Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  önümüzdeki belediye meclis toplantısında Cevatpaşa Ortaokulu önündeki 3 bin metrekarelik belediyeye ait arsanın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisini gündeme getireceklerini ifade ederek, “ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen tahsis yazısına prosedür gereği ret cevabı verdik.  Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ndeki ön tahsisin iptali ve yeni tahsis için belediye meclis kararı olmadan hareket edemeyiz. Biz belediye olarak vatandaşın, öğrencinin, esenlik içerisinde yaşaması için varız ama bunu yaparken devletle işbirliği ve iletişim içerisinde olmalıyız” dedi.
 
Eğitim ve öğretime destek anlamında her zaman hazır olduklarını ifade eden Başkan Gökhan, 2020 yılı belediye bütçesinden, eğitim ve öğretime destek amaçlı kullanılması öngörülen bütçenin 4 milyon 2 bin 500 yüz lira olduğunu açıkladı. 2019 yılı boyunca belediye bütçesinden 3 milyon liralık bir harcama ile okullara destek olduğunu da ifade eden Başkan Gökhan, “Biz okul ziyaretlerine eksikleri yerinde görmek ve talepleri dinlemek için gidiyoruz” dedi.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2020 yılı belediye bütçesinden, eğitim ve öğretime destek amaçlı kullanılması öngörülen bütçenin 4 milyon 2 bin 500 yüz lira olduğunu açıkladı.
 
2019 yılı boyunca belediye bütçesinden 3 milyon liralık bir harcama ile okullara destek olduğunu da ifade eden Başkan Gökhan, “2020 yılında, eğitim ve öğretime destek amaçlı kullanılması öngörülen bütçe kalemlerinin toplamı 4 milyon 2 bin 500 yüz liradır. Atölye çalışmalarından, eğitim burslarına, yiyecek alımlarından spor malzemelerine, ulaşımdan kırtasiye alımlarına kadar on farklı kalemde destek sağlayacağız. 2019 yılı başından bu yana da 2 milyon 981 milyon liralık bir harcama yaparak, eğitim materyalleri, kitaplar, spor ve müzik aletleri, özel öğrencilerin taşıma işleri ve eğitim materyalleri, 3D yazıcılar, projeksiyon, bilgisayar gibi teknik donanımlar, öğrenim ve barınma yardımı konularında okullarımıza destek olduk. Ayrıca, 84 milyon 481 bin liralık bir harcama da yaparak,  Destek Hizmetleri Müdürlüğü aracılığı ile on okula ses sistemi,  Fen Lisesi pansiyonuna kurutmalı çamaşır makinesi, güvenlik kabini, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığı ile de okul merdivenlerine eğitici ve öğretici sticker desteği sağladık” dedi.
 
“Ulaşım Müdürlüğü tarafından ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi’ kapsamında tüm okullara araç desteği sağlandı. Okulların talepleri doğrultusunda her türlü lojistik destek, çöp kovası, konteynır, bahçe düzenlemesi, ağaç budamaları, bank, piknik masası, ilaçlama desteği yapıldı.  Özel eğitim sınıflarına dolap, masa ve eğitim materyalleri alımı yapıldı” dedi.
 
Okullardan gelen talepleri 17 yıllık başkanlık dönemi boyunca her zaman öncelikli olarak dikkate aldığını da ifade eden Başkan Gökhan, “ Turgut Reis Ortaokulu yeni binası tamamlandığında,  ses sistemleri, geri dönüşüm kutuları, okul için gerekli perde ve dolaplar,  3D yazıcı, spor malzemeleri konularında da destek sağladık” dedi.
 
3D YAZICILAR ATIL MI KALACAK?
 
Başkan Gökhan, her sene okul ziyaretleri kapsamında okullara kitap hediye ettiğini ancak bazı okullarda kitapların müdür odalarında kaldığını, okullarda kütüphane olmadığını Belediye Meclis Toplantısında gündeme getirmişti. Ayrıca 3D yazıcıların atıl kalmasını istemeyen Başkan Gökhan, bu konuda öğretmenlerin özel eğitim almalarını vurgulamıştı.
 
