İl Genel Meclisi Kasım ayı 4’ncü birleşimi İl Genel Başkanı Sadık Göğüsgeren başkanlığında gerçekleştirildi.  Aralık ayında tatile girecek olan meclisin son oturumunda bütçe görüşüldü. Bütçenin görüşüldüğü mecliste 150 milyon TL olarak İl Özel İdaresi 2020 yılı bütçesi kabul edildi.
Meclisin gündemine ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne yönelik yaptığı eleştirilerin ardından AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek’in bu yaklaşımın herkesi zan altında bıraktığını kaydetmesi damgayı vurmuştu.  Dünkü mecliste de AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Bülent Korkmaz ilçelere yapılan yardımların adaletli olmadığını dile getirdi.

İl Genel Meclisi Kasım ayı 4’ncü birleşimi İl Genel Başkanı Sadık Göğüsgeren başkanlığında gerçekleştirildi.  Aralık ayında tatile girecek olan meclisin son oturumunda bütçe görüşüldü.Bütçenin görüşüldüğü mecliste Plan ve Bütçe komisyonu tarafından hazırlanan 2020 yılı performans programı belirlendi. Hazırlanan programda 150 milyon TL olarak İl Özel İdaresi 2020 yılı bütçesi kabul edildi.

 “Projelerin ilçelere dağılımında adaletsiz olduğunu düşünüyoruz”
2020 yılı performans programı hakkında konuşmasına devam eden AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Bülent Korkmaz, “Yaklaşık 20 gün komisyonumuz bu projelerin belirlenmesinde yeri geldi tartıştık, yeri geldi hemfikir olduk, ama komisyon meclisimizin takdirine sunuldu. 2020 yılı bütçesinde konulan projelerin ilçelere dağılımında adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. 574 köyümüze Çanakkale’deki hizmetleri yaparken İl Özel İdaresi olsun, KÖYDES olsun belirli kriterler var. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES)’te belli kriterler var ve biz buna bağlı kalırız. Birincisi kırsalın köylerin ilçe köylerin sayısıdır. İkincisi köylerin nüfusu, üçüncüsü ilçelerin yol ağı toplamı, dördüncüsü sanat yapıları, işletme sayıları ve bölgenin gelişmişlik düzeyine göre bir oranlama vardır. Keşke bu arkadaşlar bu oranları dikkate alsalardı. Biz bununla ilgili bir çalışma yaptık. Gayet hakkaniyetli olduğunu gördük. Bu kriterler baz alındığında merkez yüzde 9, 32 oranında pay alır. Bu çalışmalar doğrultusunda aslında rakam 17 milyon ama Çanakkale’nin köylerine esas 13 milyona yuvarladım. Çanakkale merkezin köylerinde yüzde 9,32 ile 13 milyonu çarptığımızda 1 milyon 258 binken yapılan bu dağıtımda 3 milyon 66 bin TL olmuş. Burada aslan payını Çanakkale almış. Biga 2 milyon 6 bin TL alması gerekirken 3 milyon 350 bin TL almış. Lapseki 876 bin TL alması gerekirken 791 bin TL almış. Çan 1 milyon 517 milyon almasına gerekirken 1 milyon 641 bin TL almış. Kendi ilçem olarak konuşursam ben bundan memnun olurum. Ama adalet beklersek bu bütçenin hakkaniyeti adaleti sağladığını düşünmüyorum. Biz Çanakkale’nin 574 köyüne hizmet veriyoruz. Çanakkale’de ki tüm köylerin hakkını korumak zorundayız. Plan performans programında gördüm ki bütün uyarılarımıza rağmen sonuç yok. Aşağı yukarı ne kadara mal olacağını araştırdınız mı? Ama siz acemice bir şekilde davrandınız, CHP Grubundaki arkadaşlarımız bizi dinlemediler. Merkezde 15 köye çocuk oyun gurubu ayırdık. Arada kalan komşu köylere de verelim diye soruldu. Ona da komisyonda arkadaşlar kabul etmediler” diye konuştu.

“HEPİMİZİN GURUR DUYACAĞI İŞLER YAPACAĞIZ”
2020 yılı bütçesini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Güneş Pehlivan, “Bizler siyasi temsiliyetin birer parçasıyız. Bütçe belirlenirken ilk belirlenecek şey kanun gereği İl Özel İdare’nin maddi durumudur. Aslında hepimizin kanayan yarasıdır. Hiç kimse Özel İdare düşen payın iki katına çıkmasına itiraz etmezdi. Ama elimizde gelen bütçeden alınan bir pay var. İkinci sırada gelen hizmetin ivediliğidir. Çanakkale’nin birçok gelir kaynağı ve kamu kaynakları bir araya geldiğinde biz bu yıl 2020 yılında ya da görev süremiz dolana kadar hepimizin gurur duyacağı işler yapacağız. Bu bütçe bir yıllık hedeftir. Bu hedefi gerçekleştirmek için hep birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı İl Genel Meclisi’nin satış işlemleri başlamamış taşınmaz malların iptali ile ilgili rapor görüşüldü. Rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Bayramiç ilçesi Gedikli Köyü’nde turizm amaçlı sağlık odaklı tatil köyü uygulama imar planı görüldü. Kabul edildi.

Dilvin Altıkardeş