Bu yıl 3’ncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali 4-5-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
3.Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, gazetemize özel açıklama yaparak Çanakkale’nin ekonomik ve kültürel kalkınmasında festivallerin çok önemli olduğunu vurguladı. Önal, “Troya’nın hala Anadolu kültürü olduğunu anlatmakta sıkıntı çekiyorsak, bu festivallere biraz daha önem göstermeliyiz. Festivaller sadece kendi temasına hizmet etmez, kente de hizmet eder. Kendi hikayenizi, yerinde ve yaşatarak anlatmalısınız. Çanakkale’ye bu vizyondan bakmak lazım”  dedi.

Ekonomik zorluklar olsa da festivallerin sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Önal, “Başından beri bize destek olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e şükranlarımızı sunuyoruz. Bize gerekli ivmeyi kazandırdı ve yola Sinema Genel Müdürlüğü ile devam ediyoruz. Bu yıl bütçemiz geçtiğimiz yılın dörtte birinde kaldı. Eğer gerçekten ekip olarak çalışıyorsanız işler kolaylaşabilir. Festivale katılan tüm konuklarımız ücretsiz bir şekilde festivale katılacak”  dedi.
Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali 4-5-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.  Kısa Film Festivali’nde sinema üzerine birçok panel ve söyleşi gerçekleşecek. Festival kapsamında yarışmaya katılan kısa filmlerin ise kazananları festivalin son günü düzenlenecek olan Gala Gecesi’nde açıklanacak.  Festivalin açılış töreni ise 4 Aralık Pazartesi günü saat 10.00’da Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalin Ödül Töreni ve Gala Gecesi ise 6 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan festivalin konukları ise; Murat Şeker, Özge Özberk, Semir Aslanyürek, Birol Güven ve İlhan Poyraz olacak.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festival Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal,  festivalin önemine vurgu yaparak, “Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali, Çanakkale’nin kültürel bir marka olarak tanınırlığına katkı sağlamak açısından oldukça önemli.  Ülke sinemasının gelişimine katkı sağlayacak yeni sinemacıları teşvik etmek, farklı kültürlerden gelen kısa filmleri, Çanakkale gibi dünyaca önemli bir şehirde seyirciye ulaştırmak, festival aracılığıyla uluslararası kültürel diyaloğu geliştirmek anlamında katkı sunan bir festivalden söz ediyoruz” dedi.

“ÇANAKKALE’NİN FESTİVAL ARACILIĞI İLE DOĞRU TANITIMI İLK HEDEFİMİZ”
 Festival aracılığı ile Çanakkale’nin tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Önal, “Festivalimiz üçüncü senesinde. Herhangi bir etkinliği, kenti ya da unsuru marka haine getirmek çok uzun bir yolculuktur.  Çok önemli festivallere baktığımız zaman köklü bir geçmiş görüyoruz. Henüz üçüncü senemizdeyiz ama geçmiş yıllara oranla oturduğunu, Gerek galasına gösterdiğimiz özenle gerekse seçkilerin izlenirliğini sağlama açısından Çanakkale’de bir festival kültürünü oluşturduğumuzu düşünüyorum.  Sanatsal içerikli filmlere yer verdik, Çanakkale’nin festival aracılığı ile doğru tanıtımı ilk hedefimiz” dedi.

“EKONOMİK NEDENLERDEN DOLAYI BU YIL ULUSAL BAŞVURULARDA BİR AZALMA OLDU
Ekonomik zorluklardan dolayı az sayıda film çekildiğini ifade eden Önal, “Festivalin kimliğine önem veriyoruz. Önceliğimiz genç sanatçıları, sanat konusunda teşvik etmek, yaygınlaştırmak, sanatın unutulmamasını sağlamak amacındayız. Bu yıl kısa filmlerimizde ortak bir tema belirlemedik. Ekonomik nedenlerden dolayı bu yıl ulusal başvurularda bir azalma oldu.  Az sayıda film üretildi. Bu sebeple tema koymadık” dedi.

“TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI’NIN DESTEĞİNİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ”
Üçüncüsü düzenlenen festivale başından beri desteklerini esirgemeyen  Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e şükranları olduğunu da ifade eden Önal,  kentin diğer güçlü dinamiklerinden de destek beklediklerini dile getirerek, “Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in festivalimizi sahiplenişine ve destekleyişine sizlerin aracılığı ile teşekkürlerimi sunmak isterim.   İsmail Kaşdemir, bizzat ilgilenerek, ilk yılımızda destek verdi. Onların destekleri olmasa idi asla bu festivali gerçekleştiremezdik.  İkinci senemizde de Troya Yılı olması sebebi ile Çanakkale Valiliği, Sinema Genel Müdürlüğü ve üniversitemiz ile birlikte yine başta Tarihi Alan Başkanlığı’nın destekleri ile yürüdük.  Biz bu desteği asla unutmayacağız. Bu yıl Sinema Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüyoruz. Bize bir ivme kazandırdıktan sonra yolumuza olması gereken sponsor ile devam etmemiz çok güzel. Çanakkale’deki yerel dinamikler çok güçlü. Belediyelerden ve diğer kamu kuruluşlarından da destek görmek isteriz. Çünkü Çanakkale’de hepimiz yaşıyoruz ve burada yapılacak her türlü iyi etkinlik bu kente katma değer sağlayacaktır” dedi.

“FESTİVALE KATILAN SANATÇILAR ÜCRET TALEP ETMEDİ”
Ekonomik darboğazın bütçeye de yansıdığını ifade eden Önal, festivallerde önemli olan sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayarak,  “Bizim bu yıl ki bütçemiz geçtiğimiz yılın neredeyse dörtte birinde kaldı.   Daha iyisini yapabilirdik ama olmuyor değil. Bir festivalin devamlılığı çok önemli. Bazı kalemlerden kıstık,  bazı giderleri kestik. Eğer gerçekten ekip olarak çalışıyorsanız,   eksikleri kapatabiliyorsanız, konuklar noktasında insanlar ile iyi bir hukukunuz varsa işler kolaylaşabilir. Her zaman her şey para ile çözülmez. Hatırla da ilerleyebileceğiniz zamanlar vardır.  bizim festivale katılan tüm konuklarımız ücretsiz bir şekilde festivale katılacak. Bu yıl koşullarımız daha mütevazi ama Sinema Genel Müdürlüğü’nden aldığımız destek sürdüğü müddetçe festivalimiz ilerleyecektir” dedi.

“ÇANAKKALE’YE BU VİZYONDAN BAKMAK LAZIM”
“Festivaller sadece kenti temasına hizmet etmez, kente de hizmet eder” anlayışı ile yola devam edeceklerini de anlatan Önal, sözlerini, “Festivaller kent tanıtımlarında oldukça önemlidir.  Bu anlamda Çanakkale çok kıymetli bir yerdir. Burada gerek tarihi yarımada gerek antik kentlerle öz hikayelerimiz vardır.  Troya’nın hala Anadolu Kültürünü anlatmakta sıkıntı çekiyorsak, bu festivallere biraz daha önem göstermeliyiz.  Bir kent yurtdışına giderek tanıtılmaz, yurt dışındaki insanları kente getirerek tanıtım yapılmalıdır.  Bunun için de bütçeleri doğru kanallara harcayarak, yabancıların kente gelmesi için uygun ortamlar oluşturmalıyız.  Kenti tanıtmak, anlatmak,  ortak akılla gerçekleşir. Özetle festivaller sadece kenti temasına hizmet etmez, kente de hizmet eder. Kendi hikayenizi, yerinde ve yaşatarak anlatmalısınız. Çanakkale’ye bu vizyondan bakmak lazım” ifadeleri ile sonlandırdı.

Birçok söyleşinin ve film gösteriminin de yer aldığı festival programı şu şekilde açıklandı:
4 Aralık Pazartesi: Troya Kültür Merkezi’nde; 10.00 Festival Açılış, 10:30 Müzik Dinletisi, Yonca Yüksel Yeşilçam'dan Notalar, 11.00 Festival Filmleri Gösterimi, 11.30 Birol Güven ile Sektöre Dair Söyleşi, 13.30 Bir Yönetmen Murat Şeker Söyleşisi, 15.30 Yolu ÇOMÜ RTS'den Geçmiş Genç Sinemacılar Atölye Caner Keçeci, 15.30 Festival Filmleri Gösterimi.
5 Aralık Salı: Necip Fazıl Kısakürek Salonu’nda; 10.00 Festival Filmleri Gösterimi, 14.00 Animasyon Üzerine İlhan Poyraz (Anima İstanbul), 15.00 Festival Filmleri Gösterimi, 15.30 Oyuncu Atölyesi: Özge Özberk Moderatör; Özgür Özberk, 16.30 Festival Filmleri Gösterimleri.
6 Aralık Çarşamba: İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde; 12.00 Senaryo Atölyesi Prof. Semir Arslanyürek, 13.30 Festival Filmleri Gösterimi, 19.00 Festival Ödül Töreni Açılış, 19.10 Sarpedon Konseri, 19.30 Ödül Töreni/ Kazanan Filmin Gösterimi, 20.30 Kapanış, 21.35 Gala Kokteyl.

Dilek  Akşen