Asgari ücret tespit komisyonu, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Türk-İş’in 2 bin 578 lira zam talebinde bulunduğu toplantılarda işvereni temsilen TİSK'ten 5, işçiyi temsilen Türk-İş'ten 5 temsilci hükümeti temsilen ise 5 kişi daha komisyonda yer alacak. Çalışanlar, geçtiğimiz yıl yüzde 26,05 ile 417 liralık zam almıştı. Bu yılki zam oranları, her iki tarafın anlaşmaya varıp hükümetin onay vermesiyle Aralık ayının sonuna doğru açıklanacak.
7 milyon asgari ücretlinin gözü bu komisyona çevrilirken, kimi vatandaşlar zamlardan umudu kesmiş,  kimisi de 3 bin liranın altındaki maaşın ev geçindirmeye yetmeyeceğini ifade ediyor. 

2020 asgari ücret zam tutarı ve tahmini zam oranları hakkında kentli vatandaşlar görüşlerini, “3 bin liranın altında geçinen insanlar, ona geçinmek denirse, geçiniyor. Asgari ücretliyi zengin görüyorlar, vergi dilimine dâhil ediyorlar. Eğer yetmeyecek bir oranda zam yapacaklarsa bari vergi diliminden çıkarsalar” dedi.
Asgari ücret tespit komisyonu, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. 2020 yılının asgari ücret rakamının belirleneceği toplantıda, her iki sendika da görüşlerini sunacak.

Komisyon toplantılarının ardından açıklanacak olan 2020 asgari ücret zammı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde açıklanacak. Bugün genel görüşmelerin yapılacağı asgari ücret toplantısında, görüşler belirtilecek ve takvim belirlenecek. Asgari ücret zammı için 4 toplantı gerçekleşecek. Asgari ücret zammı için rakamların ise dördüncü toplantıda açıklanması beklenecek.

Mevcut sistemde 2 bin 20 liralık bir asgari ücret alan çalışanlar, şubat ayından itibaren zamlı maaşlarını alabilecek.  Masadaki sendikalardan biri olan Türk-İş’in zam talebi 2 bin 578 lira. Çalışanlar, geçtiğimiz yıl %26,05 ile 417 liralık zam almıştı. Bu yılki zam oranları, her iki tarafın anlaşmaya varıp hükümetin onay vermesiyle Aralık ayının sonuna doğru gerçekleşecek. 7 milyon asgari ücretli çalışanı ve ailelerini yakından ilgilendiren görüşmelerde Türk-İş, asgari ücretli çalışanı temsil edecek. TİSK ise işverenler adına asgari ücret tespit komisyonunda yer alacak.

İşçi, işveren ve hükümet kesiminin yer alacağı masada, TİSK'ten 5, Türk-İş'ten 5 temsilci yer alacak. Hükumeti temsilen ise 5 kişi daha komisyonda yer alacak. Böylece komisyon 15 kişiden oluşacak. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu. Türk-İş, bu görüşlere de komisyonda yer verecek. Asgari ücret komisyonunda sonuçların Aralık ayının son haftası gibi açıklanması bekleniyor.
İşte, 2020 asgari ücret zam tutarı ve tahmini zam oranları hakkında kentli vatandaşların görüşleri:

 “ASGARİ ÜCRETLİ SOĞAN EKMEK YESE ANCA YETER”
Mustafa Saldıran, “Asgari ücretli değilim, BAĞKUR emeklisiyim ama asgari ücretliye çok acıyorum. 2 bin lira maaş alan bir insan nasıl 800- 900 TL kira öder,  nasıl ev geçindirir aklım almıyor.  Kiradan kalan para ile çocuklarını okutan bir adam soğan ekmek yese anca yeter. Karı, koca çalışıyor diyelim. 4 Bin TL yapar.  Aç kalmazsınız ama zar zor geçinirsiniz, ona geçinmek denirse. Bizim zamanımızda biz emeklilik bile konuşmazdık. Şimdi ilk gün işe giren, emekli olacağı günü hesaplıyor.  Bizim zamanımızda para çoktu, iş çoktu. Biz ekonomi konuşmazdık ki.  Biz rahattık. Şimdi hastane kapılarında ömür çürüyor. Çanakkale’de kısmen asgari ücretli geçim sağlar.  İstanbullu nasıl geçinecek bu para ile. Asgari ücret ile emeklilikte yaşa takılanlara acil bir çözüm bulunmalı. Adam 30 sene prim ödemiş, neyi bekletiyorsun, neden ne kadar çok prim yatırırsa o kadar az maaş veriyorsun. Ben şu anda bu sorunları çözecek bir hükümet göremiyorum” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİYİ ZENGİN GÖRDÜKLERİNDEN VERGİ DİLİMİNE DAHİL EDİYORLAR”
Hasan Topak, “Evin varsa kısmen kolay.  Tabii Çanakkale gibi küçük illerde. Burada çoğu insanın köylerle bağlantısı var. Yazlık kışlık gıda ihtiyaçlarını kendi tarlalarından karşılama imkânına sahipler. Şehir küçük,  ulaşım kolay. İşçilerin büyük kısmı yürüyerek işe gidip gelebiliyor.  Fakat daha büyük hallerde asgari ücretli çalışan işçilerin hali harap. Ne birikim yapabilir, ne geçinebilir.  Asgari ücret en az 3 Bin TL olmalı ama bu hayal tabi. 2 bin 300 TL’yi geçeceğini zannetmiyorum. Sendikaların işçileri savunduğuna da inanmıyorum.  İşçinin yanında gibi duruyor ama her sene aynı şeyi oluyor. Asgari ücretliyi zengin görüyorlar, vergi dilimine dâhil ediyorlar” dedi.

“GEÇTİĞİMİZ YIL 400 TL ZAM GELDİ DE NE OLDU”
Gülşen Gider, “Ben artık zam beklemiyorum, asgari ücrete de gelmesin, elektriğe suya şuna buna da zam gelmesin. Vergiler kesilmese, zamlar da zamansız zamansız gelmese ben asgari ücretle geçinmesini de bilirim ama hem her şeye yetelim diye saatlerce mesai yapıyoruz hem de paramızdan kesiliyor, bir de üstüne biraz zam gelip maaşlar artınca gözümüz televizyonda neye zam gelecek diye bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl 400 TL zam geldi de ne oldu, bir ay bile hissedemedik, o zammın rahatlığını. Kaşıkla verileni kepçe ile aldılar” dedi.

“BENİM EVİM DE OLMASA NE YAPARDIM BİLMİYORUM
 Murat Gümüştaş, “Asgari ücret çok az. 3 Bin TL olsa biraz daha rahat yaşanır. Benim 4 kişilik bir ailem var. Yetiyor mu desen, yetmiyor. Çocukların giderleri ortada. Pazara gidiyorsun harcadığın para ortada.  Faturalar da üstüne binince her şey daha da zor hale geliyor. Benim evim de olmasa ne yapardım bilmiyorum. Paçayı kurtaramazdık.  Ev kiraları Çanakkale’de de çok yüksek” dedi.

“3 BİN TL’NİN ALTINDA BİR MAAŞ MÜMKÜN DEĞİL YETMEZ”
Seçil Kırlı, “İşimiz gereği üç ay Çanakkale’de üç ay Fransa’da kalıyoruz. Şartlar o kadar farklı ki.  Fransa’da çalışan bir asgari ücretli Bin 100 Euro alıyor. Eğer çalışmıyorsan da devlet sana her ay 800 Euro ödüyor. Ev kiranın yarısını veriyor. Zaten sağlık, eğitim gibi giderleri devlet karşılıyor. Oradaki sorun da şu ki. İnsanlar hizmet sektöründe çalışmak istemiyor. 300 Euro fark için kimse hiç çalışmadan 800 Euro’dan olmak istemiyor. O yüzden örneğin inşaatlarda göçmenler çalışıyor. Tabi orada çalışma şartları da çok iyi.  Çalışan orada köle gibi görülmüyor.  En güzel şey de geleceğinizin garanti altında olması ve kaygı olmaması. Şimdi Türkiye şartlarında bakıyoruz, 2 bin lira,  yaşamaya yeter mi, en az 3 Bin TL olması lazım. Mümkün değil ki yetmez bunun altında alınan maaş” dedi.

Dilek Akşen