Nerede o eski cirolar!
Hediyelik eşyadan tarihi elbiselere kadar pek çok ürünün bulunduğu Aynalı Çarşı’ya yerli ve yabancı tatilciler akın etti. 50’yi aşkın dükkânda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Çanakkale'nin en ünlü çarşılarından olan Aynalı Çarşı'da Arefe günü artan satışlar esnafın yüzünü güldürdü. Durağan geçen Ramazan Ayına kıyasla çarşıdaki yoğunluğun gözle görülür biçimde arttığını belirten esnaflar, satışlardan memnun olsa da yine de eski yıllardaki ciroları yakalayamadıklarını dile getiriyor. Önümüzdeki haftalarda hem üniversiteye giriş sınavları hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri olacağından yeni bir durgunluk dönemine gireceklerini de ifade ettiler.
Kentin en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Aynalı Çarşı’da bayram hareketliliği yaşandı. Durağan geçen Ramazan Ayına kıyasla çarşıdaki yoğunluğun gözle görülür biçimde arttığını belirten esnaflar satışlardan memnun kaldıklarını dile getirdi.
50’yi aşkın dükkânda havludan tespihe, giyim ve ayakkabı ürünlerinden hediyelik eşyaya, Çanakkale seramiklerinden yağlı boya savaş tasvirleri ve minyatürlere kadar binlerce çeşit ürün satışa sunuluyor.
Önümüzdeki haftalarda hem üniversiteye giriş sınavları hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri olacağından yeni bir durgunluk dönemine gireceklerini de ifade etti.
“GEÇMİŞ YILLARDA YAPTIĞIMIZ SATIŞLAR YOK”
 Hale Uzelli, “Çanakkale tatilciler için bir geçiş kapısı,  direk buraya tatil yapmak için gelmeseler de buradan geçerken muhakkak Aynalı Çarşı’ya tarihi yarımadaya uğruyorlar. Her bayram aynı yoğunluğu yaşıyoruz.  İnsanların ekonomik durumları belli, geçmiş yıllarda yaptığımız satışlar yok. Ama baktığın zaman her yerde otomobil yığılı, herkes tatile çıkmış. İnsanlar masraflarını en aza indiriyor, bakıp geçen de çok oluyor” dedi.

“DURGUNLUĞUN ARDINDAN BÖYLE BİR HAREKETLİLİK CAN SUYU GİBİ GELDİ” 
Mustafa Barlas, “Satışlarımız bayram boyunca yoğun geçti. Önümüzdeki hafta normale döneriz. Ramazan ayı oldukça durgun geçmişti. O durgunluğun ardından böyle bir hareketlilik can suyu gibi geldi” dedi.
“HAZİRAN AYI ÖLÜ GEÇER”
Hasan Ar, “Bayramda bir kalabalık oldu.  Hem ramazandan dolayı hem de ekonomik daralmadan dolayı bariz bir durgunluk vardı. İnsanlar dokuz günlük tatilde tabi olarak tatil merkezlerine akın etti, alışverişler yapıldı. Tatilciler bireysel gezenler olduğu için ufak tefek de olsa alışveriş yapıyor. Turla gelen vatandaşlar bizim için çok kazançlı olmuyor. Turlarla gelen birçok insan Anadolu’da ilk defa evinden çıktığı oluyor, az para ile geliyor. Arabadan inerken suyunu da yanına alıyor. Esnaftan bir liralık su bile almıyor. Şimdi bu yoğunluğun ardından üniversite giriş sınavları ve seçimler var. Haziran ayı ölü geçer” dedi.
“ESKİDEN ÇARŞI İNSANLARI ALMAZDI”
Emirhan Ünlü, “Her sene satışlar daha da azalıyor eskiden günlük yapılan ciro ile bugünlerdeki aynı değil. Hediyelik almak isteyenler bile en ucuz ürün ne ise onu alıyor. Burada hediye etmeye değer çok fazla ürün var ama vatandaş artık cebinden para çıkarmak istiyor.   Eskiden çarşı insanları almazdı, dükkan içinde nefes alınmazdı ama şimdi bakan geçiyor” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen