Çocuklarda yabancı cisim yutmaya karşı uyarı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Timuçin Alar son zamanlarda sık karşılaştığı 3 yaş altı çocuklarda yabancı cisim aspirasyonu ile ilgili ailelere uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Timuçin Alar, ‘’Bu ay içerisinde bir buçuk ve bir yaşında iki kız çocuğu hastamız badem ve havuç yutmasına bağlı olarak hastanemize başvurdu. Gerekli tetkikler sonucu akciğerine kaçan cisimleri (badem) rijit bronkoskopi yöntemi ile ameliyatsız çıkarttık” dedi.
“Yabancı cisim aspirasyonunun en sık olduğu yaş grubu 1 ile 3 yaş arası çocuklardır” diyen Alar, “Bu yaş grubu çocuklar çevrelerindeki objeleri sıklıkla ağızlarına alırlar, ağızlarında yiyecek ya da başka bir cisim varken konuşurlar, koşarlar, gülerler veya ağlarlar. Hava yollarına en sık kaçan maddeler oyuncaklar ve yiyeceklerdir. Özellikle bu yaş grubundaki çocuklara kuruyemiş, fındık , fıstık, badem, ceviz) verilmemesini öneriyoruz. Çekirdekli meyveler  (karpuz, nar) , çiğ sebze meyve (havuç, salatalık gibi) verilirken dikkat edilmelidir. Oyun oynarken ya da yemek yerken aniden başlayan öksürük, öğürme, boğulma, nefes alamama, morarma, hırıltılı solunum  hava yoluna yabancı bir cisim kaçmasının belirtisi olabilir” dedi.

 


Kaynak: Haber Merkezi