Yaz ayları hızla yaklaşırken, pek çok insan hızlıca kilo vermek zorunda olmanın yarattığı baskıyı üzerinde hissediyor.
Diyestisyen Merve Aşık,  yaza on adımda formda girmenin yollarını açıklayarak, “Yaz geldi. Tatiller, geç akşam yemekleri, kutlamalar derken beslenme programınıza harfiyen uymak ,saati saatine yemek , miktarlara dikkat etmek çok meşakkatli geliyor olabilir. Kendinizi kötü hissettiğinizde veya çok mutlu olduğunuzda patates kızartması yemek daha çekici geliyor. Veya pizza yediğinizde kendinizi rahatlamış hissediyor olabilirsiniz. Canınız sıkılsa da moraliniz bozulsa da yapabileceklerinizi bilmek istemez misiniz? 10 adımda yaza daha formda, dinç ve dinamik girebilirsiniz” dedi.
İşte Diyetisyen Âşık’ın 10 adımlık listesi:
ADIM 1: Tabak boyutunu küçültün. Küçük tabağı seçtiğinizde önce gözünüz doyacak, büyük tabak seçseniz bile tabağı mutlaka sebze/salata ile doldurun.
ADIM 2: Yemeği 20 dakikada yiyin. Yemek kadar uzun sürerse o kadar doygunluk sinyali beyine ulaşır. Burada yapacağınız çatalı-bıçağı her seferinde bırakıp sohbet etmek , tekrardan almak olabilir.
ADIM 3:Kendinizi aç bırakmayın. Ara öğün yapmadan gününüzü geçiremiyorsanız sağlıklı seçeneklerden oluşan ara öğününüzü yapın.
ADIM 4:Kilo vermeyi işkence olarak görmekten vazgeçin. Beyne olumlu mesajlar verirseniz size geri dönüşü de iyi olacaktır.
ADIM 5: Karnınız tok iken yemek yiyorsanız kendinize süre tanıyın. Önce 3 gün sonra 1 hafta sonra 3 hafta doyduğunuzda bırakın. İştahınızın azaldığını göreceksiniz.
ADIM 6: Sağlıklı abur-cuburlar bulundurun. Şekersiz ev yapımı içecekler, bitter çikolata (küçük küçük porsiyonlarda ve kahve yanına), kepekli kurabiyeler, kuru meyveler (kuru elma gibi kalorisi düşük olanlar),  süt ile toz tarçın... Dolabı açınca karşınıza bunlar çıksın. Mutfağa girip bir şeyler hazırlamak istiyorsanız, kepekli bir lavaş arasına şekersiz çikolata veya fıstık ezmesi sürün ya da light peynir sürüp üzerine baharatlar kullanın. Yine mutfakta zaman geçirin ama kalorisi düşük seçenekler ile oyalanın.
ADIM 7: Bol su için. Su fazla yemenizi önlerken metabolizmanızın hızına hız katacak.
ADIM 8: Serinlemek adına; asitli içecekler, meyve suları (taze sıkılmış dahi olsa) gibi boş enerji kaynaklarından uzak durun. Onların yerine ayran, kefir, soğuk kahve, buzlu bitki çayları, şekersiz limonatalar çok daha fit seçenekler.
ADIM 9: Meyveler cezbedici ama porsiyona dikkat! Tek seferde 200 gram meyveyi geçmeyin yediğiniz her meyveyi glisemik indeksi yüksek meyvelerden seçmeyin (karpuz, kavun, incir, üzüm ) ve meyvenin yanına yağı azaltılmış peynir veya süt gibi sizi tok tutacak bir protein kaynağı ekleyin.
ADIM 10: Bol bol hareket edin. Yapacağınız en ufak hareket kalori açığı yakalamamız için bir fırsat. Her fırsatı değerlendirin!
Özel Haber: Dilek Akşen