Çanakkale Bakkallar Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir 2019 yılının bakkal esnafı açısından değerlendirmesini gazetemize yaptı.
Kente 618 bakkalın faaliyet gösterdiğini ve yakın gelecekte bakkallık mesleğinin tamamen yok olacağını ve piyasanın tamamen zincir marketlere kalacağını ifade eden Başkan Kandemir, “Devletin bütün kademelerinde, Genel Başkanımız başta olmak üzere, tüm yetkililer tarafından, başvurularımız olduğu halde sesimize hiç kimse kulak vermedi. Ben ileride bakkalların olacağını sanmıyorum. Bu zincir mağazaların şehrimize hiçbir katkısı yok.  Bakkal komşusunun cenazesine gider, düğününe gider, yeri gelir evinizin anahtarını teslim edersiniz.   Veresiye alışveriş artık sadece bakkallarda kaldı. Bu noktada tüketicilerin tercihleri de çok önemli.  Zincir mağazaların açılmasına yeni düzenlemeler gelecekmiş. Çanakkale için artık gerek yok, açılacağı kadar açıldı. Bir sokakta dört büyük marketin olduğunu görüyoruz. Aynı sokakta iki de bakkal var. Bu iki bakkal, dört büyük market ile nasıl mücadele etsin?” dedi.

Çanakkale Bakkallar Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir 2019 yılının bakkal esnafı açısından değerlendirmesini gazetemize yaptı.
Her sene durumları daha da kötüye giden bakkalların yakın gelecekte yok olacağını ifade eden  Başkan Kandemir, “2019 yılında bakkallarımız sayısı azalmasa bile, adaletsiz rekabet koşulları ve sıralı zincir marketler, onları giderek daha da zor durumda bırakıyor. Devletin bütün kademelerinde, Genel Başkanımız başta olmak üzere, tüm yetkililer tarafından, başvurularımız olduğu halde sesimize hiç kimse kulak vermedi. Biz derdimizi anlatmaya çalıştık, esnaf için elimizden geleni yaptık ama başarılı olamıyoruz.   Bakkallar Odası Başkanı olarak, esnafımızın düştüğü durumdan üzüntüye düşüyorum. Esnafımız şunu da bilmeli ki,  biz kanun yapıcı değil uygulayıcı kısımdayız.  Biz her platformda onların sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.

“REKABET KOŞULLARI ADİL VE EŞİT DEĞİL”
Zincir mağazaların rekabet şartlarının bakkalları yok etmeye yönelik olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kandemir, “Şu anda sıralı zincir mağazalara verilen yetkiler, tüm illerimizdeki küçük esnafı yok etmeye yakınlaştırdı. Ben ileride bakkalların olacağını sanmıyorum.   Rekabet koşulları adil ve eşit değil.  Zincir mağazaların yapmış oldukları tanıtıcı reklamları, el ilanlarını hemen her yerde görüyoruz. Apartmanlara koyuyorlar, dükkânlara koyuyorlar, yeri geliyor bakkal eşiğine bile reklam bırakılıyor.  Bu aynı zamanda çevre kirliliği demek” dedi.

“TÜKETİCİLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
Bakkalların her zaman tüketicinin yanında kaldığını ama tüketicilerin bakkal kültüründen giderek uzaklaştığını ifade eden Başkan Kandemir, “Bu zincir mağazaların şehrimize hiçbir katkısı yok.  Bakkallar bizim öteden beri kültürümüzün de içinde yer alan bir öge.   Bakkal komşusunun cenazesine gider, düğününe gider, yeri gelir evinizin anahtarını teslim edersiniz.   Veresiye alışveriş artık sadece bakkallarda kaldı. Bu noktada tüketicilerin tercihleri de çok önemli. Tüketicilerin bilinçli, duyarlı ve tutarlı olmasını yürekten talep ediyoruz. Bakkal bir sokağın gözü kulağıdır. Sokakta yanan bir ışıktır, güvendir. Sabahın en erken saatte açılan, gecenin en geç kapanan dükkânıdır. Yeri gelir, bakkal komşunuzdur, dükkân açtırırsınız.  Suç oranına baktığımız zaman karanlık yerlerde daha çok suç işlenir. Bakkal sokaktaki suç oranını düşürür.

ZİNCİR MARKETLERİN AÇILMASINA BELLİ SINIRLAR GETİRİLECEK
Öte yandan,  perakende ticarete yeni kurallar getiren yasa teklifi hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre üzerinde çalışılan yasa ile birlikte, zincir marketlerin açılmasına belli sınırlar getirilecek. Böylece rekabet edemez duruma gelen bakkallar ve küçük esnaf korunacak. Ticaret Bakanlığı ve milletvekillerinin üzerinde çalıştığı “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi” hakkındaki yasada yapılacak değişiklikle; zincir marketlerin birbirine yakın mesafede açılmasını önleyen adımlar da atılacak. Zincir marketlerin her yerde açılmasına sınır getirilecek. Nüfus kriteri ve marketlerin birbirine uzaklığı esas alınacak. Market markalı ürünlerin satışı da kısıtlanacak. Bakkalların da zincir marketlerle rekabet için ucuz mala ulaşmasına imkân sağlanacak. Marketlere yöresel ürün satma zorunluluğu da getirilecek.

“ÇANAKKALE İÇİN ARTIK GEREK YOK, AÇILACAĞI KADAR AÇILDI
Bu yeni durumu da değerlendiren Başkan Kandemir, Çanakkale için çok geç kalındığını vurgulayarak, “Zincir mağazaların açılmasına yeni düzenlemeler gelecekmiş. Çanakkale için artık gerek yok, açılacağı kadar açıldı. Bir sokakta dört büyük marketin olduğunu görüyoruz. Aynı sokakta iki de bakkal var. Bu iki bakkal dört büyük market ile nasıl mücadele etsin” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen