Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Toplantısı 6’ncı Bileşimi önceki gün yapıldı. 2020 yılı ücret tarifesi görüşmesi su kaleminde zam ön görüldüğü belirtildi. AKP Grubu, su zammına ‘zam yapılmaması’ önerisinde bulundu. Öneri oy çokluğuyla reddedildi.

Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Esra Yüksel, su zammına karşın grubu adına ‘zam yapılmaması’ önerisinde bulundu. Son dönemde yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla zor duruma düşen vatandaş, genel yönetimin temel ihtiyaç maddelerine zam yapmasını eleştirirken, su zammı gündem oldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, öneriyi meclisin oyuna sundu. AKP ve MHP grubu öneriyi kabul ederken, CHP grubu öneriyi reddetti. Öneri, oy çokluğuyla reddedildi.
Öneri ile ilgili oylamadan önce açıklamada bulunan AKP Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Su en temel ihtiyaçtır, suyu Belediye, vatandaşa iletir. Suyun sorumluluğu ve hizmeti Belediye’dedir. Biz, her zaman suyun minimum rakamla karşılığında vatandaşa verilmesini ön görüyoruz. Su, yıllık geliri 1 lira olan ve yıllık geliri 10 lira olan vatandaşlara aynı fiyattan sunuluyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Su, vatandaşa minimum rakam ile ulaştırılmalıdır. Daha önce de suda indirim talep etmiştik ama siz kabul etmemiştiniz. Bu kez de suya zam yapılmamasını istiyoruz” dedi.
Zamlı fiyatlar onaylanırsa Çanakkale’de meskenlerde akıllı sayaçlarda tüm vergiler dâhil 12,99 TL olan 1 ton suyun fiyatı 17,55 TL yükselirken, mekanik sayaçlarda ise 14,055 TL olan 1 ton suyun fiyatı tüm vergiler dahil 18,85 TL olması öngörülüyor.
Buna göre 2019 yılında akıllı sayacı bulunan bir işyeri tüm vergiler dahil 5,67 TL ödediği bir ton suya 2020 yılında ise 6,45 TL ödeyecek. İşyeri mekanik sayaçlarında 7,29 TL olan 1 ton su ise 7,53 TL’den ücretlendirilecek.

Dilek Akşen