Çanakkale Ticaret Borsasının organizasyonluğunda tecrübe paylaşımı ve İhtisas OSB çalışmaları hakkında görüşmek ve işbirliğini geliştirmek için Diyarbakır Ticaret Borsası ve Ankara Sincan Hayvancılık Bölgesine ziyaretler gerçekleştirildi.
 
Ziyaretlerde; Vali yardımcısı ve Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Çanakkale Tarım ve Orman il Müdürü Erdem Karadağ, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter V. Abdullah Güç, Çanakkale Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Cahit Toprakkarıştıran, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Meclis Başkanı Yücel Çayıroğlu, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Ferhan Savran, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Üyeleri Birol Çetin, Ruhi Badem, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Salamon Halyo, Genel Sekreter Sevcan Elver yer aldı.
 
İKİ İLİN EKONOMİSİ İLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN SİNERJİLERİ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRELİM
 
Diyarbakır’da Çanakkale heyetini; Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, DTB Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TDİOSB Başkanı Resül Gündoğan, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Atalar karşıladı. Yeşil, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kent Diyarbakır’da heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Kenti ziyaret eden Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı, Çanakkale il Vali Yardımcısı, Çanakkale Ziraat Odaları Başkanlarına seslenerek Diyarbakır’ın artık ön yargılar ile değil güzellikler ile anılması gerektiğini söyledi.
 
Yeşil, Diyarbakır’ın geçmişten gelen ön yargılardan dolayı belirli bir süre imaj sorunu yaşadığını belirterek Diyarbakır’ın huzur ve güven ortamına sahip olduğundan bahsederek karşılıklı ziyaretler ile Diyarbakır’ın hep güzellikleri ile anılacak olmasından ve olumsuz ön yargıların ortadan kalkacak olmasından bahsetti. Yeşil, Diyarbakır’ın tarım ve hayvancılıkta ön sıralarda yer aldıklarını da belirtti.
 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen ise öncelikle ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Diyarbakır belki kilometre olarak bize uzak görünse de Çanakkalemize çok yakın bir ildir. İki kurum arasında belki ilk resmi ziyaret oldu. Bundan sonraki süreçte bizde sizi ve bölge iş adamlarını Çanakkale’ye davet ediyoruz. Gelin hep beraber gücümüz yettiği yere kadar iki ilin ekonomisi ile ilgili yapılması gereken sinerjileri birlikte gerçekleştirelim” diye konuştu.
 
Çanakkale İl Vali Yardımcısı ve Lâpseki Kaymakamı Tahir Şahin ise Kurtuluşun şehrinden Medeniyetlerin şehrinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
 
Yapılan görüşmenin ardından DTB, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve il Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından heyete Diyarbakır ekonomisi, Tarım ve Hayvancılığı ile ilgili video gösterimi yapmasının ardından DTB Başkanı Engin Yeşil heyet adına Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı S.Kaya Üzen ve Çanakkale İl Vali Yardımcısı ve Lâpseki Kaymakamı Tahir Şahin’ne Diyarbakır motifli tablo hediye etti. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ev sahipliği için Diyarbakır Ticaret Borsasına teşekkür ederek. Borsa başkanı Engin Yeşil’e Çanakkale’ye özgü Yöresel Ürünler ve Çanakkale Seramik matara takdiminde bulundu.
 
Diyarbakır ziyareti ardından Çanakkale Ticaret Borsasının organizasyonu ile Hayvancılık OSB ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a giden Çanakkale Heyeti, Ankara’da incelemeler yapmak üzere Sincan Hayvancılık Bölgesini ziyaret etti.
 
Diyarbakır’dan Ankara’ya gelen heyet Sincan Hayvancılık Bölgesini ziyaret etti. Ziyarette heyeti, Doğal Besi Toplu İşyeri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mermer karşıladı. Ankara’nın merkez ilçelerinden biri olmasının yanı sıra tarım ve hayvancılıkta da aktif rol alan Sincan’da bir araya gelen besicilerin yatırımı olan Doğal Besi Toplu İşyeri Kooperatifi’nin 1.200 dekar alan üzerine 50 bin başlık Sincan hayvancılık bölgesi gezildi. Modern işletmelerin bulunduğu bölgede hayvan gübreleri de tamamen otomatik sistemlerle işletmelerden toplanıp, değerlendiriliyor. Kooperatifin hedefi ise, toplanan gübrelerden biyogaz elde etmek.
 
Ziyarette Çanakkale Heyetine öncelikle ayrıntılı bir sunum gerçekleştirildi. Ardından Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mermer hayvancılık bölgesi ile ilgili tecrübe paylaşımında bulundu. Mermer, “Alt yapısı sağlanmış, yeni teknolojileri uygulayabilen ve ekonomik büyüklükteki işletmelerde; sürdürülebilir, güvenilir ve katma değeri yüksek üretim sağlamak ve ortaya çıkan bu imkânlardan daha fazla yurttaşın faydalanması amacıyla oluşturulan Hayvancılık Bölgesi hakkında bilgiler aldık. Çanakkalemiz hayvancılıkta potansiyeli yüksek bir il. Bizlerin de amacı, düşünülen Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ile rekabetçi ve sürdürülebilir hayvancılığın yanı sıra dağınık ve denetimsiz şekilde faaliyette bulunan işletmelerinin de doğal yaşama ve çevreye zarar vermeyen ve daha kolay denetlenebilen tesislerde faaliyette bulunmalarını sağlamaktır” dedi.

 


Kaynak: Haber Merkezi