Çanakkale Merkez’e bağlı Erenköy Harmantepe mevkii Mavişehir Konut Sitesi’nin yanındaki parsele verilen ruhsat tartışma yarattı.
Çevre sakinlerinden Jeoloji Mühendisi Celal Köse bir konut inşaatına verilen yapı ruhsatının imar mevzuatına aykırı olduğunu, çarpık yapılaşmaya neden olduğunu öne sürerek, yapının şehir siluetini bozduğunu ve açıktan kat kazanmayı amaçladığını ifade etti. İl Özel İdare’ye acil kodla dilekçe yazdığını söyleyen Köse, yanlıştan geri dönülmesini isteyerek, “Bu duruma bir çözüm bulunmazsa yapı emsal gösterilecek, imar düzeni alt üst olacaktır” dedi.

“KAT KAZANMA AMAÇLI VE HAKSIZ DENİZ MANZARASINA ERİŞİM”
Köse, dört aydır Erenköy’de oturduğunu ve yaklaşık bir ay önce başlayan bir konut inşaatı ile ilgili yaşadığı rahatsızlığı dile getirerek, “Konut imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmektedir. Yapının yasal olarak olması gerekenden fazla haksız yere yükseldiği, sokak görüntüsünü bozduğu ve ayrıca açıktan kat kazanma amaçlı olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda konut kot yükseltme girişimi ile Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni ihlal ederek, daha fazla deniz manzarasına haksız olarak erişim sağlamış olacaktır. Sözü edilen bina ön cephede anayoldan 10 metre geriye çekilmiş, bodrum katının tabanı yol seviyesinden 3 metre kadar yükseltilmiş, açıktan kat kazanma var” dedi.

“SOKAK SİLÜETİ CİDDİ ŞEKİLDE BOZULMUŞTUR”
Yapının bitişiğindeki 6 metre kadar mesafede 2 yıl önce tamamlanan iki katlı bir başka konut binasının bulunduğunu belirten Köse, “Yatay konumdaki aynı ana yola cepheli bu iki binadan yeni olanın bodrum katının üst silmesi ile yanı başındaki eski binanın sonuncu katının üst silmesi aynı seviyededir. İnşaat tamamlandığında yanyana duran iki binanın çatı tepe noktaları arasındaki kot farkı 6 metre olacaktır. Sokak silüeti ciddi şekilde bozulmuştur. İmar yönetmeliğinin genel hükümlerinden biri madde 5 ( 26) bina kot alımını sokak sülüetini bozulmaması şartına bağlamaktadır” diye konuştu.

“İNTEPE’DE KONUTLARDA EN ÖNEMLİ ÖZELLİK DENİZ MANZARASIDIR”
Sözü edilen yerde arsa ve konutları değerli kılan en önemli özelliğin deniz manzarası olduğunu kaydeden Köse, “Bu durumda daha arkada bulunan konut ve arsaların deniz manzaralarının önü kapatılıp, değerleri azaltılırken, söz konusu taşınmazın değer aratacaktır” dedi.

“EMSAL TEŞKİL EDER”
Bu durumun ileride Erenköy’de benzer parsellerde sorun çıkaracağını iddia eden Köse, “Yapı emsal gösterilecek, imar düzeni alt üst olacaktır” şeklinde konuştu. Çanakkale İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne 5 Aralık’ta acil koduyla bir dilekçe yazdığını belirten Köse, verilen sürede  cevap alamadığını söyledi.  
Erenköy’ün zemininin zayıf ve duyarsız olduğunu, yapılaşma kontrolünün çok ciddiye alınması gerektiğini de belirten Köse, usulsüz yapı ruhsatı konusunda şikayetçi olduğunu ve konuyu yargıya kadar taşıyacağını ifade ederek, “Usulsüz olarak verilen kot nedeniyle yüksek eğimli zeminde yapılan dik ve derin kazı şevi yamaç yukarıdaki komşu binayı kayma ve yıkılma tehlikesine maruz bırakmıştır. Erenköy, 1’nci derecede deprem bölgesinde bulunan heyelanlı bir yerdir. Mevzuata uygun olmayan yapı ruhsatı veriyorsunuz. Yanlış yapıyı durdurun, ya da yıkın” dedi.

Mine Tarım