinde söz verdiğimiz gibi birlikte yöneteceğiz.   Bugüne kadar hep biz konuştuk. Artık istiyoruz ki halkımız konuşsun” dedi.
“GÜÇLÜ BİR KENT KONSEYİ GELİYOR”
Belediye Başkanı Birol Arslan’ın Kent Konseyini kurma planına vatandaşlar da destek vererek katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirttiler Bunun üzerine Belediye Başkanı Birol Arslan “31 Mart öncesindeki seçim çalışmalarımızdaki felsefemiz birlikte yönetmekti ve vaatlerimizin en başında da birlikte yöneteceğiz anlayışı vardı.  Kuracağımız Kent Konseyi vasıtası ile sokağımıza, mahallemize ulaşacağız. Esnaflarımız, muhtarlarımız ve Kepez halkımız bunun içinde olacak. Bunların yanında biz de belediye personellerimiz ile bunlarla beraber eşgüdüm içerisinde bu halk günlerini gerçekleştirerek hizmetlerin en iyisini halkımıza ulaştırmaya çalışacağız. Güçlü bir Kent Konseyi geliyor. Bunun çalışmalarına başladık ve Belediyemize ait bir noktayı tahsis ettik. Bunun dışında Kepezdeki Esnafların ve diğer sivil toplum kuruluşlarının listesini istedik. Dernekler İl Müdürlüğüne de en kısa sürede çağrımızı gerçekleştireceğiz.  Kurulduktan sonra Kent Konseyimiz ile birlikte halkımıza en doğru hizmeti getirmeye çalışacağız” diye konuştu.
“TASARRUFLA BORÇLAR ÖDENMEZ, İLAVE GELİR BULUYORUZ”
Belediyenin gerçekleştireceği projeler hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Birol Arslan “Seçim vaatlerimizin içinde bulunan güneş panellerimiz ile ilgili bu hafta içerisinde bir danışmanlık şirketinin yetkilileri geliyor. Yani Atık Su Arıtma Tesisimize kuracağımız güneş panelleri ile enerji üreteceğiz. Ama İlave Gelir Kaynaklarına ihtiyacımız var. Borçlu olabiliriz,  ama ilave gelir kaynaklarımız ile anca borçlarımızı ödeyebiliriz. Göreve geldiğimiz günden bu yana tasarruf kullanmaya başladık ama  tasarruf yaparak bu borçlar ödenmez. Bunun için de projelerimizi hazırladık ve bu projelerimizi, ekonomik gücümüz olmadığı için, kasamızda para olmadığı için ilave gelir olarak Avrupa Birliğini kullanacağız. Şu anki projemiz, Atık su arıtma tesisine yapacağımız güneş panellerimizin fonlarının yüzde 75’ini Avrupa Birliğinden almayı planlıyoruz. Yüzde 75 çok büyük bir para. Bunu başarabilirsek çok önemli bir projeyi sonuçlandırılmış olacak. Sadece yüzde 25’inin kazamızdan çıkacağı bu proje işle çok büyük bir gelir elde etmeyi planlıyoruz” dedi. 
“EN BÜYÜK SORUNUN SU OLDUĞUNU BİLİYORUZ”
Vatandaşların en büyük şikayeti olan Su sorusuna yönelik iki çözüm önerilerinden biri için Kepez halkından görüş alan Belediye Başkanı Birol Arslan “Kepez’de 21’inci yüz yılda hala suların kirliliğini konuşuyoruz. Bu benim açımdan çok üzücü bir şey. Seçim öncesi halk ile yaptığımız anketler ve yaptığımız görüşmeler neticesinde en büyük sorunun su olduğunu biliyoruz. Biz de arkadaşlarımız ile beraber bu noktada çalışmalara başladık. Su sorunu çözümü kapsamında iki tane çözümümüz var. Kısa ve uzun vadede gerçekleştirileceğimiz bu çözümün kısa vadede olanında biliyorsunuz Kepez’in içinden Dardanos ve Güzelyalı’ya geçen su hattımız var.  Bu hattan su alabiliriz. Uzun vadeli çözümde ise arıtma tesisi yapmamız gerekiyor. Ama bu uzun vadeli çözümümüze 4 ile 5 yıl arasında ulaşabiliriz. O yüzden halkımızın bize verdiği ivedi sorunu çözme noktasındaki kısa vadeli çözüm Çanakkale Belediyesinin Dardanos ve Güzelyalı’ya geçen suyunu kullanmak.  Ben bunu kendim yaptım oldu da yapabilirdim. Ama Halk günü vesilesi ile bu konu ile ilgili halktan yetki almak istiyorum. Halk bana bu konuda yetki verirse Çanakkale Belediyesi ile anlaşabiliriz” dedi.
“LİMANDA ARTIK AMONYAK YÜKLEMESİ YAPILMAYACAK”
Geçtiğimiz günlerde Kepezde yaşanan Amonyak sızıntısı nedeni ile Beldede yaşayan halk büyük bir paniğe kapılmıştı. Konu Halk Günleri’ne taşındı. Bir vatandaşın sorması üzerine konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Birol Arslan, “Valilik izni ile bir LPG tankerine amonyak yüklenmişti ve tesislerden sızan amonyak nedeni ile oluşan kokuya hep birlikte maruz kalmıştık.  Valilik izni ile yapılması ve Limanın içinde olması dolayısı ile bu konu tamamen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün görevi. Bu sızıntı ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD, Emniyet o bölgede derhal gerekli önlemleri aldı. Oradaki Sızıntı Limanın içinde değil Geminin içinde bir sızıntı olmuştu.  Yaşanan bu sızıntı ile ilgili Bakanlığa kadar raporlar gitti.  Liman Başkanlığından aldığım bilgilere göre artık limanda kesinlikle bir amonyak yüklemesi yapılmayacaktır.  Yapıldığında da biz de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yaptırım gücümüzü sonuna kadar kullanacağız” diye konuştu.
Seda Atan