URBA İKİNCİ YENİ ÇANAKKALE’DE

Pazarlama stratejilerinin yabancı markaları giysi dolaplarında baş tacı yapması hem bir servet harcanmasına neden oldu, hem de ihtiyaç fazlası alışverişler yaptırdı.
Alışveriş merkezlerinin dolu dolu olduğu bu dönemde ikinci el kıyafet kullanımı ise israfla mücadelede önemli bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Doğal yapıyı korumak ve sürdürülebilirlik amacıyla ikinci el kıyafet ve eşyaların satışını yapan ve bu ürünleri kullanan Aslı Yaraşan ve eşi Volkan Yaraşan hikâyesini anlattı.
Birçok insan ikinci el kıyafetleri veya başkalarının elbiselerini giymekten hoşlanmazlar. Ancak ikinci el kıyafet satın alarak dolabınızı servet harcamadan yenileyebilir ve değiştirebilirsiniz.

Hasan Mevsuf Sokak’ta , ‘Urba İkinci Yeni’ isimli dükkânda ikinci el giysi, çanta, ayakkabı ve takılar satan, uzun yıllar eğitim kurumlarının yöneticiliğini yapan Aslı Yaraşan ikinci el kıyafet ve aksesuar kullanımının dünyanın artık ihtiyaç duyduğu bir kültür olduğunu anlattı. 
İkinci el eşyanın biricikliğine inanan ve bu işte kendini bulduğunu ifade eden Yaraşan, “Çanakkale’ye yerleştikten sonra bir dönem iş aradım ama bulamadım. Sonrasında da kendimi buldum. Çok uzun süredir eski eşyaları biriktiriyorum.  Bu iş aslında benim hep gönlümde olan bir işti. Ben insanları, yeni insanlarla tanışmayı, onların hikâyelerini dinlemeyi çok seviyorum.  Kendimle gurur duyuyorum. Amacım bu işi daha ileriye götürmek. Aslında eskiye merakım Giritli büyükannemin Yenice’de köşkünde geçen çocukluğum, eski eşyaya tutkumu başlattı.  Gıcırdayan ahşap sesi bile beni mutlu ederdi. Yaklaşık on senedir eski eşya biriktiriyorum.  Eskici Gabbar derlerdi bana, İstanbul’da da sürekli pasajları, hanları gezerdim. Bu eşyalar bizimle birlikte her yere geldi” dedi.

İnsanların önce egoları ile verdikleri savaşı kazanmaları gerektiğini ifade eden Yaraşan, “Ablam İsviçre’de yaşıyor. İsviçre’de insanlar, evlerinin önüne stant kurarak kendi kullanmadıkları eşyalarını, çocuklarının küçülen kıyafetlerini satıyorlar. Hatta bunu çocuklarına yaptırıyorlar ki alışverişi, ticareti öğrensinler. Ben buradan da fikir edindim. İnsanlar kıyafete değil, markaya para ödüyorlar. İkinci el bir ihtiyaçtır.  İkinci el dediğim zaman kıyafeti elinden atan insanlar gördüm. Oysa mağazadan aldığınız bir kıyafet ilk giyişinizin, ilk makineye atıp yıkamanızın ardından, ikinci el olur, eski olur” dedi.
 İkinci el kıyafet kullanımının avantajlarını da sıralayan Yaraşan, “Servet harcamadan dolabınızı sürekli değiştirip, yenilersiniz. Kullanmadığınız eşyaların değerlenmesini sağlayarak, kullanabileceğiniz eşyaları değerlendirebilirsiniz.   Bize getirdiğiniz kıyafetleri dörtte biri karşılığında takas yapıyoruz.  Böylece hem elinizdeki ihtiyaç fazlasından kurtulabilir, dolaplarınızda yer açabilir hem de özellikle bizlerden en çok alışveriş yapan öğrencilere, yeni ürünler sunma anlamında yardımcı olabilirsiniz. İkinci el kullanmak için kişinin ille dar gelirli olmasına gerek yoktur evet dar gelirli kimseler için iyi bir alternatif ama ikinci el kullanımı dünyanın sürüklendiği tüketim toplumundan kurtulmanın da anahtar yoludur” dedi.
Eşine sürekli destek olduğunu ve onun bu işte kendisini bulduğunu ifade eden Volkan Yaraşan, “Her insan farklı bir hikâye, her kıyafet bir farklı bir anıdır.  Önemli olan elinizdeki imkânları değerlendirmektir. Biz bu dükkânda gördüğünüz her rafı ve askıyı kendimiz yaptık.  Bizim amacımız tüketimin önüne geçmek.  İnsanlar herhangi bir mağazaya girdiğinde ürünün kalitesine değil adına para ödüyor. İkinci elin ihtiyaç olduğunu insanlara anlatmak gerekiyor. Biz defolu ürün satmıyoruz, ikinci el satıyoruz. Burada en pahalı ürün 10-15      TL,  kabanlar montlar 30-40 TL. Sosyal medya hesabımızdan bizi ismimizle takip edip, ürün de ayırabilirsiniz. Çok tanınmış sosyal medyada aktif olan ikinci el uygulamalar da var. Eşim de ben de takı yapmayı biliyoruz, annemden öğrendik. Takılar da yapıyoruz” dedi.

Dilek Akşen