Hms Majestic Batığının dalış turizmine açılması kapsamında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen ve başlangıç bütçesi 4 Milyon 677 Bin TL olan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) yüzde 31’ine mali destek sağladığı projenin ihaleleri yapıldı.
Majestic Batığı konusunda titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Yakında iş teslimi gerçekleşecek.  İlk dalışları gerçekleştirmek için öngördüğümüz süre 27 Mayıs 2020’dir” dedi.

Çanakkale turizmine yıllık 30 milyon dolarlık gelir katması beklenen Hms Majestic Batığının dalış turizmine açılması kapsamında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen ve başlangıç bütçesi 4 Milyon 677 Bin TL olan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) %31’ine mali destek sağladığı projenin ihaleleri yapıldı.
Majestic Batığı konusunda titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “ Seddülbahir’de yapmayı düşündüğümüz dalış merkezinin süreçleri devam ediyor, ihaleler yapıldı. Yakında iş teslimi ile beraber öngördüğümüz tarih 27 Mayıs 2020’dir. 27 Mayıs’ta ilk dalışları yaptıracak hale gelmiş olmayı hedefliyoruz.  Çanakkale’nin en önemli turizm ayaklarından biri olacağını düşündüğümüz dalış turizmi tarihi alanda faaliyete geçecek. Biz de bunun sıkı takipçisiyiz.  Bunu Çanakkale’nin geleceği için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Eğer Çanakkale turizmi kalkınacaksa ve daha ileri taşınacaksa bunun en önemli ayaklarından biri dalış turizmi olacak” dedi.
Tarihi batıkların turizme açılması ile uluslararası camianın gözleri Majestic Batığına çevrildi.  Tarihi yarımadada büyük bir soluk olacak Hms Majestic Batığının dalış turizmine açılması ile yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak.

 “BÖLGE EKONOMİSİNE YILLIK 30 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLANMASI BEKLENİYOR”
 Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu proje hayata geçtiğinde elde edilecek kazanımları sıralarken, “Çanakkale Muharebeleri Batıkları için geniş bir envanter oluşturulacak ver saha anlatımlarının kapsamının genişletilecek. Eceabat’ta yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. Bu proje ile bölge ekonomisine yıllık 30 Milyon Dolar katkı sağlanması bekleniyor. Öte yandan, diğer batıkların dalış ve araştırma çalışmalarına açılabilmesine imkân tanıyan altlıkların oluşturulmuş olacak.  En önemlilerinden biri olarak da batık alanlarına kontrolsüz ve yasa dışı dalışların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Tarihi Alan’ın ziyaretçi profilinin çeşitlenmesi, değişen arz talep dengelerinin, Eceabat’ta hizmet sektörünün nitel gelişimine katkı sunması, dalış okulları, dalış ekipmanları, seyahat acenteleri, araç kiralama, özel sağlık birimleri gibi sektörlerde yeni girişimcilerin ortaya çıkması ayrıca da, Gazi köyler halkı için çok sayıda iş olanağı oluşması açısından da önemli bir proje” dedi.

Dilek Akşen