Çanakkale Deniz Savaşları'nda, sırtlayarak kaldırdığı 275 kilogramlık top mermisiyle İngiliz 'Ocean' zırhlısının batmasını sağlayan ve savaşın kaderini değiştiren kahraman Seyit Onbaşı, 80’nci ölüm yıldönümünde adının verildiği camide okutulan mevlitle anıldı.

Çanakkale destanının kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı için 1 Aralık Pazar günü Esenler Seyit Onbaşı Camii’nde Mevlid-i Şerif düzenlendi. Müftülüğe bağlı din görevlileri tarafından Kuran-ı Kerim ve ilahilerin okutulmasının ardından ekolünün son temsilcilerinden emekli imam Enver Balcı tarafından Çanakkale Şehitleri kasidesi ve Peygamber kasidesi okundu.
Programda Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önsözünün yazıldığı Çanakkale’nin önemine vurgu yaparak, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevli Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya sürdüğünü ve ateşleyip İngiliz zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştirdiğini anlattı. Atatürk’ün Onbaşı Seyit ile arasında geçen diyaloğa da değinen Bülbül, Seyit Onbaşı’nın yüce gönüllü olduğunu ve hiçbir talepte bulunmadığını da hatırlattı.

Altuğ Acer