Böylece, belediye bütçesinden alınan bu 3D yazıcıların öğrencilerin teknolojik anlamda gelişmelerini sağlamak adına,   Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile öğretmenlere eğitim programı açılması gerekliliği doğdu.
 
ÖĞRENCİLERİ DE VATANDAŞLARI DA Z KÜTÜPHANELERE VE HALK KÜTÜPHANELERİNE YÖNLENDİRMELİYİZ”
 
 Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz da konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya, “Bakanlığın yürüttüğü çalışma merkezi okula Z kütüphane kazandırmak ve bu kütüphaneden sivil vatandaşların da faydalanmasını sağlamak yönündedir.   Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar faydalı olur. Okul kütüphaneleri, okulların kendi çabaları ile oluşturduğu yapılardır. Bizim bütün okullarımızda kütüphane olması, tasarım beceri atölyesi oluşturulması yönünde çalışmalarımız var ancak bunlar okul aile birliği ve yönetim iş birliği ile yürütülüyor. Her okulun kütüphanesini güncel tutmak zaten mümkün değildir. Öğrencileri de vatandaşları da Z kütüphanelere ve halk kütüphanelerine yönlendirmeliyiz.  Bunları görmek daha mantıklı. Okul kütüphaneleri her aradığınız kitabı bulabileceğiniz yapılar değildir. Bu çok ekonomik de değil. Bakanlığın çalışması her öğrenciyi Halk Kütüphanelerine üye yapmak hedefinde ilerler. Z Kütüphanelerinin veri tabanları da Halk Kütüphanelerine bağlıdır.  Sistemde aradığınız bir kitap, herhangi bir okulun Z kütüphanesinde varsa bunu size gösterir.  Sistemin bu şekilde evrilmesi doğrudur.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Aralık Ayı Meclis Toplantısında okullarda kütüphanede olmadığından ve 3 boyutlu yazıcılar konusunda yaşanan sıkıntılardan bahsetmiş.  Bizden 3 boyutlu yazıcı dağıtımı konusunda resmi izin istemişlerdi, biz izin verdik. Eğitim de vermek istiyorlarsa, verebilirler. Benim 330 okulum var.  800’den fazla binanın maliyetlerini ve sorumluluklarını alıyoruz.  Madem Başkan Gökhan okullara kitap götürüyor ama kütüphane yok.  Bir protokol imzalayalım, okullara kütüphane kuralım. İl Özel İdare’nin Milli Eğitim’e verdiği desteği unutamayız.  Geçen yıl Çınarlı’daki okul inşaatımıza bizim bütçemizin üstüne 2 milyon lira destek verdi.  Bir okulun donanımsal ihtiyacı olur, yine İl Özel İdare bu ihtiyacı giderir. İki araç verildi Eceabat ve Biga’ya gönderdim.  GESTAŞ aynı şekilde destek veriyor. Çanakkale Belediyesi de destek verse almayacak mıyız?” dedi.
 
“İNSANLARIN SOKAĞINI DÜZENLİYORSAK, OKULUNU DA DÜZENLEYECEĞİZ”
 
Başkan Gökhan da, “Belediye Başkanlığımın başladığı günden bu yana birçok okula destek olduk. Öğretmenler odalarını da düzenledik. Masa da yaptık.  Belediyenin yapabileceği her türlü noktada destek sağladık.  Okul ziyaretlerimdeki amaç da bu. Belediye olarak okulların eksiklerini yerinde görmek ve talepleri dinlemek.  3D yazıcıları verdik. Bu yazıcılar çalışsın istiyorum. Öğretmenler bu konuda kendini geliştirsin istiyorum.  Bu konu şuradan çıktı.  Benim okullara gitmemden rahatsız oluyorlar, bunları duyuyorum. Ama ben sonuç itibari ile okul müdürlerine değil, bu kentin yaşayanları olan öğrenciler ve okul aile birliklerine gidiyorum.  Okullar onların yaşam alanları.  Daha önce bu destekler yasal değil, görev tanımımız içerisinde değildi. Hatta sayıştay geldiğinde bunları neden yaptığımızı sormuştu. Yapmak durumundayız, o insanların sokağını düzenliyorsak, okulunu da düzenleyeceğiz.  Sonra 5193 sayılı yasa ile durum belirlendi.  Ben yasadan önce de yapıyordum. Okullarda siyaset yapılmayacağını bilen bir ahlakta, o siyasi anlayıştayım. Okullarda okulun ihtiyaçlarını konuşurum ve eğitim sistemi ile ilgili genel anlamda düşüncelerimi paylaşırım. Olması gerekeni, görmek istediğimi, çağdaş eğitimin gerekliliklerini anlatırım. Okullara verdiğimiz kitaplar müdürlerin odasında kalmış. Her okulda kütüphane olması gerekir. Bu benim düşüncem. 3D yazıcılar konusunda kurs açalım, eğitim verelim ki o yazıcılar atıl kalmasın” dedi.
 
 
“O ARSANIN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE TAHSİSİNİ SAĞLAYACAĞIZ
 
Öte yandan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Cevatpaşa Ortaokulu önünde bulunan, belediyeye ait  3 bin metrakarelik arsanın spor salonu yapılmak üzere  tahsis yazısına  Çanakkale Belediyesi ret yazısı gönderdi.  Başkan Gökhan da bu talebe önceki belediye meclis kararı gereğince prosedür kapsamında ret yazısı yazdıklarını, önümüzdeki meclis toplantısında süreci hızlandırarak, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne verilen tahsisin kaldırılmasını ve tahsisin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilmesini karara bağlayacaklarını ifade etti. Başkan Gökhan, “Cevatpaşa Ortaokulu önünde 3 bin metrekarelik bir arsamız var, bir de toplanma alanımız var. 3 Bin metrekarelik arsanın Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ön tahsisi konusunda meclis kararı var. Biz şimdi önümüzdeki mecliste,  bir karar alarak, tahsisin iptalini ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisini sağlayacağız.  Kasım Ayı’nda bir ret yazısı yazıldı ama bu prosedür gereği idi. Mevcut durum bu, ortada meclis kararı var. 2 yılda yapılması ve bölge halkı tarafından da, okul saatleri dışında kullanılması şartı ile tahsisini tabi ki sağlayacağız.  Bu konuyu olsun diye ısrar eden benim.  Belediyeler ve İl Müdürlükleri işbirliği içerisinde ve iletişim halinde olurlarsa vatandaşın işini daha çok kolaylaştırmış oluruz. Gençliği ve çocukları ilgilendiren her konuda birlikte hareket etmekte fayda vardır” dedi.
 
“İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMAZSAK, OLAN VATANDAŞA OLUR”
 
İşbirliğinin önemine değinen Başkan Gökhan , “Biz belediye olarak vatandaşın öğrencinin herkesin burada esenlik içerisinde yaşaması için varız ama bunu yaparken devletle işbirliği içerisinde olmalıyız. Tek başına gücümüz de yetmez, mevzuatta buna el vermez. Ancak son iki üç sene de sıkıntılar oluşmaya başladı.  Maalesef devlet tarafında belediyeyi kötülemek, dışlamak gibi bir anlayış var ama bunlar geçici. Biz işimizi yapıyoruz, ben bir ihtiyaç varsa gider gereğini yaparım. İş birliği içerisinde olmazsak, olan vatandaşa olur” dedi.
 
 
“EĞER YENİ BİR İHTİYAÇ DUYULDU İSE, SEFER SAATLERİNİ YENİDEN DÜZENLERİZ”
 
Çınarlı ’da Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler Lisesi’nde yatılı eğitim gören 400 öğrencinin ulaşım konusunda sıkıntılar çektiği eleştirisine de cevap veren Başkan Gökhan, “ Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve Çınarlı Köyü Muhtarı, lise müdürü toplantı yaparak, sefer saatlerini belirler, eksik noktaları tamamlar.  Tek bir m öğrenci olsa bile otobüs kalkar.  Her talep de karşılık bulur. Çocukların gece dönüşleri için otobüs de koyduk.   Öğrencilerin  yeni bir talebi varsa o da karşılık bulur. Okul müdürü bana ulaşabilen biri. Eğer yeni bir ihtiyaç duyuldu ise, sefer saatlerini yeniden düzenleriz” dedi.
 
Özel Haber: Dilek Akşen