Art arda tören skandallarıyla kamuoyunu tepkisini çeken Bayramiç İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının yıl dönümü nedeniyle Yıldırım Akbulut Meydanı’nda gerçekleşen törende sirenler 6 dakika erken çalınca Bayramiç Kaymakamlığı, soruşturma açtı. Eğitim Bir Sen üyesi tören sunucusu ile Eğitim-İş üyesi töreni yöneten iki öğretmeni açığa alındı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği yarışmaların şartnamesinde 10 Kasım için ‘bayram’ ibaresi kullanmasının tartışmaları bitmeden yaşanan bu skandal ortalığı ayağa kaldırdı. Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş büyük bir yanlışlık yapıldığını ifade ederek, “Biz Eğitim İş olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü ve ilgili Şube Müdürü’nün açığa alınmasını beklerken, sadece görevini yapan masum iki öğretmene sorumluluğu yükleyen kaymakamlık ‘cambaza bak’ yapmıştır.  İlgili suçluları gözden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bu doğru değil, biz bunu kabul etmiyoruz.  Kaymakamlığa şunu sormak lazım, sirenlerin çalma talimatını öğretmenler mi verdi? Onlar da biliyor ki hayır. Tören yöneticisinin siren çalma talimatı vermesi mümkün değil.  Kaymakamlık büyük bir hata yapmıştır, Kaymakamlığın bir an önce hatasından dönmesini talep ediyoruz” dedi.

Bayramiç ilçesinde, 10 Kasım Atatürk'ü anma töreninin olması gerekenden 5 dakika önce başlaması ve yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Kaymakam konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de resmi internet sayfasından kendilerinin olay ile ilgili hatalarının olmadığını açıklamıştı.
Olayla ilgili açılan soruşturma sonucunda, törenin sunucusu ile töreni yöneten Eğitim-İş üyesi öğretmen olaydan sorumlu tutularak açığa alındı.
 
“BU DELİLİN NERESİNİ KARARTACAKLAR, İŞ İŞTEN GEÇMİŞ”
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş büyük bir yanlışlık yapıldığını ifade ederek, “Soruşturmanın selameti için, tören yöneticisi 2 öğretmeni açığa aldılar.  Bu doğru değildir. Görevden alma işlemi 657 sayılı kanunun 138. Maddesine göre uygulanır.  Görevden alınacak kişiler, delilleri karartma ve kamu görevi yaptıkları için soruşturmaya müdahale ihtimali üzerinden açığa alınır. Bu iki öğretmenin en delilleri karartmaya ne de soruşturmaya müdahale etmeye güçleri ve durumları yoktur. Ortada delil ne var, erken çalmış bir siren var. Bu delilin neresini karartacaklar, iş işten geçmiş. Öğretmenlik yaparken soruşturmaya nasıl müdahale edecekler.  Açığa alma gerekçeleri doğru değildir” dedi.

“BİR TÖRENDE MERKEZİ SİRENLER NASIL ÇALIŞIR, BUNU BİLİYORLAR”
Bayramiç Kaymakamlığı’nın bir an önce hatasından dönmesini de talep eden Mantaş,  “Oradaki sorun sirenin erken çalması ile ilgilidir.  Bir törende sirenlerin erken çalmasında, tören yöneticisinin ve sunucusunun bilgisi olmaz. Yönetici olan arkadaş böyle bir talimat vermediğini söylüyor. Kaymakamlığın bunu çok iyi bilmesi lazım. Bir törende merkezi sirenler nasıl çalışır, bunu biliyorlar. Buradaki asli sorumlu İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürüdür. Biz Eğitim İş olarak onların açığa alınmasını beklerken, masum, sadece görevini yapan iki öğretmene sorumluluğu yükleyerek kaymakamlık ‘cambaza bak’ yapmıştır.  İlgili suçluları gözden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bu doğru değil, biz bunu kabul etmiyoruz.  Kaymakamlığa şunu sormak lazım, sirenlerin çalma talimatını öğretmenler mi verdi? Onlar da biliyor ki hayır. Siren çaldığı zaman bayrak flama al ve hazır ol komutları verilir.  Tören yöneticisinin siren çalma talimatı vermesi mümkün değil.  Kaymakamlık büyük bir hata yapmıştır, kaymakamlığın bir an önce hatasından dönmesini talep ediyoruz” dedi.

Dilek Akşen