YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ PROFESYONELLEŞİYOR


Yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında müteahhitlerden sınıflandırma zorunluğu istenmesi 02 Aralık tarihine uzatıldı. Yapı müteahhitleri, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A-B-C-D-E-F-G ve H grubu olarak sınıflandırılacaklar.  Müteahhitler, sınıflarının belirtmiş olduğu azami iş miktarlarının üzerinde iş alamayacaklar.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  “Müteahhitlik karnelerinin artık belli standartları olacak ve yapı müteahhitliği daha ciddi ve daha profesyonel firmalar tarafından icra edilecek.  Belgesi olmayan müteahhitlik yapamaz, ruhsat alamaz.  Daha kaliteli ve güvenli konutlar ile birlikte vatandaşa daha güvenli bir alışveriş imkânı sunulacak” dedi.

Yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi aşamasında müteahhitlerden sınıflandırma zorunluğu istenmesi  02.12.2019 tarihine uzatıldı.  Yapı müteahhitleri, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A-B-C-D-E-F-G ve H grubu olarak sınıflandırılacaklar.  Müteahhitler, sınıflarının belirtmiş olduğu azami iş miktarlarının üzerinde iş alamayacaklar. Buna göre; 02 Aralık 2019 tarihinden itibaren düzenlenecek yapı ruhsatlarında, yapı müteahhitlerinin sınıflarının belirlenmiş olması ve kayıtlarının tutulması ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat ederek Yetki Belgesi gruplarını tayin ettirmeleri gerekiyor.
Yapı müteahhitleri, mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak; A-B-C-D-E-F-G ve H grubu olarak sınıflandırılacaklar.  Müteahhitler, sınıflarının belirtmiş olduğu azami iş miktarlarının üzerinde iş alamayacaklar.

“BELGESİ OLMAYAN MÜTEAHHİTLİK YAPAMAZ”
 Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Müteahhitlik karnelerinin artık belli standartları olacak ve yapı müteahhitliği daha ciddi ve daha profesyonel firmalar tarafından icra edilecek.  Belgesi olmayan müteahhitlik yapamaz, ruhsat alamaz.  Daha kaliteli ve güvenli konutlar ile birlikte vatandaşa daha güvenli bir alışveriş imkânı sunulacak.”

“MÜTEAHHİTLİK YETKİ SINIFLARI HER MÜTEAHHİT İÇİN 5 YIL GEÇERLİ OLACAK”
 “Bu yönetmelik gereği İl Müdürlüğümüzde iki adet müteahhitlik sınıflandırma ve belgelendirme komisyonu teşkil edildi. İlimizde faaliyet gösteren müteahhitlik firmaları, Yönetmelikte belirtilen belgeler ile birlikte İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunmaları durumunda gerekli incelemeler yapıldıktan sonra müteahhitlik sınıfları belirlenebilecek. Müteahhitlik yetki sınıfları her müteahhit için 5 yıl geçerli olacak. Belge süresi dolan müteahhit 5 yılın sonunda belge yenilemesi için yeniden müracaat yapabilecek.”

GEÇİCİ MÜTEAHHİTLİK YAPILABİLECEK
Tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda; yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilecek. Bu durumdaki yapılar için ayrıca yapı müteahhidi aranmayacak. Sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya ilişkin olmak üzere, yapı sahibine geçici yetki belgesi numarası verilecek. Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hususunda ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, İl Müdürlüğümüze başvurabilirler.”
 
Dilek Akşen