“KAMU İŞLETMELERİ ÖZELLEŞTİRMEYE GİTMELİ”

Ekonomik krizi en çok hisseden meslek grupları arasında yer alan esnaf ve sanatkarların kısıtlı sermayeleri ile ayakta kalma mücadelesi verirken, bir de belediyelere ve kamu kurumlarına ait işletmeler ile mücadele edemediğini ifade eden Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, “kamu işletmeleri özelleştirmeye gitmeli” dedi.
Özcan, “Ahilik Haftamız ’da yerel esnafa sahip çıkın derken, ben bunu ifade ettim,  örnekler verdim.  Biz bir Öğretmen Evi gerçeğini yaşadık.  Burada açılan fuarların bize nasıl zarar verdiğini anlattık. Yerel ve genel yönetim yatırım yapabilir ama işletme konusunda özelleştirmeye gitmelidir” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon Başkanı Bendevi Palandöken, yerel ve genel yönetimlere ait işletmeler ile esnafın mücadele etmekte zorlandığını dile getirerek, “900 yıllık bir geçmişe sahip olan esnaf ve sanatkârlarımız kuralsızlık yüzünden sürekli kan kaybediyor. Birisi çıkıp da şu kuralsızlığa bir son verelim ve düzeltelim demiyor. Düzelmesi gereken meseleler düzelse kimse sıkıntıya düşmez. Herkes kendi işini yapsa sorun kendiliğinden çözülmüş olur”  ifadeleri ile konuyu gündeme getirdi.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan Çanakkale’de de aynı sorunla mücadele edildiğini ifade ederek, yerel ve genel yönetimlere ait bu işletmelerin özelleştirilmeleri gerektiğini dile getirdi.

“YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKIN DERKEN, BEN BUNU İFADE ETTİM”
Başkan Özcan konuyu şu ifadelerde değerlendirdi: “Biz bunu sürekli dile getiriyoruz. Hem belediyelere hem de kamu kuruluşlarına ait, esnaf ve sanatkârın meslek tanımı içerisinde yer alan faaliyetler bünyesinde ki işletmeler ile bizim esnaf olarak rekabet etme şansımız hiç yok. Çay bahçelerinden tutun, restoranlarda müthiş indirimler yapıldı, sıkıntılar yaşandı.  Düne kadar belediyelere ait çay bahçelerinde, piyasanın altında ücret alınıyordu, şimdi piyasa ücretleri ile aynı ücrette çay satılıyor. Bu ne zamana kadar bunu bilemiyoruz. Bunun esnafı etkilememi mümkün değil. Biz her zaman söylüyoruz, yerel yönetim de genel yönetim de esnafın faaliyet alanı içerisinde iş yapmamalı.  Ahilik Haftamız’ da yerel esnafa sahip çıkın derken, ben bunu ifade ettim,  örnekler verdim.  Biz bir Öğretmen Evi gerçeğini yaşadık.  Burada açılan fuarların bize nasıl zarar verdiğini anlattık.  Yerel ve genel yönetim yatırım yapabilir ama işletme konusunda özelleştirmeye gitmelidir” dedi.

Dilek Akşen