“Ispanak üreticisi de mağdur, tüketicisi de”

İstanbul ve Trakya’da 196 kişinin ıspanak yüzünden zehirlenmesi sonrasında birçok ilde ıspanağa olan talep düştü. Kışın en gözde sebzesi olan, faydaları saymakla bitmeyen ıspanak kış gelmeden gözden düşünce manavlar ve pazarcılar ile birlikte üretici de mağdur oldu.
Manavlar satamadıkları için tezgâhlara ıspanak getirmezken, bazı manavlar da fiyatı 3 TL’ye kadar geriletti. Manavlar ve pazarcılar ile birlikte özellikle bölgemizdeki üreticinin de mağdur olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Tüketici kendi koruma ve tedbir alma açısından gayet haklı.  Bilinçli üretici açısından baktığımız zaman da, ıspanaktan beklentisi olan, ıspanak üreterek rızk kazanacak olan üretici ciddi şekilde zor.  Zamanla durum düzelecektir ama üretici eğer küser de ürünü ekmekten vazgeçerse, ıspanak yeriz ama pahalıya yeriz” dedi.

İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanağın içine karışan yabani ot nedeniyle pek çok kişinin zehirlenmesi büyük yankı uyandırdı. Zehirlenme olaylarının ardından Çanakkale’de de hem hal esnafı, hem pazarcı hem de manav ve tüketiciler mağdur oldu.
Zehirlenme vakalarının ıspanağa talebi büyük oranda düşürünce bazı manavlar ıspanağı hiç satmama kararı aldı bazıları ise fiyatı 3 TL’ye kadar düşürdü.
“ISPANAK DA İLAÇ KULLANMAYA ÇOK GEREK OLMAZ”
18 yıldır manavlık yapan Mesut Sağdıç, “Yok dememek için getiriyoruz ama satış çok yavaş gidiyor. Bu zamana kadar hiç böyle bir şey yaşamamıştık.  Biz ıspanağı direk üreticiden alıyoruz. Ispanak da aslında üretici çok da ilaç kullanmaz, buna ihtiyaç yok. Yazın çok erken ıspanak çıktığı zaman, sinek için kullanılabilir ama genelde gerek yok. Ürünün tarlada çok bekleme şansı da yok. Ben de ıspanak üreticiliği yaptım ama ilaç kullanmadım” dedi.
“YOK DEMEMEK İÇİN GETİRDİK, SATAMADIĞIMIZ ISPANAK ÇÖPE GİDİYOR”
 Manav Ahmet Dilek, “İnsanlardaki tedirginlik devam ediyor. 60 yaşındayım. Bu zamana kadar böyle bir şey bölgemizde yaşanmadı. Bir haber çıktı, her yerde endişe başladı.  Bilinçsizce yapılan bir hata bütün ıspanak piyasasını alt üst etti.  Ayrıca, ben  3-5 kilo ıspanak satsam ne olur, satmasam  ne olur ama üretici daha perişan oldu.   Adam satarız diye tarlaya ıspanak ekti, nereden baksan 20 bin TL zararı var. Bulunsun diye, alıyorum. Kilosunu 3 TL’ye çektim. Satılan satılıyor, gerisini çöpe atıyorum.  6 TL’den düşürdük fiyatı. İnsanlara durumu izah etsek de korkudan alamıyorlar.  Dünya mahvoluyor, kimse tedirgin değil. Ispanak zehirliyor diye ıspanaktan vazgeçtiler.  Melki mantarı olsa, anlarım bilen var bilmeyen var.  Ispanak bu.  Bir iki ay böyle gider ama sonra düzelir” dedi.

“VATANDAŞ SORANA KADAR ISPANAK SATMAYACAĞIZ
Manav Cem Mutlu, “Biz pazarda da manavda da satış yapıyoruz ama manava ıspanak getirmiyoruz, çünkü satılmıyor.  Pazarda durum aynı. Pazarda 5-7 TL arasında fiyat değişiyor. İnsanlar da bir korku başladı. Anlatsak da anlamıyor insanlar. İnsanlar gelip ıspanak var mı diye sorana kadar da manavda ıspanak satışı yapmayacağız” dedi.

“ISPANAĞI GÖRE GERİ ÇEKİLİYOR”
Manav Nurcan Sağdıç, “Ispanağı alacak ama zehirlenme oldu deyip, geri çekiliyor.  Bizim durumu anlatmamıza, izah etmemize zaman bile kalmıyor. Zamanla bu durum sona erecektir. Kış ayında yenecek en faydalı sebzelerin başında geliyor” dedi.

“ÜRETİCİ ZOR DURUMDA KALDI”
Üreticinin durumunu da gazetemize değerlendiren Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Ispanak zehirlenmelerinden sonra bölgemizde de ülkemizde de üretici zor duruma düştü. Vatandaş tedbir açısından ıspanak tüketimini durdurunca bunu üreten kesim ıspanağı ne yapacağını şaşkın şaşkın düşünmeye başladı.  İş, bazı manavların ıspanağı hiç satmamasına kadar ileri gitti.  Tüketici kendi koruma ve tedbir alma açısından gayet haklı.  Bilinçli üretici açısından baktığımız zaman da, üreticinin ürününü satamadığını zor durumda kaldığını görüyoruz.  Zamanla durum düzelecektir ama ıspanaktan beklentisi olan, ıspanak üreterek rızk kazanacak olan üretici ciddi şekilde zor durumda. Bunlar hayatın içinde olan olağan işler. İnşallah bundan sonra böyle şeyler yaşanmaz” dedi.

“TEDİRGİNLİK GEÇİNCE ISPANAĞI PAHALI TÜKETEBİLİRİZ”
“Vatandaşın tedirginliği geçinde ıspanak tüketimi başlayacaktır” ifadeleri ile sözlerine devam eden Başkan Kaya, “ Üretici eğer küser de ürünü ekmekten vazgeçerse, ıspanak yeriz ama pahalıya yeriz. Önemli olan bu olayla karşılaşmamaktır. Karşılaşınca da bunun sonucunu, tüketici ile muhakkak paylaşmalıyız. Konunun kendi kendine kapanması çok kötü. Şimdi ben bu olaya bakıyorum, konu unutulduğu için kapandı. Konu araştırılmalı ve bir daha yaşanmaması için tedbir alınmalı.  Olayın kapanmasını da doğru bulmuyoruz. Ayrıca üreticinin ne kadar önemli bir iş yaptığını bir kez daha anlamış olduk” dedi.

Dilek Akşen